Асен Василев за протестите на културни дейци: Не виждам за какво протестират, бюджетът за култура е увеличен значително

Асен Василев за протестите на културни дейци: Не виждам за какво протестират, бюджетът за култура е увеличен значително

Ако някой в държавата иска 50 на сто увеличение на заплатите при пет процента предвидена инфлация, това очевидно няма да се случи. Това коментира пред журналисти в парламента министърът на финансите Асен Василев. Поводът за коментара са протестите на заетите в сектор "Култура".

В парламента Асен Василев се срещна с председателя на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Йордан Цонев за уточняване на графика, по който ще бъдат приети законопроектите, свързани с бюджета за догодина. 

"Бюджетът за култура е увеличен значително спрямо миналата година - над 50 млн. лв. са за сценични изкуства и с 28,5 млн. лв. за музеи, читалища и библиотеки. Не виждам за какво протестират", каза министърът.

По-рано днес под наслов "Народ без култура е народ без бъдеще!" културни дейци от София и страната протестираха пред сградата на Министерството на културата с искания за законови промени, които да гарантират увеличение на бюджета за култура. 

 

 

Под наслов "Народ без култура е народ без бъдеще!" културни дейци от София и страната протестираха пред сградата на Министерството на културата с искания за законови промени, които да гарантират увеличение на бюджета за култура. 

Сред протестиращите са представители на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Съюза на артистите в България, Независима синдикална федерация "Култура" към КНСБ и Национален фонд "Култура" към КТ „Подкрепа“.  

„Този бюджет, който беше предложен за културата тази година, беше написан от Министерството на финансите. Това го наричам финансов диктат върху българската култура", каза председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите и депутат от ГЕРБ-СДС Тома Биков, който излезе при протестиращите. По думите му, бюджетът вече е в парламента и възможностите са ограничени.  Между първо и второ четене можем да отменим рестрикциите за сценичните изкуства и ще го направим, каза депутатът. И добави, че от 2015 година сценичните изкуства работят с един и същи стандарт, въпреки инфлацията и въпреки всякакви неща, които се случват. "Рестрикциите са на ниво 2019 година и не могат да се променят, защото са в закона. Така че, този въпрос мисля, че ще бъде решен от парламента", добави Биков.

"Има едни 28 милиона от бюджета, които трябваше да отидат за проекти. Аз ще внеса предложение те да отидат за увеличаване на стандартите на музеите, галериите, библиотеките и останалите културни институции. Те са недостатъчни пари, защото културата струва пари. Това да имаме българска култура се дължи на вас, вие правите културата. Културата може да се плаща или от цялото общество, или от тези, които я потребяват, или да се плаща от тези, които работят за нея. Вие плащате с ниските си заплати. Това нещо трябва да се осмисли, защото това е политически въпрос. Културата е точно толкова важна колкото икономиката за едно общество. Борбата продължава, няма да е лесно, това е само началото“, каза Тома Биков пред протестиращите. 

Отдавна говорим, че 0,4 процента за култура е престъпление за културата, каза народният представител Ивайло Вълчев от "Има такъв народ". По думите му в основата на националната сигурност стоят умните и здравите хора. "Основното ни виждане е, че в основата на националната сигурност не са танковете и самолетите, а са образованието, културата, здравеопазването“, коментира Ивайло Вълчев. 

Точно в 13:33 часа протестиращите застанаха за едноминутно мълчание за българската култура. 

Националният протест на културните дейци продължава. Те изразиха готовност за безсрочни ефективни стачни действия, докато не бъдат приети исканията им. Леко напражение възникна при опит на част от протестиращите да преминат полицейския кордон към Министерския съвет. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Бай Иван

  06 Дек 2023 18:25ч.

  Те повечето така наречените дейци на културата и изкуството са евроатлантици и избирателу на ПП и ДБ, затова си мислеха, че лесно ще им вдигнат заплатите, ама май-удариха на камък!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е!

  07 Дек 2023 8:52ч.

  Трябва да се обърне повече внимание на драг-кралиците, сестриците на Асена по лубриканти! Те също са творчески натури и са 100% ППДБ-ЛГБТ! Времеубежище до дупка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нека да протестират

  06 Дек 2023 18:26ч.

  Полицаите ще се справят. За полиция се отделя повече пари отколкото за култура, образование и здравеопазване ВЗЕТИ ЗАЕДНО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нагъл, по-нагъл,

  06 Дек 2023 20:02ч.

  и този на фотото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 0,4% от БВП е подигравка с културата

  06 Дек 2023 21:39ч.

  Добре е да изложите позицията на културните дейци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БъгъИИ

  07 Дек 2023 22:48ч.

  и въпреки сякакви неща, които съ случват, днес леку напрежение се подигнъ под натслов "Народ без колтуръ е народ без бъдище!" ми, баш па на тъквос бъдище бес народ, ма, на кой там шъ си почни дъ му липсвъ тугавъ иднъ тъквас колтуръ, бе? ми, штом на тоа народ таа колтуръ не му носи бъдище - за кво ин ги е, бе бате, ьъЪ - нъли!? мчи, пускъй ристрикции, бе - затвариай! мчи, минестрствуто й, бе - с иднуминутну малчание! и тугас и биуджетъ й шъ стигни, бате. глей-бе-глей - ми, нали казаха още преди, бе - мчи, оня предишнио министер требало бил да върне три-четирийсе милиьони, ми, щоту теа - ма, съштити, бе - днеска каде си стачкувът на прутестъ, ми, не мугли тугавъ да усвоиът кинтити за мироприатиъта у биуджетъ, бате. кинти имъ, нема кой дъ ги освояваъ. и чуй-чуй: сетили се претсрочну ключуво ришение - за по-малку колтуръ вчера, днескъ повичи зъплата искът, разбиршлий!? ма, нейли нъивну, Ъ - колку по не мойш, толку по дъ искъш синдикалну? и туй, бате - ми, само нъчалото било, бе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нале мъжът му

  07 Дек 2023 7:37ч.

  се грижи достатъчно за културата и туризма

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи