Италианското оперно пеене беше включено в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Италианското оперно пеене беше включено в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Италианското оперно пеене беше включено в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО - престижно признание за четиривековното изкуство, съчетаващо костюмна драма и музика, предаде Ройтерс.

ЮНЕСКО - агенцията на ООН за култура, съобщи, че е включила оперното пеене в категорията си за нематериално културно наследство, в която вече фигурират други известни италиански практики като правенето на пица.

Италианската опера се развива около края на ХVI и началото на ХVII век във Флоренция, в двора на семейство Медичи. Обикновено тя включва сложни сюжети и постановки, и виртуозно пеене.

Италианският министър на културата Дженаро Санджулиано приветства решението на ЮНЕСКО. "Това е нещо историческо... голямо признание с включването на операта "белканто" (красиво пеене) в списъка на ЮНЕСКО за нематериално наследство. Трябва да се гордеем с това", каза Санджулиано по общественото радио RAI.

На 18-ата сесия на Междуправителствения комитет за нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО в Ботсвана беше взето решение в списъка да бъдат включени също болерото по предложение на Мексико и Куба и ифтарът - храненето в края на мюсюлманския пост Рамазан по предложение на Азербайджан, Иран, Узбекистан и Турция.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • САМО ДА ПИТАМ!

  07 Дек 2023 1:22ч.

  Нима чак сега? Едва сега? Операта е велико изкуство, което дава на душите ни красота и страст. А италианската опера и оперно пеене са наистина изключителни и единствени. Да не забравяме, че великите български оперни гласове също израстват и се развиват на базата на италианската школа всъщност. Другите попълнения в списъка също са любопитни. Болерото е красива и специфична музика, а ифтарът- много интересна мюсюлманска традиция. Най- вече с това, че на ифтар задължително се канят и немюсюлмани. Случвало ми се е няколко пъти, поучително преживяване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  07 Дек 2023 12:26ч.

  Чудя се на маниакално-патологичната страст да се поддържа списък за нематериално културно наследство. Това е удивително ненужна чиновническа измишльотина, имаща най-вече рекламно значение. Очаквайте на следващата 19-ата сесия Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО да включи в прослувутия си списък неща като: непалската практика насърчително да се пърди при колоездени по стръмен планински терен; ескимоската традиция мюцле - изкуството да се майсторят дребни фигурки от топла фекална маса, който след скулптуриране им се изнасят от иглуто за да се вледенят; грузинското гуляйджийско изкуство да се пие от ш повръща в рог на крава; граовското двугласно пеене и псуване на родата до трета съребрена линия и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doksan Dokuz

  08 Дек 2023 13:10ч.

  А нашенската чалга кога? Всички знаем, дори ментето Карачибук, че операта е чалгата на XVI век, а вижте докъде стигна. ПП. След чалгата може да дойде ред и на повръщните на Карачибука.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи