15 години от смъртта на Карлос Клайбер

15 години от смъртта на Карлос Клайбер
Тази рубрика е насочена към любители и няма претенцията на специализирана публицистика. Тя е за хора, които обичат да слушат класическа музика, и ще им помага да се ориентират по-добре в безкрайното море от автори, произведения и най-вече изпълнения. Чрез нея ще се опитваме да ви предлагаме най-доброто, както и да ви препоръчваме записи, които си струва да прибавите към колекцията си. Също така ще обръщаме внимание на значими годишнини, както и на малко познати, но любопитни факти от живота на композитори и изпълнители. Авторът Томислав Вичев вече има опит в тази сфера. Той е съавтор заедно с Николай Бахъров на кратък пътеводител за класическа музика на CD и DVD, издаден от собственика на дюкян “Меломан” Явор Ганчев. Томи Вичев е пианист на свободна практика. В последните 10 години свири в лоби баровете на петзвездни хотели в Южна Корея, Китай и Япония. Има изследователски интерес към история на интерпретацията, както и към биографията на великите диригенти.

Винаги ми е трудно да пиша за този енигматичен диригент. Целият му живот е обвит с мистерия и всяко твърдение е спорно, това твърди и официалният му биограф Александер Вернер. Карлос Клайбер приживе бе забранил да се издава книга за него, беше ауторизирал твърде малко записи – не повече от 10. Неговият личен живот беше пазен маниакално, а до ден днешен никой от наследниците му не е отронил и дума за него. Сякаш не е съществувал!

 

Имах привилегията да отида на гроба му в едно планинско словенско селце. Там се видях и с един негов роднина по линия на съпругата му – словенската балерина Станка Брезовар. Той ми разказа интересни неща – как на 13 юли 2004 сутринта Клайбер се качва на своето ауди и абсолютно сам отива в семейната вила в Словения. Няколко часа по-късно той не е между живите. Една от версиите е инфаркт, друга – самоубийство. Факт е, че след смъртта на Станка половин година по-рано (на Коледа 2003) Карлос изпада в дълбока депресия и е абсолютно отделен от външния свят. Последният му концерт е 5 години по-рано – през 1999 в Италия, с програма от Бетовен. Общо Клайбер има не повече от 100 инструментални концерта в кариерата си – от 1959 до 1999. За 40 години да направиш едва 100 концерта оставям без коментар. Само ще спомена, че диригенти като Тосканини, Караян или Бърнстайн правят тази цифра само за 1 година!

 

Искам да спомена и някои от записите му. Според всеобщото мнение всеки негов запис е крайъгълен камък за произведението, което интерпретира. Да започнем с Бетовен, 5-а и 7-а симфонии. Те са записани преди 40 години, но и досега са №1 като интерпретации. Всеки нов звукозапис неизменно се сравнява с тях. Ето аудиолинк на 5-а симфония (първа част) с Виенската филхармония:

 

 

Непременно вижте и последната част на 7-а симфония с оркестър Концертгебау – Амстердам, от 1983 г.:

 

„Дойче Грамофон” е лейбълът, с който Клайбер се обвързва, но... само за 7 години – от 1973 до 1980, когато напуска със скандал студиото в Дрезден в края на записа на „Тристан и Изолда”. Плочата е била пред провал, но за щастие, тонрежисьорът е записвал и репетициите. Така след много мъки операта е сглобена парче по парче – заедно с репетициите. Клайбер първоначално не дава ауторизацията си, но е склонен след тежки преговори чак след 2 години – 1982. Ето линк и от този многострадален, но гениален запис – Клайбер с Щатскапеле Дрезден:

 

 

Накрая, не бива да забравяме и легендарните видеопродукции, които Клайбер осъществява за „Дойче Грамофон” – 2 записа на „Кавалерът на розата” – единият от 1979 с Баварската опера и от 1994 с Виенската опера – линк от последния:

 

 

Пълен списък на аудио- и видеозаписите на Карлос Клайбер можете да видите в английската Уикипедия: http://en.wikipedia.org/wiki/Carlos_Kleiber 

 

Официалната му страница във ФБ има над 30 000 почитатели.

 

В дните около Коледа се мъчих отново да се свържа със сина му – Марко Клайбер – безрезултатно, както винаги. Явно енигмата на баща му ще продължи да живее вечно...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Ели

  17 Фев 2014 19:32ч.

  Харесва ми тази рубрика. Не бях слушала изпълнения на Карлос Клайбер, но ми харесаха, а аз винаги съм предпочитала Караян за симфониите на Бетовен. Интересно би било, особено за лаик като мен, да се направи съпоставка на едно произведение в изпълнение на различни диригенти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Iygzhs

  04 Юни 2022 10:48ч.

  cost hydroxychloroquine 200mg - <a href="https://chloroquins.com/">buy chloroquine 250mg</a> baricitinib 2mg oral

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Wxzdso

  09 Юни 2022 2:41ч.

  buy levitra pill - <a href="https://vardenafilxp.com/">buy levitra online</a> brand clomiphene 50mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Nbthss

  21 Юни 2022 15:12ч.

  order provigil for sale - <a href="https://rpmodafinil.com/">buy provigil 100mg pills</a> purchase budesonide online

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Jkewex

  25 Юни 2022 0:12ч.

  buy cyclobenzaprine 15mg generic - <a href="https://rcyclobenzapri.com/">cyclobenzaprine 15mg uk</a> inderal 20mg cost

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи