2016 – годината на Сергей Прокофиев (125 години от рождението му)

2016 – годината на Сергей Прокофиев (125 години от рождението му)
Сергей Прокофиев е един от най-оригиналните композитори от първата половина на ХХ век, днес справедливо наречен класик. Той е творец, който начерта нови пътища за развитието на съвременната музика, творец на новата тогава музикална епоха. Прокофиев е създал огромно творчество във всички области на музикалното изкуство, обхванато в над 130 опуса: много клавирни творби, девет опери, девет балета, седем симфонии, около десет оратории и кантати, пет концерта за пиано и оркестър, два за цигулка, два за виолончело, оркестрови пиеси, камерна музика, песни и сценична музика.

 

 

Заради своите опери Прокофиев е смятан за родоначалник на руската оперна класика на ХХ век, с балетите си той си създаде славата на недостижим майстор на този жанр, неговите симфонии го изявиха като един от най-големите симфоници на миналия век. Произведенията на Сергей Прокофиев притежават изключително ценни качества: дълбоко съдържателни, по форма те са неразривно свързани с традициите на руската музикална школа и същевременно са ярко новаторски. В тях особено ясно проличават неизтощимата фантазия на композитора и подчертаната индивидуалност на твореца. Музиката на Прокофиев се отличава с изразителната си и гъвкава мелодичност — лирична или сурова, грациозна или енергична, гротескова или наситена с трагедийност, свежа, бодра, оптимистична или гневна и застрашителна. Ритмиката е лесно разпознаваема, оригинална, енергична и често с танцов характер, а хармоничният език на композитора обогати националния стил на съвременната руска музика.

 

 

Вярвам, че Прокофиев е изключително известен в България, затова, без да ви занимавам с биографията му, искам да ви дам моето скромно мнение за едни от най-добрите интерпретации на негови знакови творби.

 

Концерти за пиано и оркестър № 1–5

DECCA Double, 1974–75, 2CD

Владимир Ашкенази, Лондонски симфоничен оркестър, Андре Превен

 

 

Ашкенази е титулярен интерпретатор на Decca в областта на руската музика, а известни са и амбициите на Превен в този репертоар. С концертите за пиано на Прокофиев те са се справили успешно и интегралът им остава най-добър вече почти четиридесет години. Принос за това имат както Лондонските симфоници с тяхната богата звукова палитра, така и тонинженерите на Decca, които са осигурили отлично качество на записа. Чуйте Втори концерт, 1-ва част:

 

Купете: http://www.amazon.co.uk/Prokofiev-Piano-Concertos-Vladimir-Ashkenazy/dp/B0000041LA 

 

 

 

EMI, 1977, 2CD

+ Прокофиев: Увертюра по еврейски теми, “Мимолетни видения”

Мишел Беров, Оркестър “Гевандхаус”, Лайпциг, Курт Мазур

 

 

Френският пианист Мишел Беров определено има афинитет към музиката на ХХ век (нека си припомним “Погледите” на Месиен и паметното му участие в легендарния запис на “Квартет за края на времето” от същия автор). Този комплект на достъпна цена е свидетелство, че Беров свири отлично и Прокофиев с помощта на великолепния акомпанимент на Курт Мазур и дирижираните от него лайпцигски музиканти. Не по-малко гореща препоръка от първата. Чуйте отново същия откъс за сравнение с Ашкенази:

 

 

Купете: http://www.amazon.co.uk/Prokofiev-Piano-Concertos-Nos-1-5/dp/B0013D8K7S 

 

 

 

 

Концерт за пиано и оркестър № 3

DG The Originals, 1967

+ Равел: Концерт за пиано и оркестър в сол мажор

Марта Аргерих, Берлинска филхармония, Клаудио Абадо

 

 

Ако концертите за пиано на Прокофиев не попадат сред предпочитанията ви, аз ви препоръчвам да се ограничите (или да започнете) с този диск, който напълно заслужава мястото си в легендарната серия на Deutsche Grammophon “Оригиналите”. Виртуозна и вихрена интерпретация, в която е трудно да определите кое ви е възхитило повече – енергичният тон на великата Мартичка (тогава Марта Аргерих е била на 26 години) или акомпаниментът на Клаудио Абадо (34-годишен в момента на записа). Чуйте го:

 

Купете: http://www.amazon.co.uk/Prokofiev-Piano-Concerto-No-Ravel/dp/B000001GQQ 

 

 

 

DG, 1993

+ Прокофиев: Концерт за пиано и оркестър № 1

Евгений Кисин, Берлинска филхармония, Клаудио Абадо

 

 

Още едно изпълнение на Третия концерт, което ще остане в историята на звукозаписа. Двадесет и пет години след историческия запис с Марта Аргерих Абадо отново акомпанира на гениален млад пианист, който прави чудеса с тази непосилна за мнозина партитура. Препоръчвам да си набавите или най-малко да я чуете:

 

Купете: http://www.amazon.co.uk/Prokofiev-Piano-Concertos-Scriabin-Pieces/dp/B007TSPQGE 

 

 

 

Любовта към трите портокала, Скитска сюита, Стоманеният скок – сюити

EMI Rouge Et Noir, 1959, 2CD

+ Стравински: “Пролетно тайнство”, “Петрушка”, “Пулчинела”, Дивертименто

Оркестър на Френското радио, Оркестър „Филхармония”, Игор Маркевич

 

Няма да откриете по-вдъхновено и едновременно с това автентично руско изпълнение на тези три сюити от записите на Маркевич. Великият диригент е вдъхновил оркестъра на Френското радио (“Любовта към трите портокала” и “Скитска сюита”) и лондонския оркестър “Филхармония” (“Стоманеният скок”) за едни наистина брилянтни интерпретации. Произведенията на Стравински са интерпретирани също с невероятен емоционален интензитет. Записите са монофонични, но с отлично качество за далечната 1959 г. Определено един от най-стойностните дискове в колекцията “Червено и черно” на EMI. Купете: http://www.amazon.co.uk/Stravinsky-Petrushka-Pulcinella-Prokofiev-Scythian/dp/B00004USJC 

 

 

 

Симфонии № 1–7

ERATO, 1987, 4CD

Национален оркестър на Франция, Мстислав Ростропович

 

 

Посочвам интеграла на Ростропович на първо място главно заради приятелството на великия композитор с не по-малко великия челист. В последните години от живота на Прокофиев двамата прекарват много време заедно във вилата на композитора. Там Ростропович попива всяка дума от Прокофиев и резултатът е налице. Цената на комплекта не е от най-ниските, а и качеството на звукозаписа можеше да бъде по-добро за 1987 г., но като цяло това постижение издържа проверката на времето. Чуйте Симфония ми минор:

 

Купете: http://www.amazon.co.uk/Prokofiev-Symphonies-1-7-Mstislav-Rostropovich/dp/B0013LUD9I 

 

 

 

 

Мелодия, 1965–67, 3CD

Оркестър на Московското радио, Генадий Рождественски

 

 

Един от любимците ми – Рождественски – дирижира проникновено в стегнати и агресивни интерпретации, които определено звучат като музика от ХХ век и в които същевременно се открива много от чаровната руска романтика, доловима във всички творби на Прокофиев. На ниската цена, на която се предлага, този комплект ще бъде интересен както за ценителите на Прокофиев, така и за почитателите на руския диригент. Чуйте Трета симфония:

 

Купете:http://www.amazon.co.uk/Symphonies-Symphony-Orchestra-Rozhdestvensky/dp/B004FSJPG8 

 

 

 

 

Война и мир (War & Peace)

ERATO, 1986, 4CD

Милер, Вишневская, Петков, Геда, Гюзелев; Хор на Френското радио, Френски национален оркестър, Мстислав Ростропович

 

 

Операта на Прокофиев е уникален опит да се преразкаже с езика на музиката и сценичното действие колосалният роман на Лев Толстой. Опитът е повече от успешен – действието е свързано, музикалната структура е цялостна, а безбройните мелодични инвенции, разпръснати като бисери из цялата творба, поддържат вниманието и на най-разсеяния слушател. Исторически запис на Ростропович, който имам удоволствието да ви предложа като първа препоръка. Великият челист преоткри тази опера за масовия западен слушател и проправи пътя на множество нейни постановки. Имената на солистите са достатъчно красноречиви сами по себе си, а хорът и оркестърът се подчиняват на руския маестро с дисциплина, характерна за френските музикални формации. Чуйте откъс:

 

Купете: http://www.amazon.co.uk/Prokofiev-Peace-Orchestre-National-France/dp/B000088SWU 

 

 

 

 

PHILIPS, 1994, 3CD

Гергалов, Прокина, Грегориан, Бородина, Герело, Богачова, Охотников, Морозов; Хор и оркестър “Киров”, Валери Гергиев

 

 

 

Интерпретацията на Гергиев звучи някак по-съвременно благодарение може би на бързите темпа (които са позволили операта да бъде побрана в три диска вместо в четири, каквото е изданието на Erato) и по-младите солисти. Почитателите на руското изкуство, които са свикнали да слушат качествените изпълнения на операта “Киров”, предложени от Philips, може би и този път ще предпочетат сигурния избор. Купете: http://www.amazon.co.uk/Prokofiev-War-Peace-Sergey/dp/B00000414A 

 

 

 

Ромео и Жулиета – интегрални записи

 PHILIPS Philips 50, 1990, 2CD

Оркестър “Киров”, Валери Гергиев

 

 

Най-доброто интегрално изпълнение на балета “Ромео и Жулиета” съвсем закономерно е записано в Русия, под диригентството на прочутия Валери Гергиев, който тепърва започва световна кариера към момента на записа. Доскоро дискът се разпространяваше на пълна цена, но като част от серията Philips 50, освен че е допълнително обработен, той се предлага на средна цена. Чуйте откъс:

 

Купете: http://www.amazon.co.uk/Prokofiev-Romeo-Juliet-Kirov-Orchestra/dp/B000051YDI 

 

 

 

 

EMI Forte, 1973, 2CD

Лондонски симфоничен оркестър, Андре Превен

 

 

Изпълнението на лондонските симфоници с Превен е безспорно много стилно и предлага неизброими моменти на отлично оркестрово звучене. Все пак след намаляването на цената на комплекта на Philips това издание не е вече конкурентно. Ако все пак ви попадне някъде на по-ниска цена – не се колебайте относно музикалните му качества. Реших да не изброявам дискове с избрани сцени от този балет, защото при наличието на две толкова достъпни и качествени интегрални издания няма смисъл да се задоволявате с откъси. Чуйте:

 

Купете: http://www.amazon.co.uk/Prokofiev-Juliet-London-Symphony-Orchestra/dp/B000002SCO 

 

 

 

  

Коментари

 • Ywfeea

  16 Май 2022 21:11ч.

  cheap fildena 100mg - <a href="https://xnolvadex.quest/">brand nolvadex</a> ivermectin 1mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Trfsoz

  04 Юни 2022 16:37ч.

  hydroxychloroquine 200mg us - <a href="https://plaquepll.com/">buy hydroxychloroquine generic</a> buy generic baricitinib

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ukydpl

  16 Юни 2022 23:11ч.

  diltiazem cheap - <a href="https://diltiazem.store/">order diltiazem pill</a> generic neurontin 600mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Qvhwfu

  23 Юни 2022 11:54ч.

  buy isotretinoin 20mg - <a href="https://rtetracycline.com/">order tetracycline 500mg</a> buy tetracycline sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rpdqkv

  25 Юни 2022 5:49ч.

  flexeril price - <a href="https://rpropranolol.com/">cheap inderal</a> oral inderal 10mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Azdorw

  26 Юли 2022 13:00ч.

  buy methotrexate 2.5mg online cheap <a href="https://viapillsfs.com/">sildenafil for men</a> buy generic metoclopramide

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Uuytyl

  11 Авг 2022 17:54ч.

  buy clindamycin online <a href="https://tamoxifenc.com/">cost nolvadex 10mg</a> order rhinocort online cheap

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи