Най-добрите записи в историята на музиката – Месиен – избрани произведения

Най-добрите записи в историята на музиката – Месиен – избрани произведения
Оливие Месиен е френски композитор авангардист. Негови учители са били Пол Дюка и Марсел Дюпре. Месиен въвежда нови техники в музиката, силно религиозен, пише много сакрална музика. Органист е в продължение на 60 години в църквата „Света Троица” в Париж, преподава и в Парижката консерватория. 
По време на Втората световна война е бил пленник в концентрационен лагер в Германия и там написва „Квартет за края на времето” по Апокалипсиса на евангелиста Йоан. Творбата е изпълнена с други затворници музиканти пред надзиратели и останалите пленници. Прави впечатление,че този концентрационен лагер прилича на почивна станция, където всеки се отдава на любимото си занимание. Но фактът си е факт, именно в концентрационния лагер край Гьорлиц Месиен написва „Квартет за края на времето”. Скоро след това е освободен. 


 

 

 

 

Също така Месиен записва пеенето на птиците, прави каталог на птичето пеене и се смята еднакво добър и като композитор, и като орнитолог. Месиен пътува по света и се интересува от ритмите на стара Гърция, Индия, Япония. Плод на този интерес са негови творби с впечатления от Япония и прочутата „Турангалила” – оркестрово произведение в 10 части по сюжети от Индия (вижте референциите ми в края на статията). 
Ученици и последователи на Месиен са Пиер Булез, Карл-Хайнц Щокхаузен и Янис Ксенакис.

 

 

 

 

Квартет за края на времето (Quatuor pour la fin du temps)

EMI L’Esprit Francais, 1968

Грюненбург, де Пейер, Плийт, Беров

 

 

Това пророческо произведение е написано в лагер по време на Втората световна война. В следвоенните години то е относително популярно и многократно е записвано, но нито една интерпретация не може да се сравни със записа на EMI от 1968 г. Изпълнението на четиримата музиканти е омагьосващо – технически съвършено, но чуждо на всякакъв външен формализъм, то има неустоимо духовно излъчване. Ако прибавим към това кристалния звукозапис, който с нищо не издава възрастта си, и средната цена на изданието, ще стане ясно защо няма да посоча допълнителни препоръки. Чуйте част от записа:

 

 

 

 

 

 

20 погледа върху детето Исус (Vingt regards sur l’enfant Jesus)

EMI, 1968, 2CD

+ Месиен: 8 прелюдии

Мишел Беров

 

 

Легендарно изпълнение на „Погледите”, което едва ли ще бъде надминато в близките години. Проникновената интерпретация е съхранена от изключително качествен звукозапис и се предлага на много добра цена. Мишел Беров доказва, че е брилянтен познавач и интерпретатор на Месиен. Гореща препоръка, купете:

http://www.amazon.co.uk/Messiaen-Vingt-Regards-lEnfant-J%C3%A9sus/dp/B000B668UE/

 

 

 

 

ERATO, 1973, 3CD

+ Месиен: 8 прелюдии, Малки ескизи за птици, 4 ритмични етюда

Ивон Лорио

 

 

 

Освен че е талантлива пианистка, Ивон Лорио е и съпруга на Месиен, което дава на нейната интерпретация допълнителни предимства. Мистичното произведение е интерпретирано с разбиране и дълбочина, но пианистичната техника на Лорио определено отстъпва на тази на Мишел Беров. Изборът остава ваш, като следва да имате предвид, че комплектът на Erato е значително по-скъп, но и по-пълен – освен 8 прелюдии той включва и рядко записваните „Малки ескизи” и 4 ритмични етюда. Чуйте шестия „поглед”:

 

 

Купете: http://www.amazon.co.uk/Messiaen-Vingt-Regards-LEnfant-Jesus/dp/B000005EAE/

 

 

 

 

Произведения за орган

EMI, 1956, 4CD

Оливие Месиен

 

 

Всички органни произведения, създадени от Месиен до 1956 г., са записани от автора в периода май – юли 1956 г. на органа в църквата „Света Троица” в Париж, където той самият е работил като органист. Несравними интерпретации, обслужени от чист и качествен монофоничен запис. Ако събирате органни произведения на ХХ век, този комплект е задължителен. Чуйте Le Banquet celeste:

 

Купете: http://www.amazon.co.uk/Organ-Works-Messiaen/dp/5555946643/

 

 

 

 

Симфония „Турангалила”

EMI Forte, 1976, 2CD

+ Пуленк: Полски концерт, Концерт за орган

Мишел Беров, Жан Лорио; Лондонски симфоничен оркестър, Андре Превен

 

 

Интерпретацията на Превен остава ненадмината (и как иначе – с Беров и Лорио), а за да повишат привлекателността на комплекта, EMI са го допълнили с двата най-интересни концерта на Пуленк. Ако обичате оркестрова френска музика от ХХ век, непременно посегнете към този превъзходен диск. Чуйте финала:

 

Купете: http://www.amazon.co.uk/Messiaen-Turangalila-Sympho-Beroff/dp/B000027IUD/ 

 

 

 

 

EMI, 1986, 2CD

+ Месиен: Квартет за края на времето

Питър Донахю, Тристан Мърей; Симфоничен оркестър на Бирмингам, сър Саймън Ратъл

 

 

Това е един от записите, които утвърдиха репутацията на Саймън Ратъл като един от най-талантливите интерпретатори на музика на ХХ век. Величествената симфония на Месиен е изпълнена вдъхновяващо и красиво от симфоничния оркестър на Бирмингам. Комплектът е допълнен с талантливото изпълнение на „Квартет за края на времето” на Грюненбург, Де Пейер, Плийт и Беров. Купете: http://www.amazon.co.uk/Messiaen-Turangalila-Symphony-Quatour-temps/dp/B0007RA7BS/  

 

 

 

 

Коментари

 • Vrzpfc

  12 Май 2022 11:30ч.

  bactrim 960mg usa - <a href="https://xviagrpill.today/">order sildenafil 50mg for sale</a> viagra oral

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ovlaaq

  22 Юни 2022 0:32ч.

  buy provigil 100mg online - <a href="https://rpmodafinil.com/">provigil 100mg us</a> rhinocort for sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи