Отиде си Кормак Маккарти, авторът на "Пътят" и "Няма място за старите кучета"

Отиде си Кормак Маккарти, авторът на "Пътят" и "Няма място за старите кучета"

През 2005 г. Маккарти публикува романа "Няма място за старите кучета", който по-късно е адаптиран за големия екран. Филмът на братята Коен, в който главната роля се изпълнява от Хавиер Бардем, е отличен с награда "Оскар". За романа си "Пътят" от 2006 г. писателят печели наградата "Пулицър".

Американският писател Кормак Маккарти, носител на наградата "Пулицър", почина на 89-годишна възраст, съобщиха осведомителните агенции, като цитираха неговия агент. 

Смъртта на твореца, известен с романите си "Пътят", "Няма място за старите кучета", "Кървав меридиан", е настъпила в дома му в Санта Фе, щата Ню Мексико, във вторник, 13 юни.

Нихилистичните и жестоки разкази на Маккарти за американската граница му носят награди, филмови адаптации и безсънни нощи за читателите.

Кормак Маккарти е може би най-големият американски писател след Ърнест Хемингуей или Уилям Фокнър, отбелязва Ройтерс. 

Малко известен в първите около 60 години от живота си, възторжени отзиви за романа "Всички красиви коне" от 1992 г. - първият от "Трилогията за границата", променят това. 

Творбата се превръща в бестселър на в. "Ню Йорк таймс" и от нея са продадени в 190 000 копия с твърди корици само в първите шест месеца след публикуването ѝ. 

През 2005 г. Маккарти публикува романа "Няма място за старите кучета", който по-късно е адаптиран за големия екран. Филмът на братята Коен, в който главната роля се изпълнява от Хавиер Бардем, е отличен с награда "Оскар". 

За романа си "Пътят" от 2006 г. писателят печели наградата "Пулицър".

Маккарти никога не се появява на червения килим. Той пази ревниво личния си живот и почти никога не дава интервюта. Писателят обаче направи изключение за Опра Уинфри през 2007 г. "Не мисля, че (интервютата) са полезни... Ако отделяш много време за това да мислиш как да напишеш книга, вероятно не трябва да мислиш за това, а да го направиш", каза тогава той. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Митето

  14 Юни 2023 12:55ч.

  Един от много малкото съвременни американски писатели,които са наистина писатели.А иначе книжарниците са пълни с творения на занаятчии и графомани,изкарали курсове за писачи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи