На 5 декември 1933 г. се слага край на "сухия режим" в САЩ

На 5 декември 1933 г. се слага край на "сухия режим" в САЩ

Ню Йорк (5 декември 1933) Хари Олдън (вляво), продавач в универсалния магазин "Блумингдейл" в Ню Йорк, държи първата бутилка легален алкохол на Обри Холингуърт, когато по телеграфа се появява новината, че последният щат е ратифицирал отмяната на забраната. (AP Photo)

На 5 декември 1933 г.  е ратифицирана 21-та поправка на Конституцията на Съединените щати, с което се слага край на "сухия режим".  На този ден промяната, която премахва забраната за производството, продажбата, износ и внос на алкохолни напитки, е подкрепена с ратификация от щата Юта, с което е достигнат изискуемият брой щати, които да подкрепят 21-та поправка, за да може тя да влезе в сила. Президентът Франклин Рузвелт обявява, че "сухият режим", въведен през 1920 г., е отменен. Рузвелт каза между другото: „Аз имам доверие в здравия разум на американския народ, който ще избегне гибелното влияние на прекаляването със спиртните питиета в ущърб на здравето, морала и обществения ред. Нашата цел е възпитанието на всеки гражданин за най-голямата сдържаност на цялата нация“.

В своя бюлетин БТА съобщава за отмяната:

Вашингтон, 5 декември 1933 г. /Ройтер/ “Чакали сме 14 години, ще изчакаме още 6 и половина часа”, заявили привържениците на "мокрия режим", щом като се научили, че ратифицирането на премахването на възбраната в щата Юта, определено за 15 ч. е отложено за 21:30 ч. Веднага след като бъде нотифицирана тая ратификация във Вашингтон, г-н Филипс ще подпише прокламацията за премахване на възбраната и ще започнат увеселенията.

***

Вашингтон, 6 декември 1933 г. /Ройтер/ Председателят Рузвелт обнародва една прокламация, в която се съобщава за премахването на закона за забраната на алкохола и се иска от населението да сътрудничи с правителството в усилията му за възстановяване най-голямото зачитане на закона, като се ограничават покупките на спиртни питиета от агенциите, притежаващи позволително за продажба.

***

Вашингтон, 6 декември 1933 г. /Ройтер/ В прокламацията си, съобщаваща за премахването на възбраната, председателят Рузвелт каза между другото: „Аз имам доверие в здравия разум на американския народ, който ще избегне гибелното влияние на прекаляването със спиртните питиета в ущърб на здравето, морала и обществения ред. Нашата цел е възпитанието на всеки гражданин за най-голямата сдържаност на цялата нация“.
Дадени са инструкции на митничарите да не облагат с мито спиртните питиета на стойност до сто долара, носени от пътници завръщащи се от чужбина, но тази мярка не се прилага за лицата, които отиват в чужбина, за да купуват спиртни питиета.

***

Вашингтон, 6 декември 1933 г. /Ройтер/ - Според съобщения, получени от всички краища на страната, вчерашните „мокри“ празненства са минали сравнително тихо. Нямало е значително увеличение на моралния брой арести за пиянство. Стотина души били арестувани в Ню-Йорк за незаконна продажба на спиртни питиета. Властите, контролиращи търговията на спиртни питиета във Вашингтон, изразиха недоволството си от повишаването на цените на спиртните питиета и проучват един план за борба против това повишение. Секретарят на марината г-н Суонсън иска да запази марината „суха“, въпреки премахването на забраната. „Нашата марина, каза той, няма нужда от уиски, за да може да се сражава“.

Преди отпадането на забраната се провеждат множество преговори между САЩ и страните, производителки на спиртни напитки за внос на американския пазар, за които БТА също съобщава: 

Вашингтон, 28 ноември 1933 г. /Ройтер/ Председателят Рузвелт подписа един закон, с който се въвежда правителствен контрол върху търговията със спиртни питиета, докато Конгресът определи постоянни мерки.

***

Вашингтон, 29 ноември 1933 г. /Ройтер/  Г-н Лоури каза, че по силата на кодекса за спиртните питиета правителството ще контролира размера и произхода на внасяните питиета и ще запази някои специални права да контролира цените на вносните питиета, ако е необходимо не само за защита на потребителите, но и за справяне с незаконната конкуренция. Съкровището (Министерството на финансите - бел. ред.) смята, че 675 000 до 900 000 хектолитра дестилиран спирт и вино ще бъдат внесени през годината след премахването на забраната.

***

Вашингтон, 30 ноември 1933 г. /Ройтер/ За да получи контингенти за внос, надминаващи определения от спогодбата за спиртнните питиета минимум, всяка чужда страна трябва да направи съответните отстъпки на Съединените щати, главно досежно земеделските произведения на Франция, Германия и Италия.
Г-н Лоран, комисар за индустриалния спирт, съобщи, че Съкровището е получило вече искания за вноса на 12 милиона галона спиртни питиета и 7 милиона галона вина. Водят се преговори за постигане спогодба със страните вносителки, но имената на страните не се съобщават. 

***

Ню Йорк, 1 декември 1933 г. /Ройтер/ Подробностите по системата за контингентиране на спиртните питиета, предвидена от Съединените щати, се получиха официално в Лондон. Всяка страна износителка на спиртни питиета ще има правото да изпраща в Съединените щати количества равни на тези, които е изпращала средно в годините 1910 - 1914 г. Тази мярка ще се прилага от 6 декември, когато настъпва края на забраната. На 31 януари Конгресът ще вземе решение за нов период. Когато окончателните мерки бъдат взети, възможно е контингентите на всяка страна да бъдат увеличени в замяна на разни стопански отстъпки, които ще бъдат направени на Съединените щати.

***

Отава, 2 декември 1933 г. /Ройтер/ Канадските спиртопроизводители са разочаровани от американското решение вносът на спиртни питиета за идните четири месеца да се основе върху средната годишна цифра на вноса между 1910 и 1914 г. Канада не ще може, прочее, да изнася повече от 23 000 галона месечно, а спиртопроизводителите имат запаси до 40 милиона галона. Водят се преговори за уреждане на контингентите.

***

Вашингтон, 2 декември 1933 г. /Ройтер/ Ирландската свободна държава предлагала да закупи най-големите количества американски стоки в замяна на голямо количество внос на ирландско уиски.  Твърди се дори, че повечето от материалите, служещи за производството на ирландски уиски и бира ще бъдат купувани от Съединените щати.

***

Уормспрингс, 2 декември 1933 г. /Ройтер/ Правителството одобри повече от 350 искания за внос на вино и спиртни напитки до обед, днес. Италия и след нея Германия имат най-голям брой разрешения за внос; след тях идват Англия и Франция. Само 5% от позволителните са за внос на уиски.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • 1920-1933

  05 Дек 2023 8:31ч.

  Много бандит прави първите милиони тогава. Райско време за гангстерите. Гледайте "Булеварда на рома" с Бриджит Бардо и незабравимия ПИЧ - Лино Вентура. Вече няма нито такива красавици, нито такива истински МЪЖЕ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  11 Дек 2023 1:33ч.

  Лино беше велик. Така и не разбрах от какво си отиде в разцвета на силите си. Може би сега си говорят някъде с Роми Шнайдер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  05 Дек 2023 9:11ч.

  Голям повод за хвалба, голямо нещо! Да се хвалиш, с период, през който една шепа престъпници са направили милиони, това само американец може да го направи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  05 Дек 2023 13:57ч.

  Тъпите американски феминистки са виновни.Да отнемеш на англосакса основната му радост -да се налива в кварталния пъб петък и събота.Тотална и невъобразима лудост! Как е изкарала цели 13 години един господ знае.Там мъжът англосакс живее за тези два дни.Да отиде на пъб и там да гледа любимия си отбор... :) https://m.youtube.com/watch?v=gxEPV4kolz0&pp

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  11 Дек 2023 1:31ч.

  Намирам много общо между сухия режим на алкохола и спекулациите с петрола и природния газ днес. Като чуя за сухия режим, та се сещам за идиотите горбачов и елцин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи