Властта се крепи на измами и предателства, а Денков изглежда невзрачно дори на фона на Беров и Орешарски

Властта се крепи на измами и предателства, а Денков изглежда невзрачно дори на фона на Беров и Орешарски

Автор: Георги Георгиев, "Гласове" Следвайте ни в Телеграм

Под властта на политическата манипулация

Едно управление, построено върху поредица от безпринципни компромиси, когато и да падне, все ще е късно. Това е дори не политическа, а житейска аксиома. Която всеки гражданин трябва да чувства и разбира, дори и да не се интересува от политика.

Съвременните политтехнологии обаче позволяват тези естествени рефлексии на избирателя да бъдат парирани или заобиколени. И днешна България е нагледен пример за това. Ние в момента се намираме в политическа действителност, която кара неестественото да изглежда закономерно, а измамното- достоверно. При това, колкото по-голяма е измамата, толкова по-лесно тя може да бива възприемана от обществото ни. И колкото са по-интелигентни избирателите - толкова по-лесно те могат да бъдат измамени.

Още през 50- те години на миналия век създателят на известната анти- утопия „Прекрасният нов свят“  Олдъс Хъксли констатира, че „Повечето хора имат почти неограничен капацитет да приемат нещата за даденост. Благодарение на самия факт на появата си, най-невероятната новост след няколко месеца или дори няколко дни става позната и приета като част от околната среда“.

На този принцип функционира днес и българската политика. Тя се крепи на следната поредица от измами и предателства:

1)  Тоталното предателство, което извършиха ПП спрямо предизборните си обещания, като се коалираха с ГЕРБ;

2)  Тоталното предателство, което извършиха ГЕРБ спрямо своите избиратели, а и към самата политическа логика като от позицията на първа политическа сила се съгласиха да влязат в ролята на политически слуга на ПП;

3)  Липсата на логика и идея за управлението закономерно прерасна в управленска анархия и междуособица, които правят невъзможно ситуацията да се анализира детайлно. Ние не знаем какво ни управлява - коалиция или сглобка, къде е мястото на ДПС в нея, кой е определял кадровите назначения и т.н.

Само да се замислим върху това, че министър ходи с охрана, защото лидерът на управляващата партия го е заплашвал с живота на децата му. И от това не произтича нищо- нито министъра подава оставка, нито лидера на партията- мандатоносител, нито техните партньори реагират на случващото се;

4)  Като символ на цялата бъркотия стои образа на министър-председателя. Освен дефицита на политически опит, който той демонстрира непрекъснато, явно не разполага и с вроден усет да реагира правилно на случващото се около него. Опитите му да демонстрира твърдост посредством използването на един лаконичен и решителен изказ само подсилва пародията с неговото „лидерство“. Нека само си спомним как нарече едни протестиращи „терористи“, а после седна да разговаря с тях или как чинно си записваше напътствията на Пеевски по време на срещата с миньорите.

Дори на фона на Беров и Орешарски, Денков изглежда невзрачно, доколкото първите двама осъзнаваха положението си и не се опитвали да изглеждат повече, отколкото са в действителност. При това на тях не им тежаха публичните прояви на Пеевски, които дублират изявите на сегашния премиер и сякаш постоянно напомнят къде се намира истинската власт в държавата;

5)  Като стана въпрос за личността на Делян Пеевски, не бива да се подминава тоталното преобръщане на отношението на градската десница към него. След като бе анатемосван в продължение на цяло десетилетие от умно- красивите, днес той е техен незаменим партньор. А по отношение на конституционните промени неговата роля е такава, че спокойно може да кръстим преработената си конституция на него - Пеевска.

За да приеме цялото това политическо безобразие, българското общество неизменно бива облъчвано с имагинерни заплахи, че ако не е сглобката, ще минем в орбитата на Русия, че няма нищо по- зловредно от служебните кабинети на Радев, а върхът на сладоледа е тезата, че точно защото управлението е съпътствано от перманентна нестабилност и непрекъснато генерира корупционни и политически скандали, то ще успее и да изкара пълния си мандат.

Ако някой спортен коментатор заяви, че един болид би спечелил състезание от Формула 1 защото е технически неизправен и му липсва гориво, сигурно веднага биха го свалили от екран и ще го обявят за луд, но традиционните ни политическите ни коментатори, които непрекъснато говорят подобни неща, минават за задълбочени мислители и оригинални събеседници.

А всъщност става въпрос за платени или нагаждащи се към конюнктурата шарлатани, които заработват своето материално благополучие. Те са напълно наясно, че техните думи имат стойността на моментна анестезия, която трябва да държи избирателя в наркозно състояние, за да бъде възприемана политическата ни уродливост без прояви на съпротива. А и никой не си прави труда да им припомня грешките в предишните им прогнози и анализи. Ако бъде извършен мониторинг на политическите предсказания за бъдещето на кабинета на Кирил Петков, ще види, че и на него бе предсказван дълъг живот. И никой не очакваше той да се срути след 7 месеца властване.

Изобщо, прогнозите на водещите ни политически коментатори, винаги на края катастрофират. Но за разлика от социологическите проучвания в деня на изборите, това става много по- късно, когато никой не си спомня за прогнозите им. А и темата никога не бива повдигана в медийното пространство, защото и самите медии са не по- малко виновни от хората, които са канили в студиата си. (В това отношение си мисля, че би било много полезно да има един блог, който да ни припомня какво се е прогнозирало в телевизионните студиа само преди 1-2 години. Тогава може би част от анализаторите, а и водещите, ще се скрият поне временно от екрана и ефира)

До някъде може да изглежда парадоксално, но точно най-интелигентната и състоятелна част от избирателите най-лесно попада в капана на политическите манипулации. На последните местни избори ПП- ДБ бяха наказани в преобладаващата част от страната, но запазиха позициите си в трите ни най- големи града. 

И тук трябва да се върнем към думите на Хъксли. Колкото съзнанието на човека е по-отворено към възприемането на абстрактни конструкции, толкова по-лесно той може да възприеме за нормални всякакви политически абсурди. Нещо повече, той може да бъде убеден, че тези абсурди представляват част от модерното и прогресивното, към което е въпрос на престиж да се придържаш. В случая става въпрос за зле прикрит снобизъм, но той влияе силно върху поведението на избирателя от големите агломерации. И не само у нас, разбира се.

При нас отдавна проблемът вече не е, че се правим, че не виждаме, че царят е гол. А че свикваме с този факт и се оставяме да ни убеждават, че това е нормалното състояние на нещата. И дано не стигнем до момента, когато ще почнем да възприемаме облечения цар за нещо ненормално.

Други коментари на автора: Нинова вече работи срещу Григорова 
Хамас е напът да постигне големите си цели

 

Коментари

 • бензинджия

  27 Ное 2023 15:27ч.

  в общи линии - да. но не е особено удачно обвързването на интелигентността със състоятелността. да не кажа нещо повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами

  27 Ное 2023 16:38ч.

  Ако някой изглежда като смотаняк, говори като смотаняк и действа като смотаняк, верроятността да е такъв е 99,9%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратително

  27 Ное 2023 17:09ч.

  Изборът между оправния бандит Борисов и невзрачния човечец Денков е много подтискащ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нито е интелигентен, нито е състоятелен

  27 Ное 2023 18:15ч.

  Не е достатъчен един единствен екземпляр като Денков, за да се направи генерален извод, но все пак този е пример за това, че може да има връзка между интелигентност и състоятелност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  27 Ное 2023 15:58ч.

  Денков може да е дъното, но като го смени Габриел, ще съжаляваме за него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е

  27 Ное 2023 18:17ч.

  Ще бъде от трън та на глог.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • A-ха, невзрачно...

  27 Ное 2023 16:11ч.

  но може да прелъстява свои студентки, и то омъжени...А и милиони източва чрез тях. Пък вие си ги гледайте такъв плъшко спихнат и невзрачничък....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И ще живее с орлите

  27 Ное 2023 16:47ч.

  Американските разбира се!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дяволът се казва путин

  27 Ное 2023 16:28ч.

  Преди невзрачния денков имаше доста по-невзрачни стефан янев и гълъб донев, които бяха на ръчно управление от мунчо радев.Ако сглобката се разпадне, ще дойде нова марионетка на мунчо.Очевидно авторът иска това, но няма да стане за радост.А Пеевски е точно това, което ни е нужно в момента, за да се измъкнем донякъде от блатото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пеевски може да ти трябва на теб

  27 Ное 2023 16:48ч.

  Да се измъкнеш от дъното, но на останалачаст от народа не! Веске, ти ли си Ма?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  27 Ное 2023 16:53ч.

  Значи онова дебело нещо да повтори историята с Булгартабак в по-крупен вариант ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сатаната байдън

  27 Ное 2023 17:20ч.

  Преди невзрачния денков имаше доста по-кадърните Стефан Янев и Гълъб Донев, които бяха много големи професионалисти под надзора на достойният президент Радев.Ако сглобката се разпадне, ще дойде нов професионален кабинет.Очевидно авторът иска това, но се прави всичко възможно да не стане за жалост. А Пеевски е точно това, което им е нужно в момента, за да не се измъкнем изобщо от блатото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пеевски с едни лафки не можа да се оправи

  27 Ное 2023 17:21ч.

  Има претенции за държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Може би “имате” предвид измъкване от блатото

  27 Ное 2023 18:56ч.

  с ритник, който вкарва с ускорително движение “ интелигентната”ви главица в лепкавата кал покрай това блато, което е един върхов край на “ смисления и пълен с невероятни изявления и изводи животец…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До 16.28

  27 Ное 2023 22:22ч.

  Дори и провокацията ти е семпла и просташка. Точно в духа на визията на Шиши. Пфу!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Готвача

  04 Дек 2023 9:59ч.

  Това като да поканиш педофил да забавлява детето ти на рожденият му ден, само защото не искаш бившият ти да го прави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  27 Ное 2023 16:39ч.

  Това жалко същество е за народен съд и гилотина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  27 Ное 2023 16:46ч.

  Айде холан същата схема работи в Румъния без цигании и взаимни обвинения

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Та какво му беше на Орешарски?

  27 Ное 2023 16:46ч.

  Поне беше наясно с истинската ситуация, а тоя Перилен Препарат само се пени и запушва канала на пералнята!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  27 Ное 2023 16:53ч.

  Тоя път много ми хареса статията, покрай задълбочените изводи относно конюнктурата и емпирията на българската псевдополитика към момента, с мощно философско послание е по отношение на демоните на съзнанието и симптомообразуващите архетипи откъм несъзнаваното. С удоволствие я прочетох.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не само "изглежда невзрачно"

  27 Ное 2023 18:11ч.

  Той е невзрачен, най-меко казано. Като всяка П.Перверзна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако някой знае нещо за маман на

  28 Ное 2023 8:46ч.

  тоя охранен шопар,да пише,интересно къде се крия бабишкерата му и какво стана в Дубай,ако не се лъжа,с Пеевски,кой и защо го пердашиха и как му се размина куршум в тила?Ако знаете,пишете,ще е интересно да научим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бурятмонгол

  28 Ное 2023 10:53ч.

  Статията е много добра, авторът се е постарал, освен, че го бива да анализира. Действията на тази американска като инициатива сглобка и нейното правителство еднозначно са вредни за българите и много опасни за страната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  28 Ное 2023 17:53ч.

  Орешарски беше най-добрият ни финансов министър сведе дълга до 5 млрд., имал е възможност дори да го изплати целия, но политическите отстъпки на дпс доведоха до стабилизирането на дпс дори в райони, в които нямаха изобщо електорат, за това не е виновен той, а премиерът станишев, преди него царят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  28 Ное 2023 21:57ч.

  Всъщност , на снимка, изглежда много добре. За съжаление, след управлението Му, оценката ми е епитаф, не коментар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да де

  29 Ное 2023 13:41ч.

  Какъвто народът, такова и сламеното му чучело начело на сламената държава. Кво не ви харесва? Супер е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-сетне Георги Георгиев

  29 Ное 2023 22:46ч.

  Улучи ваксата. Браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Готвача

  04 Дек 2023 9:57ч.

  Интересно защо яростно се опитват да ни убедят , че ако някой ни сервира лайна вместо храна , ние трябва да сме съгласни с това защото нямало алтернатива. Бихте ли яли лайна дори да няма алтернатива???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи