Иран отрече да е замесен в нападението над Салман Рушди

Иран отрече да е замесен в нападението над Салман Рушди

Иран отрече да е замесен в атаката срещу Салман Рушди, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Рушди се възстановява, след като бе нападнат от мъж, докато се готвел да изнесе лекция в щата Ню Йорк в петък. През 1989 г. върховният ръководител на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни, вече покойник, издаде фетва роденият в Индия писател, който сега има британско и американско гражданство, да бъде убит заради книгата си "Сатанински строфи", смятана за богохулна.

"Ние, що се отнася до инцидента с атаката срещу Салман Рушди в САЩ, смятаме, че не бива да бъде обвиняван никой освен самия (писател) и неговите привърженици“, каза на пресконференция говорителят на иранското министерство на външните работи Насер Канаани. Той подчерта, че свободата на словото не оправдава, според него, обидите, отправени от писателя срещу религията.

"Никой няма право да обвинява Иран" за атаката срещу Рушди, предупреди Канаани. Това е първата официална иранска реакция на нападението, отбелязва АП.

Рушди беше прободен многократно с нож от мъж на публично събитие и получи наранявания в окото, ръката и черния дроб. Той може да загуби зрението на пострадалото си око, каза негов представител.

Нападателят, 24-годишният Хади Матар, не се призна за виновен пред съда в опит за убийство и въоръжено нападение. Акаунтите в социалните мрежи на родения в САЩ мъж от ливански произход показват, че той симпатизира на шиитски екстремисти и на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция - елитни ирански военни сили, отбелязват американски медии.

Рушди, получил редица награди писател, получаваше смъртни заплахи през последните 30 години за произведението си "Сатанински строфи". Фондация в Иран е обявила парична награда за главата му в размер на над 3 милиона долара. През 1998 г. Техеран се разграничи от фетвата на вече покойния аятолах Хомейни и през последните години писателят живееше сравнително открито.

"Салман Рушди се изложи на народния гняв, като обиди ислямски светини и пристъпи червените линии за 1,5 милиарда мюсюлмани", подчерта говорителят на иранското министерство на външните работи. Той заяви, че Иран не разполага с повече информация за извършителя на атаката от тази, която се е появила в медиите.

"Осъждането на действията на нападателя (едновременно) с възхваляването на действията на човек, оскърбил ислямската вяра, е противоречиво поведение" от страна на Запада, добави Канаани.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Ха ха

  15 Авг 2022 13:06ч.

  Племето .....в действие!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха

  15 Авг 2022 14:23ч.

  Под племето имаш предвид американците, нали?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Естествено, че американците

  15 Авг 2022 17:46ч.

  Ислямските главорези са от добрите. Знаем го от турското робство още.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи