"Уолстрийт джърнъл": Време е да се приключи със заблудата за поражение на Русия

"Уолстрийт джърнъл": Време е да се приключи със заблудата за поражение на Русия

Автори: Юджийн Румър, бивш служител на националното разузнаване за Русия в Националния съвет за разузнаване на САЩ, и настоящ директор на програмата "Русия и Евразия" във фондация "Карнеги" за международен мир и Андрю С. Уайс, работил по руските въпроси в администрациите на Джордж Буш и Клинтън, вицепрезидент по проучванията на "Карнеги". Анализът е публикуван в "Уолстрийт джърнъл".

Докато руският президент Владимир Путин гледа към втората годишнина от пълномащабната инвазия срещу Украйна, неговата самоувереност е трудно да бъде пропусната. Дългоочакваната украинска контраофанзива не постигна пробив, който да даде на Киев силна позиция за преговори. Вълненията в Близкия изток преобладават в заглавията на вестниците, а двупартийната подкрепа за Украйна в САЩ е нарушена от поляризацията и дисфункцията в Конгреса, да не говорим за пропутинските пристрастия на кандидата за президент на републиканците Доналд Тръмп.

Путин има основание да смята, че времето е на негова страна. На фронтовата линия няма признаци, че Русия губи това, което се е превърнало във война на изтощение. Руската икономика е разклатена, но не е в руини. По парадоксален начин властта на Путин се засили след неуспешния бунт на Евгений Пригожин през юни. Народната подкрепа за войната остава стабилна, а подкрепата на елита за Путин не се е разпаднала.

Обещанията на западните официални лица за съживяване на собствената им отбранителна промишленост се сблъскаха с бюрократични затруднения и спънки по веригата за доставки. В същото време санкциите и контролът върху износа възпрепятстват военните усилия на Путин в много по-малка степен от очакваното.

Руските отбранителни заводи увеличават производството си, а наследените съветски заводи превъзхождат западните, когато става въпрос за така необходимите продукти като артилерийски снаряди.

Технократите, отговорни за управлението на руската икономика, са доказали, че са устойчиви, адаптивни и изобретателни. Повишените цени на петрола, отчасти благодарение на тясното сътрудничество със Саудитска Арабия, пълнят държавната хазна. За разлика от тях Украйна е силно зависима от паричните потоци от Запада.

Путин може също така да погледне със задоволство на външнополитическия си опит. Инвестициите му в ключови взаимоотношения се отплащат. Китай и Индия осигуриха важна подкрепа за руската икономика, като увеличиха вноса на руски петрол и други суровини. Вместо да се тревожи за загубените пазари в Западна Европа или за нежеланието на Пекин да пренебрегне санкциите на САЩ и ЕС, Путин реши, че в краткосрочен план е по-изгодно просто да стане младши партньор на Китай в икономическата сфера. Стоките от Китай съставляват почти 50 % от руския внос, а водещите руски енергийни компании вече са се ориентирали към продажби в Китай.

Дори съседни държави, които имат всички основания да се страхуват от агресивната тактика на Путин, като Армения, Грузия, Казахстан и Киргизстан, реализират тлъсти печалби, като служат като посредници за заобикаляне на санкциите и като междинни пунктове за стоки, които Русия внасяше директно.

Въпреки че Международният наказателен съд повдигна обвинение срещу Путин и има многобройни доказателства за военни престъпления в Украйна, с участието на руската държава, той все още е приеман в различни части на така наречения "глобален Юг". Войната в Украйна не е от значение за много страни, които се възмущават от това, което възприемат като двойни стандарти на САЩ и Европа или липса на ангажираност по въпроси, които ги засягат.

Нищо от това не бива да ни изненадва. Повече от шест месеца преди пълномащабното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Путин подписа нова Стратегия за национална сигурност на Русия. Основната идея на този документ беше да подготви страната за дългосрочна конфронтация със Запада. Днес Путин може да каже на нацията, че стратегията му работи.

Путин не изпитва никакъв натиск да прекрати войната и не се притеснява за способността си да я поддържа за неопределено време. С наближаването на зимата руската армия предприе ограничена собствена сухопътна офанзива и със сигурност ще разшири ракетните и безпилотните атаки срещу украинските градове, електроцентрали, промишлени обекти и друга критична инфраструктура. Като минимум Путин очаква, че подкрепата на САЩ и Европа за Украйна ще се разсее, че украинците ще се уморят от безкрайния терор и разрушенията, които им се нанасят, и че комбинацията от двете ще му позволи да диктува условията за споразумение, за да сложи край на войната и да обяви победа. От негова гледна точка идеалният човек, който може да сключи такава сделка, е Доналд Тръмп, ако се завърне в Белия дом през януари 2025 г.

Руският лидер е готов да използва всичко, с което разполага, за да спечели войната в Украйна. Контролът върху ядрените оръжия и европейската сигурност сега са заложници на руското настояване Западът да прекрати подкрепата си за Украйна. Онова, което е останало от рамката за контрол на въоръженията от епохата на Студената война, ще бъде напълно премахнато през 2026 г. и нараства рискът от непредсказуема тристранна надпревара в ядреното въоръжаване между САЩ, Русия и Китай. Путин ще използва всеки глобален и регионален проблем - независимо дали става въпрос за войната между Израел и Газа, продоволствената сигурност или действията в областта на климата - като лост за спечелване на войната срещу Украйна и Запада.

В своята съвкупност това състояние на нещата представлява безпрецедентно предизвикателство за западните лидери. Вашингтон и неговите съюзници са изключително ефективни в справянето с най-неотложните аспекти на този проблем: предотвратяват разпадането на Украйна, поддържат доброто ѝ снабдяване с модерни оръжия и разузнавателни данни в реално време и разработват санкции срещу Русия.

Но сега е моментът да се премине към дългосрочна стратегия, която да увеличи и поддържа натиска върху режима в Кремъл. Не бива да си правим илюзии, че всяка възможна комбинация от краткосрочни стъпки ще бъде достатъчна, за да принуди Путин да се откаже от войната си.

Това, което западните лидери очевидно не са направили, е да разяснят на своите граждани трайния характер на заплахата от една окуражена, ревизионистична Русия. Те твърде често се отдават на заблуди - залагат на санкции, успешна украинска контраофанзива или прехвърляне на нови видове оръжия, за да принудят Кремъл да седне на масата за преговори. Или пък се надяваха Путин да бъде свален с дворцов преврат.

По време на Студената война американските външнополитически мислители не залагаха на внезапна промяна на мнението на Кремъл или на срив на съветската система за една нощ. Вместо това те вярваха в дългосрочната визия за противопоставяне на един опасен режим и в необходимите инвестиции в националната отбрана и военния капацитет на нашите съюзи - политика, по класическата формулировка на Джордж Кенан, на "търпеливо, но твърдо и бдително ограничаване на руските експанзивни тенденции".

Политиката на сдържане днес би означавала продължаване на западните санкции, дипломатическа изолация на Русия, предотвратяване на намесата на Кремъл във вътрешната ни политика и укрепване на възпиращия и отбранителния капацитет на НАТО, включително устойчиви американско-европейски инвестиции в нашата отбранително-индустриална база. Това би означавало също така да се намалят всички щети - дипломатически, информационни, военни и икономически - причинени от войната на Путин.

Това не означава, че трябва да водим отново Студената война. Да се впуснем в глобално съревнование с Кремъл не би било разумна инвестиция на престижа или ресурсите на САЩ. Това би ни обрекло на безсмислена игра на "Утрепи къртица" (Whack-A-Mole) срещу всички прояви на руско влияние. Русия на Путин не притежава почти нищо от твърдата сила или идеологическата привлекателност, които направиха Съветския съюз толкова влиятелен в различни части на света.

Освен това днешните обстоятелства са много по-различни от съветската заплаха. Европа не е опустошената пустош, каквато беше след Втората световна война. НАТО прие двама нови членове - Финландия и Швеция. На Путин му се налага да чука по вратите на места като Пекин, Техеран и Пхенян. Прословутото съотношение на силите се е наклонило категорично срещу Русия.

Най-важното е, че противно на всички прогнози Украйна устоя на руската атака. За по-малко от две години украинската армия превърна в прах цяло десетилетие на руска военна модернизация. Поддържането на Украйна в битката и снабдяването ѝ с оръжия и боеприпаси, както обеща президентът Байдън в речта си на 19 октомври, не е благотворителност, а най-спешният - и икономически ефективен - елемент от западната стратегия.

Не по-малко важно е да се помогне на Украйна да се ориентира към полагащото ѝ се място в Европа. Нито една посткомунистическа страна в Европа не е преминала през това, през което Украйна преминава сега. Възстановяването на страната ще бъде дело на цяло поколение не само за нейния народ, но и за многобройните ѝ приятели, партньори и съюзници.

Поддържането на сплотеността и решимостта на западните съюзници ще бъде от съществено значение за лидерите от двете страни на Атлантическия океан. Кремъл отдавна е овладял изкуството да вбива клинове между САЩ и техните съюзници. За съжаление, перспективата за евентуалното оттегляне на Путин от сцената вече предизвиква разговори за ново стратегическо отваряне към Русия, което би могло по някакъв начин да измъкне Москва от прегръдката на Китай.

Но трябва да бъдем изключително предпазливи, когато даваме предимство на всяко ново ръководство в Кремъл. Бившият президент Рейгън се нуждаеше от много убеждаване, преди да почувства, че Михаил Горбачов е различен от съветските си предшественици. Сега това предизвикателство е значително по-трудно, като се има предвид, че който и да замени Путин, ще трябва да сложи край на войната и да започне истински, сериозни преговори с Киев.

САЩ и техните съюзници трябва да са наясно с дългосрочния характер на това начинание. Краят на войната, когато и да се случи, едва ли ще потуши конфронтацията между Русия и останалата част от Европа. Украинците и техните приятели с право искат да видят възхода на една просперираща, независима Украйна, която е сигурна и напълно интегрирана в политическия и икономическия живот на континента. Путин и неговите наследници биха възприели това като окончателно поражение на Русия. Те ще направят всичко по силите си, за да го предотвратят.

----------

Юджийн Румър е бивш служител на националното разузнаване за Русия в Националния съвет за разузнаване на САЩ, и настоящ директор на програмата "Русия и Евразия" в Фондация "Карнеги" за международен мир. Андрю С. Уайс, който е работил по руските въпроси в администрациите на Джордж Буш и Клинтън, е вицепрезидент по проучванията на "Карнеги".

Източник: "Уолстрийт джърнъл"

Превод: Dir.bg

Коментари

 • a be не е вярно бе

  18 Ное 2023 7:33ч.

  бе не е вярно ей го там авдеевка 20 хил руснаци или 120 хил беше загинаха само за няколко сантиметра напредък ; пааадат сгромясва им се икономиката ядат ряпа и си разглобяват пералните - хиляда перални за един сармат; тюх.......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слагай знак за сарказъм

  18 Ное 2023 16:26ч.

  Че тъпанари всякакви!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Покрай Авдеевка и не само става това с кацапите:)

  18 Ное 2023 21:30ч.

  https://t.me/thewarshal/26191

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @21:30 Тикво тролска, не разбра ли, какво проповядва господарят ви?

  20 Ное 2023 8:50ч.

  Сменяй диска на латерната, край на песничките за победа, Крим и превземането на Кремъл. Сега почвате да обяснявате как гениално сте подмамили рашките да превземат половината 404, та да ги разрушите отвътре с партизански боеве, изстрел с прашка и пр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  18 Ное 2023 7:42ч.

  Коментар на същата статия от Александър Сивилов: https://www.youtube.com/watch?v=k4QmHplCCjk&t=926s

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сакън бате!!!

  18 Ное 2023 7:51ч.

  И Уолстрийт джърнъл станаха путинисти, ай ай ай, докъде я докарахме!!! На ген. Атанасов ще му стане лошо, а пеевски ще отслабне с още някой килограм!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  18 Ное 2023 20:24ч.

  Путиняги четирихилядници са тия от джърнъл, купени, българските атлантици са единствените истински и непродажни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  18 Ное 2023 8:06ч.

  Delirium tremens. Секо изречение - бисер. С такива онанализи и онанализатори на Запад, Путин спокойно може да си върти синджирчето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  18 Ное 2023 8:37ч.

  апцалутно. хем са затънали в една кафява субстанция до гуша, хем продължават да си правят вълнички. и ние с тях. начело с всякакви натагарени и не до там девиации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  18 Ное 2023 8:08ч.

  Статията е типичен доклад на ЗКПЧ.Мантри,внушения,пожелателно мислене и т.н. Изложиха се тия,наще козяшки тролове трябва да им нашокат канчетата,даже само заради заглавието на вестника. И сега."Русия на Путин не притежава почти нищо от твърдата сила",декларират "експертите". Господа само с декларации и декламации не става,получава ви се плашене на гарите. Обективната действителност е различна,личи си по ядрените триади и по още много други неща,но не ми се пише.Трезво мислещите и информирани те знаят за какво иде реч.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  18 Ное 2023 8:09ч.

  Заглавието трябва да се промени. В множествено число е, все едно че е всички са изненадани от поражението на Украйна. За форума на "Гласове" изненада няма, с изключение на някой жълтопаветен лигльо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Умопомрачителен брътвеж !

  18 Ное 2023 8:31ч.

  Чета и си викам "Тия са МНОГО зле, бате !" - ако това е топ анализ на САЩ , на Запада, положението е отчайващо ! Каква баластра от глупости ! Каква поредица от взаимоизключващи се твърдения ! Огромна мисловна каша ! Достатъчно е само да прочетете че "няма признаци, че Русия губи това, което се е превърнало във война на изтощение" , за да видите колко зле е положението в главите на тези хора ! Кога, КОГА БЕ, Русия е губила баш "война на изтощение" ??? Как ще изтощите най-голямата страна на света с най-голямата ресурсна база ? С уникално население, притежаващо вековно "мобилизационно" мислене ? Кои са ви примерите от историята за победа над Русия във "война на изтощение"... ? Слава Богу, статията е предназначена не за топ-ползвателите, а за редовите западни овце. Щото иначе войната си върви по своите правила и предварителни договорки. Войната е ДОГОВОРНЯК , и в този договорняк Русия не е губещата страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • РУСОФИЛ

  18 Ное 2023 21:21ч.

  Кримската война, войната с Япония 1905..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И още...

  18 Ное 2023 21:50ч.

  ПСВ, Афганистан, Студената война...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Те си живеят в

  21 Ное 2023 15:54ч.

  Епохата на Брежнев

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  18 Ное 2023 8:56ч.

  Целта на статията е да се хвърли мъгла върху проблема как Вашингтон да излезе от горещата фаза на тази война което да му запази медийния образ. След което следва поддържане на напрежението в района съобразено с обстоятелствата и вероятна партизанска война по примера на тази след 2 СВ продължила до 60-те години. Следователно при това положение единствения изход на руснаците е тотално прочистване на територията на Украйна от неблагонадежни елементи. Тоест Запада тласка Русия към диктаторски режим което е следващата му грешка. По времето на СССР елита нямаше интерес да защитава държавата в тази и форма, живееше му се охолно без КГБ да му диша във врата. Сега нещата са малко по различни, елита трябва да си пази богатството а опита показва, че богатствата им са защитени само ако зад тях стои мощна държава и те са послушни към нея. Руснаците дали ще допуснат елита им да работи срещу държавата както им се случва преди болшевишката революция или последните години на СССР предстои да се види.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-точно

  18 Ное 2023 18:59ч.

  ''елита трябва да си пази богатството а опита показва, че богатствата им са защитени само ако зад тях стои мощна държава и те са послушни към нея'' Елита им разбра горното още миналия век.Не ми се търси интервю с брата на М.Чорни.В прав текст тогава заяви''Дължат ни уважение.Все пак сме ядрена държава''Е този елит постави Путин на власт.И в крайна сметка Путин напомни за ядреното статукво.От горното следва че скоро мостовите Русия-Запад ще бъдат възстановени.Сега дали ще е Потсдам,Ялта,Техеран или Малта не знам но ще има предоговаряне.На българския ''елит'' може да се наложи нова метаморфоза а руското посолство да се разрасне за сметка на козяк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  18 Ное 2023 9:04ч.

  Не е интересно.По интересно е погромът на икономиката, демографията в колонията с име българия (главна буква не слагам на тая насрана територия).Това е интересното . Русия си е Русия.Има територия за 5 милиарда души и ресурси (по някой данни 40% от световните).Тях не ги мисля и шапка им свалям.Проблемът е колонията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стоките от Китай съставляват почти 50 % от руския внос

  18 Ное 2023 9:12ч.

  че чий внос не е 50% от Китай...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В САЩ % е поне 80%

  18 Ное 2023 16:29ч.

  Ако не и повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  18 Ное 2023 9:14ч.

  Те с такива "визионери" се докараха до това дередже. Впрочем, в последните седмици почнаха да си мечтаят за преговори, като си въобразяват, че на тези преговори ще пробутат некое парченце от Украйна и Жужо ще се кротне. Абе хора, цялата тази история беше предшествана от чукане по врати: "Айде да преговаряме за границите на НАТО, разберете ни, че се тревожим за нашта сигурност" - писма им писаха. Западът горд и самотен на върха на дървото, като склерозирал лешояд, гракаше: "Не, глейте си работата!". Е, сега, по-точно след време, колкото Жужо им каже, ще се смъкнат от клона и ще се дотътрят до масата за преговори. А там, кой къде ще седи, квото каже Владимир Първи Таврический.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  18 Ное 2023 9:18ч.

  Руската икономика се била "разклатила"? Затова ли има по-голям ръст от ВСЯКА една икономика в антируския блок, докато вече четири от ЕС-смехономиките официално са в рецесия? И Русия няма нужда от "твърда сила". Такава прилагат САЩ диктувайки политиката на суверенни държави като нашата чрез марионетни правителства. Русия уважава партньорите си и това е нейната сила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  18 Ное 2023 9:23ч.

  "Русия уважава партньорите си и това е нейната сила.". Некои наричат това "наивност".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тъпо англосаксонско стадо

  18 Ное 2023 9:46ч.

  Абе прости, ама важни...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ай ....р

  18 Ное 2023 9:52ч.

  Защо да чета брътвежите на един национален предател?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  18 Ное 2023 10:48ч.

  Човек, като прочете заглавието, си мисли , че върхушката в САЩ е споходена от здравия разум. Като прочете статията, разбира, че това е призив към Запада да "подкрепят" по яко Украйна. Респективно ЕС да си затрие собствената икономика. Което е малоумие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, но малоумниците в Европа са много

  18 Ное 2023 16:30ч.

  Затова Европа скоро няма да я има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  18 Ное 2023 10:57ч.

  Обичайната боза от т.н. анализатори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  18 Ное 2023 12:05ч.

  Тези, които са писали статията изглежда 1. Не могат да четат; 2. Мислят, че каквото им се иска, то е вярно; 3. Заровили са си главите в пясъка и не виждат нищо извън малкото гугъл-балонче с позволени новини, което сами са си направили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак не могат да излязат от клишетата

  18 Ное 2023 12:07ч.

  на идеологическата и политическата си вярност тия анализатори. Статията ми прилича на критика от времето на преустройството – хем да кажеш нещо критично, хем да не е пък прекалено. Освен това –не си познават добре материята специалистите по Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кирчо

  18 Ное 2023 14:06ч.

  Клишета с розови очила. Слушайте военните. Те дават броени месеци съществуване на Украйна, а при най-сериозна помощ до година. После се преформатира пад руски надзор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А междувпрочем картата на рашистката федерация се променя бавно и неизбежно:)

  18 Ное 2023 17:49ч.

  По-рано през 2023 г. Министерството на природните ресурси на Китай нареди новите карти да използват бившите китайски имена на изгубените територии в сегашния Далечен изток на Русия. Владивосток, домът на щаба на Тихоокеанския флот на Русия, стана Хайшенуай; Остров Сахалин стана Куедао. След това в края на август министерството публикува карта, която показва спорната руска територия на остров Болшой Усурийски в границите на Китай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  18 Ное 2023 18:43ч.

  Ако гледаме китайските карти- на тях не съществува и Израел. Не съществува. Не да му смениш името. Но, в китайският и корейският езици всички държави и градове се наричат и превеждат според техния език. На корейски няма САЩ (или Юесей) например - има Мигук, което се пише с китайски йероглифи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путьо се изказа на Санкт-Петербургския културен форум

  18 Ное 2023 17:52ч.

  https://t.me/otsuka_bld/18795

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украинските градове с или без "Русский мир"

  18 Ное 2023 21:16ч.

  https://t.me/thewarshal/26235

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е себеуважително

  18 Ное 2023 21:36ч.

  да цитираш украински източници на "информация". Те бяха превъртели от омраза още преди да им дойде предизвиканият то тях "руски мир", сега са съвсем откачили от мъка и безнадеждни диагнози. Сменят традиционни имена на домашни любимци като Барсик и Тузик с Джо на дедо кръстен, Джа от джавелин, Степан (Бандера, който всъщност е душил котки), Патрон. От време навреме влизам тук –там и аз и намирам това общество за съвършено болно.То беше такова и преди февруари 2022.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  18 Ное 2023 22:25ч.

  Ахъм. Виждат, теглят една майна на хохлите, връщат се и спират кинтите. Зеленски тропа с краче, вий се пените като топла бира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  18 Ное 2023 23:02ч.

  Защо, а и ако не го замени някой!? "който и да замени Путин, ще трябва да сложи край на войната и да започне истински, сериозни преговори с Киев". Статията е боза, желанията на автора са далече от реалността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СЕРЕ

  19 Ное 2023 15:31ч.

  Тоази кравар се раздира между собствената си неосведоменост и ограничен ум и желанието си да бъде едновременно анти-путинист и американски патриот с прогресивно мислене едновременно. Нищо не му се е получило.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владигеров

  20 Ное 2023 0:02ч.

  Някои експерти стоят в мисленето си все още във времето на Студената война, а тя свърши преди 34 години. Заради таксова мислене тези “експерти “ трудно могат да схванат международната ситуация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  22 Ное 2023 20:17ч.

  Да-а, наистина продължават да са зле с капацитета на анализаторите си, англосаксите! Още от същото, вече 35 лета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи