Армения призна Нагорни Карабах за част от Азербайджан

Армения призна Нагорни Карабах за част от Азербайджан

Снимка: архив

Армения и Азербайджан се споразумяха за взаимно признаване на териториалната цялост, обяви арменският министър-председател Никол Пашинян, цитиран от ТАСС. 

Арменският премиер и президентът на Азербайджан Илхам Алиев обявиха разрешаването на териториалния спор между двете страни по време на срещата на Висшия евразийски икономически съвет в Москва днес. 

Алиев добави, че Армения е признала Нагорни Карабах като част от Азербайджан и следователно има възможност за мирно споразумение.

"От друга страна, бих искал да потвърдя готовността на Армения да деблокира всички транспортни и икономически връзки в региона и комуникациите, които преминават през арменска територия", добави Пашинян, цитиран от Интерфакс. 

"Надявам се скоро да започне нормален конструктивен диалог между Баку и Степанакерт (столицата на Нагорни Карабах)", каза още той, цитиран от ТАСС. 

Откривайки заседанието на съвета, руският президент Владимир Путин заяви, че на планираната по-късно днес среща с Пашинян и Алиев "ще можем да се споразумеем за това, което съвсем ясно се намира в сферата на интересите на икономическото развитие както на Азербайджан, така и на Армения". 

Армения и Азербайджан са в конфликт от три десетилетия, водейки две войни за отцепилия се регион Нагорни Карабах. През последните месеци и двете страни изразиха нарастваща готовност да подпишат постоянно мирно споразумение, въпреки че редовните сблъсъци продължават.

 

Коментари

 • Това е добре но …

  25 Май 2023 18:41ч.

  Ще започнат демонстрации на млади, надъхани от “демократичният” запад, патриоти. На Запад им е нужен размирен Кавказ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Те демонстрациите вече се случиха преди 5 години

  25 Май 2023 18:53ч.

  с цел да опопят Пашинян, който го играеше както Зеленката - с камуфлажи, небръснат, абе борец за демокрация, ориентиран към "свободния свят". Хайде сега техните "кой не скача...", дето свалиха предишния - Саркисян, да поскачат и покряскат пак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  25 Май 2023 21:31ч.

  Това да не е усрайна, както започнат така ще завършат, че няма да искат да започнат пак :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  25 Май 2023 18:41ч.

  най-вероятно в обора няма да харесат това - един източник на напрежение по границите на раша по-малко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Честито на арменците

  25 Май 2023 18:49ч.

  направиха си цветна революция, издигнаха си парон Никол за президент, защото бил "за демокрацията".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това не е край на война, а начало на нова

  25 Май 2023 19:07ч.

  Демократът Пашинян продаде Армения на янките и британците. За благодарност, демократът Алиев ще закара армията на границата с "Южен Азербайджан", т.е. Иран, за да провокира конфликт. Хаосът не трябва да спира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даам

  25 Май 2023 20:16ч.

  Прогнозите на руските анализатори се сбъдват! Това не е добре! Никак даже!:(

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  25 Май 2023 21:03ч.

  Арменците ги предадоха, но те си избраха предателите, в името на "евроатлантическите ценности", които простия народ разбира така, ще забогатеят и всеки ще си има малък бизнес и ще пътува където си иска и ще има банани на корем! Злото се храни от простотията на хората!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По Яворов

  25 Май 2023 21:38ч.

  "Изгнаници клети, отломка нищожна от винаги храбър народ мъченик..." но този път ги осъди свой..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  25 Май 2023 21:48ч.

  Фиксация върху територията имат само пропаднали държави като Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Армения съществува благодарение на Русия

  25 Май 2023 22:17ч.

  И е държава днес, благодарение на СССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е така, арменците са народ на който вечно не му върви

  26 Май 2023 0:53ч.

  не че ние можем да се похвалим с късмет, ама те повече изтеглят Черния Петър. Още преди СССР, руската армия през ПСВ е напреднала доста навътре в Анадола, но става революцията, болшевиките идват на власт, подписват Бресткия договор и връщат на османците всички земи, дори част от тези които са завоювали през 1877-1878 г., като град Карс например, сега в Турция. После ПСВ свършва, арменците обявяват независимост като украинците, финландците, обаче забравят че са заобиколени с мюсулмани, а грузинците не стават. Османската империя също е свита, но Ататюрк пише писмо до Ленин и иска помощ, щото бил против западния империализъм. Ленин му дава пушки и злато, турците нападат гърците и арменците и се получава сегашната ситуация с границите. Ленин не е взел дори град Карс обратно, защото той бил извън Русия, в независимата Армения, която после се включила в СССР заедно с Грузия, но вече било късно за промени. Неправилни разчети на силите си, а уж са народ от безиргяни. За съжаление, най-черния в нашата история византийски император Василий Българоубиец е бил арменец, ако и сега в Гърция да има улици с неговото име, гърците много обичат да забравят че империите не са по етнически принцип, а и Византия се е казвала Римска империя или държава на ромеите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много просто!

  26 Май 2023 0:52ч.

  Върви голяма игра за Закавказието. Западът прави опит да компенсира загубата си в Украина като създаде нова зона на напрежение по границите на Русия. Ненапразно бяха совалките на Пашинян и Алиев в Сащ и Брюскел. Целта е да се изтласка Русия от Закавказието, което винаги е влизало в зоната на нейните национални интереси. Както казва украинския анализатор и политолог Янина Соколовска: Армения не и провървя! Тя стана поредния плацдарм на сблъсъка на Запада с Русия. В Армения от известно време вече има американски военни и цереушници, а на 22 май ЕС откри свой офис в Ереван. Путин закъсня с днешната среща! Сериозни руски анализатори говорят, че трябва да се създаде национален съвет за изход от ситуацията. Имайки предвид продажната шкура на Пашинян, а хитрецът Алиев, нещата хич не са добре! В играта англосаксите се опитват да включат на своя страна, колкото и странно да изглежда Иран! Търговският път Север - Юг трябва да бъде блокиран! Нещата наистина до голяма степен зависят и от Иран! Ако Ердоган му подложат динена кора на тези избори, Алиев бързо ще си намери нов "брат" и тогава ще се понесе една ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия не беше желана в Армения

  26 Май 2023 1:12ч.

  както не е и сега у нас, но те бяха част от СССР, а закриха руските училища точно преди войната в Карабах, спряха им достъпа в базата в Армения. За какво да се натиска Русия да им помага, народът е казал "Погледни ме с едното око, че да те погледна с двете очи", но всеки научава по трудния начин кой му е стратегически съюзник. Гордостта явно заблуждава арменците, имаха много изгодни предложения от азерите да разделят Карабах, но си мислеха че вечно ще побеждават със старото съветско оръжие, само че този път стомната се счупи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи