Най-великите записи в историята на музиката – Реквием от Моцарт

Най-великите записи в историята на музиката – Реквием от Моцарт
Реквиемът на Моцарт е може би най-великият шедьовър в кантатно-ораториалната музика. Моцарт започва да пише своя Реквием през 1791 г., когато композира и последната си опера – „Вълшебната флейта”, по поръчка на граф Франц фон Валзег, но умира, преди да успее да довърши всичките 13 части от него, като малко преди смъртта си споделя със съпругата си, че е убеден, че няма да живее дълго и че Реквиемът, който композира, е всъщност за собствената му смърт. Първото му изпълнение е от 10 декември 1791 г. – 5 дни след смъртта му и три дни след погребението му (в общ гроб), по време на мемориал в негова памет. Предполага се, че за около три месеца неговият ученик Франц Зюсмайер, който му помага с нотирането на партитурите, написва останалите недовършени части, използвайки оскъдния нотен текст от записките на Моцарт и собствения си композиторски талант. Реквиемът има десетки записи, а тук съм подбрал само 5 от тях.

 

 

 

 

 

HARMONIA MUNDI, 1996

+ Моцарт: „Кирие” К.341

Рубенс, Маркерт, Бостридж, Мюлер-Брахман; „Ла Шапел Роял”, „Колегуим Вокале”, Оркестър на Шанз-Елизе, Филип Херевег

 

Изпълнението на Херевег е невероятно интензивно. Трудно е да се повярва, че това е „автентична” интерпретация (с инструменти от епохата) – с такава плътност звучи оркестърът на Шанз-Елизе. Хористите на „Ла Шапел Роял” и „Колегуим Вокале” Гент правят чудеса, а младите солисти са невероятно изразителни. Координацията на тези разнородни музикални сили е изумителна – не е за вярване, че звукозаписът е осъществен по време на концерт. Херевег просто е сътворил едно чудо и ако Реквиемът трябва да бъде представен във фонотеката ви от едно изпълнение, настойчиво ви съветвам да изберете това. Чуйте го:

 

Купете го: http://www.amazon.co.uk/Mozart-Requiem-Mass-K626-Kyrie/dp/B0000007BI/

 

 

 

 

PHILIPS, 1986

+ Моцарт: „Кирие” К.341

Бони, фон Отер, Блошвиц, Уайт; Хор „Монтеверди”, Английски барокови солисти, сър Джон Елиът Гардинър

 

Почитателите на Гардинър (а и не само те) могат спокойно да се доверят на неговата строга и уравновесена трактовка. Прозрачният звук на този английски камерен оркестър е изключително подходящ, а пеенето на хор „Монтеверди” – еталонно. За общото впечатление допринасят и квартетът от отлични солисти (Барбара Бони е страхотна), и прекрасният звукозапис. Чуйте го:

 

Купете: http://www.amazon.co.uk/Mozart-Requiem-Kyrie-D-minor/dp/B0000040YU/

 

 

 

 

PHILIPS Philips 50, 1985

Прайс, Шмид, Араиса, Адам; Хор на радио Лайпциг, Щатскапеле Дрезден, Петер Шрайер

 

Изпълнението, дирижирано от Петер Шрайер, е сред най-великите, записвани някога и мястото му в юбилейната серия Philips 50 е повече от заслужено. Прочутият тенор доказва, че е и талантлив диригент, изграждайки една драматична и завладяваща версия на Реквиема, благодарение, разбира се, на хора и оркестъра, които са сред най-добрите в света. Огромен е и приносът на солистите, сред които Маргарет Прайс особено се откроява. Чуйте го:

 

Купете: http://www.amazon.co.uk/Mozart-Requiem-Coronation-Verum-Corpus/dp/B00005IB5E/

 

 

 

 

 

PHILIPS, 1990

Макнейр, Уоткинсън, Араиса, Лойд; Хор и оркестър на Академията „Свети Мартин”, сър Невил Маринър 

 

За разлика от редица други записи на хорални произведения тук хорът на Академията е наистина великолепен и допринася решително за неизгладимото впечатление, което това изпълнение оставя. Пеенето на солистите също е забележително, а за чудесния звук на оркестъра, дирижиран от Маринър, вече многократно съм се произнасял. Настойчива препоръка въпреки пълната цена и липсата на допълнения. Чуйте го:

 

Купете: http://www.amazon.co.uk/Mozart-Requiem-K-626-Wolfgang-Amadeus/dp/B000004137/ 

 

 

 

 

DG Karajan Gold, 1986

Томова-Синтова, Мюлер-Молинари, Кол, Бурчуладзе; Хор на Виенското певческо дружество, Виенска филхармония, Херберт фон Караян

 

Караян е записвал прочутия Реквием три пъти и всеки от тези записи заслужава внимание. Последната версия обаче остава ненадмината както по отношение на формалното майсторство, така и като цялостно емоционално въздействие. Това изпълнение предизвиква трудно описуемо естетическо и духовно преживяване, което почитателите на маестрото не бива да пропускат. Разбира се, съветвам ви да си набавите и другите две версии на Караян. Чуйте тази късна версия:

 

Купете: http://www.amazon.co.uk/Mozart-Requiem-Anna-Tomowa-Sintow/dp/B000001GK8/  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Iprtgi

  03 Юни 2022 14:02ч.

  order lasix 100mg online - <a href="https://ivermecptin.com/">stromectol lotion</a> ivermectin syrup

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gvyoln

  25 Юни 2022 19:19ч.

  purchase flexeril pill - <a href="https://rcyclobenzapri.com/">flexeril 15mg cost</a> buy inderal 10mg for sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Vqndqh

  18 Авг 2023 14:04ч.

  order ketotifen 1mg generic <a href="https://geozipin.shop/">order doxepin 25mg without prescription</a> buy tofranil paypal

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи