EUobserver: Редица страни от ЕС тайно подкрепят отказа на Унгария да обсъжда членството на Киев

EUobserver: Редица страни от ЕС тайно подкрепят отказа на Унгария да обсъжда членството на Киев

Редица страни от Европейския съюз тайно подкрепят позицията на Унгария, която не желае да обсъжда членството на Украйна в Общността на предстоящата среща на върха, съобщава EUobserver, позовавайки се на дипломатически източници. 

По-рано Bloomberg съобщи, че унгарският премиер Виктор Орбан иска от ЕС да се откаже от обсъжданията на началото на преговорите за членство на Украйна в рамките на срещата на върха, която трябва да се проведе в Брюксел на 14-15 декември. Решението трябва да бъде взето единодушно от всички страни от Общността. 

Според източници реалното отношение на Австрия, Франция, Германия, Нидерландия и Словакия към членството на Украйна в ЕС е по-предпазливо от публичната им позиция. 

"Мисля, че Нидерландия, Словакия и Австрия са доста щастливи да се скрият зад Орбан. Дори подозирам, че той може да бъде тайно подкрепян от Германия", казва пред изданието дипломат от ЕС. 

Според него ситуацията с Орбан устройва Париж и Берлин, които искат да позволят на други да блокират присъединяването на Киев към ЕС. 

На 8 ноември Европейската комисия препоръча започване на преговори за присъединяване към ЕС на Украйна и Молдова, като обуслови приемането на преговорната рамка с изпълнението на няколко условия от страна на Киев и Кишинев. 

Официалното решение за започване на преговорния процес ще бъде обсъдено от държавните и правителствените ръководители на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 14-15 декември. 

Източик: Агенция "Фокус"

Коментари

 • Добър вечер, аз съм ваш'та леля

  06 Дек 2023 15:21ч.

  Това се подразбира от само себе си, само назначената брюкселска администрация и васални територии като нашата могат да подкрепят приемането (разбирай цялостна издръжка) на суперкорумпирани остатъци от държава с огромни разходи и жалки собствени приходи, и с огромни външни и вътрешни проблеми. САЩ много държат да окачат това нещо за издръжка изцяло на ЕС, предстои да видим дали това нещо, наречено съюз, все още има остатъци от имунитет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Загрижен

  06 Дек 2023 15:55ч.

  урсула им каза на германките да си ремонтират тръбите от северен поток взривени от украинските бандити и ще се греят евтино през зимата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не редица, а всички май

  06 Дек 2023 16:16ч.

  Всъщност, освен Уши фай зер Лайен дали някой друг подкрепя безумната лъжа за бързото членство? Полша? С фермерите и превозвачите си ли? Или пък Румъния? Може би балтийските русоборци само си верват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преди дни

  06 Дек 2023 22:02ч.

  Шарл Мишел съкрати визитата в Китай и се върна, за да обсъжда въпроса за членството на Украйна в ЕС. В същото време подават морковчето на Орбан във вид на около 900 и нещо милиона спрени пари, за да го подкрепи. Смешници, унгарският председател на парламента Ковач им каза, че решението им няма и няма да има нищо общо с тези пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дяволът се казва путин

  06 Дек 2023 18:04ч.

  Евросъюзът трябва да задейства механизмите си и да лиши путинският агент орбан да взема политически решения, защото същият путински агент вече открито саботиране Европа. Да се маха от ЕС и да върви в евразия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паф

  06 Дек 2023 20:46ч.

  никой вече не се интересува от измислената украйна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  06 Дек 2023 21:12ч.

  Ем им се иска, ем не им стиска. Е ще се крият зад Орбан. Нашите и това не могат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • предлагаме да останат два члена

  07 Дек 2023 7:28ч.

  на ес - белгия и усрайна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОСТОВА

  07 Дек 2023 12:13ч.

  Какво членство, какви три лева!? Украйна е разпокъсана територия във война, с безумни нива на корупция! И губи войната. И глухите вече го разбраха. Какво значи това- да ги приемем!? За да ги издържаме!? Айде нема нужда! Байдън забърка това, Байдън да го духа...украинския борш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи