Путин: Историята на Запада е хроника на експанзия и ограбване на цялата планета. Потъркайте си очите, тази епоха отмина и никога няма да се върне

Путин: Историята на Запада е хроника на експанзия и ограбване на цялата планета. Потъркайте си очите, тази епоха отмина и никога няма да се върне

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Неведнъж съм казвал, че не ние започнахме така наречената "война в Украйна". Напротив, ние се опитваме да я прекратим. Не ние организирахме държавния преврат в Киев през 2014 г., не ние организирахме държавен преврат, нито сплашвахме жителите на Крим и Севастопол с вдъхновено от нацистите етническо прочистване. Не се опитвахме да принудим Донбас да се подчини чрез обстрел и бомбардировки. Не заплашвахме да убием онези, които искат да говорят на родния си език. Вижте, всички тук са информирани и грамотни хора. Добре е да се "промиват мозъците" на милиони хора, които възприемат реалната действителност от средствата за масова информация. Но вие знаете какво се случи: в продължение на девет години те бомбардираха, стреляха, използваха танкове. Срещу Донбас беше разгърната война, истинска война. И никой не преброи загиналите деца в Донбас. Никой в другите страни, особено на Запад, не плака за загиналите. Това каза руският президент Владимир Путин пред двайстото издание на Валдайския форум. 

Според Путин основната причина за действията на Запада е неговата арогантност и могъщество, постигнато чрез ограбване на цялата планета. Според него историята на Запада по същество е хроника на безкрайната експанзия. Западното влияние в света представлява огромна военно-финансова пирамида и винаги се нуждае от ново "гориво", за да се поддържа - природни, технологични, човешки ресурси, принадлежащи на други. Следователно Западът просто не може да спре и не е имал намерение да го направи. Нашите аргументи, увещания, призиви към разума, предложения просто бяха игнорирани.

Владимир Путин отбеляза че, на Запад сякаш са забравили, че съществуват такива понятия като разумна сдържаност, компромис, готовност да отстъпиш от нещо в името на постигането на приемлив за всички резултат. Не, те са буквално обсебени от едно единствено нещо: да продадат интересите си тук и сега, на всяка цена. Ако това е техният избор, нека да видим какво ще се случи.

Ето какво още каза президентът на Русия, цитиран от РИА Новости):

Задачите, които стоят пред нас, са свързани основно с изграждането на нов свят. В определящите етапи отговорността на интелектуалците е изключително голяма.

Украинската криза не е териториален конфликт. Имаме огромни територии, които да усвояваме - Сибир, Източен Сибир и Далечния изток, които трябва да развиваме.

Нашите контрагенти на Запад изгубиха чувството за реалност и прекрачиха всички възможни граници, напразно. Опитват се да изградят образа на враг от всеки, който не е готов сляпо да следва западните елити.

САЩ налагат на Европа своята икономическа линия, опитват се да заменят законите с някакви правила, това са "някакви глупости" и "безсмислици". "През цялото време звучи: "Вие трябва, вие сте длъжни, сериозно ви предупреждаваме". Кои изобщо сте вие? Какво право имате да предупреждавате? Избършете си очите, епохата на колониалното управление отдавна е приключила".

Нашето разбиране за цивилизация е различно. Има много цивилизации и нито една от тях не е по-добра от друга. Основните качества на държавата цивилизация са разнообразието и самодостатъчността. Съвременният свят е чужд на унификацията, всяка държава иска да развива свой собствен път. Все повече държави осъзнават своите интереси и потребности, своята идентичност.

Западът е забравил какво е компромис, той иска да продаде интересите си на всяка цена - да видим какво ще стане.
Русия е готова за конструктивно сътрудничество с всички страни, но и за твърдо противопоставяне на тези, които са "привърженици на диктатурата".

Фразата "Русия не свършва никъде" има цивилизационен характер, цивилизацията - това преди всичко са хората. "Не знам коя цивилизация защитават тези от другата страна на фронтовата линия в Украйна, ние защитаваме своите традиции, култура и хора"

САЩ в крайна сметка ще преодолеят задръжките в подкрепата за Украйна, дължащи се на бюджетни проблеми: "ще се намерят пари, ще се напечатат още".

Цялата реч на Путин пред Клуб "Валдай": 

Уважаеми участници в пленарната сесия! Колеги, дами и господа!

Имам удоволствието да приветствам всички вас в Сочи за двадесетата годишна среща на Международния дискусионен клуб "Валдай".

Нашият, или по-скоро вашият, форум, който традиционно събира политици и учени, експерти и общественици от много страни по света, за пореден път потвърждава високия си статут на търсена и интелектуална платформа. Дискусиите във Валдай винаги отразяват най-важните процеси в световната политика на XXI век в тяхната цялост и сложност. Убеден съм, че това ще бъде така и днес - сигурно е било така и през предишните дни, когато дискутирахте помежду си - и ще продължи да бъде така и в бъдеще, защото по същество сме изправени пред задачата да изградим един нов свят. А на такива определящи етапи ролята и отговорността на интелектуалци като вас, скъпи колеги, е изключително голяма.

През годините на работа на Клуба, както в света, така и в нашата страна, както току-що беше казано, са настъпили сериозни, ако не огромни, то направо колосални промени. По исторически стандарти периодът от двадесет години не е толкова голям, не е толкова дълъг. Но когато той се пада на епохата на разрушаване на целия световен ред, времето сякаш се свива.

И мисля, че ще се съгласите, че за тези двадесет години се случиха повече събития, отколкото в други времена се случват за много, много десетилетия, и тези промени са качествени, изискват фундаментални промени в самите принципи на международните отношения.

В началото на 21-ви век всички се надяваха, че държавите и народите са научили уроците от скъпоструващата и разрушителна военно-идеологическа конфронтация през миналия век, осъзнали са нейната вредност, почувствали са крехкостта и взаимосвързаността на нашата планета и са се убедили, че глобалните проблеми на човечеството изискват съвместни действия и търсене на колективни решения. А егоизмът, самонадеяността, пренебрегването на реалните предизвикателства неминуемо ще ни доведат до задънена улица, както и до опитите на по-силните да наложат собствените си идеи и интереси на другите. Това би трябвало да е очевидно за всички - би трябвало да е, но се оказа, че не е.

Когато се срещнахме за първи път на среща на клуба преди почти двадесет години, страната ни навлизаше в нов етап от своето развитие. Русия беше преодоляла най-трудния период на възстановяване след разпадането на СССР. С цялата си енергия и добра воля се включихме в процесите на изграждане на нов, както ни се струваше, по-справедлив световен ред. Благодарение на това, че страната ни е в състояние да даде огромен принос към тях, тъй като имаме какво да предложим на нашите приятели, партньори и на целия свят. За съжаление, нашата готовност за конструктивно сътрудничество беше погрешно разбрана от някои като подчинение, като съгласие, че новият ред ще бъде изграден от онези, които се обявиха за победители в Студената война, а всъщност като признание, че Русия е готова да следва чужд път, готова е да се ръководи не от собствените си национални интереси, а от интересите на другите.

През всичките тези години многократно сме предупреждавали, че този подход не само води до задънена улица, но и е изпълнен с нарастваща заплаха от военен конфликт. Но никой не искаше да ни слуша или чува, никой не искаше да ни слуша. Арогантността на нашите така наречени партньори на Запад, знаете, просто не беше по мярка. САЩ и техните сателити бяха твърдо решени на хегемония - военна, политическа, икономическа, културна, дори морална и ценностна. Още от самото начало ни беше ясно, че опитите за установяване на монопол са обречени на неуспех. Светът е твърде сложен и разнообразен, за да бъде подчинен на една-единствена схема, дори ако зад нея стои силата, огромната мощ на Запада, натрупана през вековете на колониална политика. В края на краищата и вашите колеги - много от тях отсъстват тук, но не отричат, че просперитетът на Запада е постигнат до голяма степен чрез ограбване на колониите през вековете. Това е факт. Всъщност това ниво на развитие е постигнато чрез ограбване на цялата планета. Историята на Запада по същество е хроника на безкрайната експанзия. Западното влияние в света представлява огромна военно-финансова пирамида и винаги се нуждае от ново "гориво", за да се поддържа - природни, технологични, човешки ресурси, принадлежащи на други. Следователно Западът просто не може да спре и не е имал намерение да го направи. Нашите аргументи, увещания, призиви към разума, предложения просто бяха игнорирани.

Вече говорих за това публично - пред нашите съюзници и партньори. Имаше момент, в който аз просто предложих, че може би трябва да се присъединим и към НАТО. Но не, такава държава не е необходима в НАТО. Не. Какво друго трябва да се направи? Ние си мислехме, че вече сме си, извинете, както се казва, буржоазни. Какво друго? Вече няма идеологическа конфронтация. Какъв е проблемът? Очевидно проблемът е в геополитическите интереси и арогантното отношение към другите. Това е проблемът, арогантността.

Трябва да отговорим на все по-нарастващия военен и политически натиск. Неведнъж съм казвал, че не сме започнали така наречената "война в Украйна". Напротив, ние се опитваме да я прекратим. Не ние организирахме държавния преврат в Киев през 2014 г. - държавен преврат, кървав, антиконституционен държавен преврат. Където и да се случи, винаги веднага чуваме от всички световни медии, подчинени, на първо място, разбира се, на англосаксонския свят: това не може да се направи, невъзможно е, антидемократично е. Но тук това е възможно. Те дори назоваха парите, размера на средствата, похарчени за този преврат. Всичко е възможно.

По това време бяхме ангажирани с подкрепата на хората в Крим и Севастопол. Не сме организирали държавен преврат, нито сме сплашвали жителите на Крим и Севастопол с вдъхновено от нацистите етническо прочистване. Не се опитвахме да принудим Донбас да се подчини чрез обстрел и бомбардировки. Не заплашвахме да убием онези, които искат да говорят на родния си език. Вижте, всички тук са информирани и грамотни хора. Добре е да се "промиват мозъците" на милиони хора, които възприемат реалната действителност от средствата за масова информация. Но вие знаете какво се случи: в продължение на девет години те бомбардираха, стреляха, използваха танкове. Срещу Донбас беше разгърната война, истинска война. И никой не преброи загиналите деца в Донбас. Никой в другите страни, особено на Запад, не плака за загиналите.

Войната, започната от киевския режим с активната, пряка подкрепа на Запада, продължава вече десета година, а специалната военна операция има за цел да я спре. И ни напомня, че едностранните стъпки, независимо кой ги предприема, неизбежно ще бъдат посрещнати с ответни мерки. Както е известно, действието поражда противодействие. Така постъпва всяка отговорна държава, суверенна, независима и уважаваща себе си страна.

Всеки осъзнава, че в една международна система, в която цари произвол, в която всичко се решава от онези, които смятат, че са изключителни, безгрешни и единствено прави, всеки може да бъде ударен само защото някоя страна не харесва хегемона, който е загубил чувството си за мярка - и, трябва да добавя, чувството си за реалност.

За съжаление трябва да кажем, че нашите колеги на Запад са загубили чувството си за реалност и са преминали всички възможни граници. За нищо на света.

Украинската криза не е териториален конфликт, бих искал да подчертая това. Русия е най-голямата държава в света по отношение на територията. Ние нямаме никакви интереси по отношение на завладяването на допълнителни територии. Все още имаме Сибир, Източен Сибир и Далечния изток, които трябва да развиваме. Това не е териториален конфликт или дори установяване на регионален геополитически баланс. Въпросът е много по-широк и фундаментален: става дума за принципите, на които ще се основава новият световен ред.

Трайният мир ще бъде установен само когато всеки се чувства в безопасност, разбира, че мнението му се зачита и че в света съществува равновесие, когато никой не е в състояние да принуждава или принуждава другите да живеят и да се държат така, както желае хегемонът, дори ако това противоречи на суверенитета, истинските интереси, традициите и принципите на народите и държавите. В такава схема самото понятие за какъвто и да било суверенитет просто се отрича, изхвърля се, извинете, на боклука.

Очевидно е, че придържането към блоковите подходи, стремежът да се вкара светът в ситуация на постоянна конфронтация между "ние и те" е порочно наследство от XX век. То е продукт на западната политическа култура, поне на нейните най-агресивни проявления. Повтарям, Западът винаги се нуждае от враг - определена част от Запада, западните елити. Той се нуждае от враг, който може да се използва за обяснение на необходимостта от силови действия и експанзия. Но също така се нуждае от враг, който да поддържа вътрешния контрол в рамките на определена система на хегемона, в рамките на блокове - в рамките на НАТО или други военно-политически блокове. Има враг - всички трябва да се обединят около "шефа".

Не е наша работа как живеят другите държави. Но ние виждаме как в много от тях управляващите елити принуждават обществата да приемат норми и правила, които самите граждани - поне голяма част от тях, а в някои страни със сигурност можем да кажем, че и мнозинството от тях - не искат да приемат. Но те са принудени, като непрекъснато измислят причини за това, търсят външни виновници за нарастващите вътрешни проблеми, измислят и раздуват несъществуващи заплахи.

В същото време Русия е любима тема на такива политици. Със сигурност сме свикнали с това в исторически план. Но те се опитват да "изградят" образа на врага от всеки, който не е готов сляпо да следва тези западни елити. От всеки. В определени ситуации, в определен момент, те се опитаха да направят враг от Китайската народна република и Индия - сега те флиртуват, разбира се, ние много добре го разбираме, усещаме го и виждаме ситуацията в Азия, всичко е ясно. Искам да кажа, че индийското ръководство е независимо, много национално ориентирано. Мисля, че тези опити нямат никакъв смисъл, но въпреки това те продължават. Те се опитват да си създадат враг от арабския свят, също избирателно, опитват се да действат внимателно, но въпреки това, като цяло, всичко се свежда до това - и дори от мюсюлманите се опитват да "изградят" някаква враждебна среда. И така нататък. Всъщност всеки, който се държи самостоятелно и следва собствените си интереси, моментално се превръща в пречка за тези западни елити, която трябва да бъде отстранена.

В света се налагат изкуствени геополитически конструкции и се създават затворени блокове. Виждаме това в Европа, където от десетилетия се наблюдава стремеж към разширяване на НАТО, както и в Азиатско-тихоокеанския регион и Южна Азия, където се опитват да разрушат отворената и приобщаваща архитектура на сътрудничество. Блоковият подход, нека наречем нещата с истинските им имена, е ограничаване на правата и свободите на държавите за собственото им развитие, опит да бъдат вкарани в определена "клетка" от задължения. Това е до известна степен - и това е очевидно - отнемане на част от суверенитета, а след това - и то много често - налагане на решения в области, различни от сигурността, и най-вече в икономическата сфера, както се случва в момента между Съединените щати и Европа. Не е необходимо да обяснявам - ако го направя, ще говорим за това по-подробно в дискусията след встъпителните ми думи.

За тази цел те се опитват да заменят международното право с един "ред" - какъв "ред"? - въз основа на някакви "правила". Какви "правила", какви са тези "правила", кой ги е измислил - това изобщо не е ясно. Това са просто глупости, безсмислици. Но именно това се опитват да внушат в съзнанието на милиони хора." Трябва да живеем по правилата." Какви правила?

И като цяло, ако мога така да се изразя, нашите западни "колеги", особено тези от САЩ, не само определят произволно такива "правила", но и дават указания кой и как трябва да ги изпълнява, кой и как трябва да се държи като цяло. Всичко това се прави и казва, като правило, в откровено хаплива форма. Това е същото проявление на колониалното мислене. Непрекъснато чуваме: "Трябва да...", "Трябва да...", "Сериозно ви предупреждаваме...".

Кои сте вие, хора? Какво право имате да предупреждавате когото и да било? Това е просто невероятно. Може би е време тези, които казват такива неща, да се отърсят от високомерието си, да спрат да се държат по този начин спрямо световната общност, която прекрасно разбира своите задачи и интереси, и наистина да се отърсят от това мислене от епохата на колониалното управление? Бих искал да кажа: потъркайте си очите, тази епоха отдавна е отминала и никога няма да се върне, никога повече.

Нека кажа още: през вековете подобно поведение е довело до възпроизвеждане на едно и също нещо - големи войни, за чието оправдание са измислени различни идеологически и дори псевдоморални оправдания. Това е особено опасно днес. Човечеството разполага със средства, които, както знаем, лесно могат да унищожат цялата планета, а невероятните мащаби на манипулиране на съзнанието водят до загуба на чувството за реалност. Несъмнено е необходимо да се излезе от този омагьосан кръг, необходимо е да се потърси някакъв изход. Разбирам, скъпи приятели и колеги, че именно затова се събирате на платформата във Валдай.

В приетата тази година Концепция за външната политика на Русия нашата страна е описана като своеобразна цивилизационна държава. Тази формулировка точно и кратко отразява начина, по който ние разбираме не само собственото си развитие, но и основните принципи на световния ред, който се надяваме да извоюваме.

В нашето разбиране цивилизацията е многостранно явление. Със сигурност то е било интерпретирано по различни начини. Съществуваше и открито колониално тълкуване: има определен "цивилизован свят", който служи като модел за останалите, всички трябва да следват тези стандарти и модели, а тези, които не са съгласни - ще бъдат вкарани в "цивилизацията" с жезъла на един "просветен" господар. Тези времена, както току-що казах, са отминали и нашето разбиране за цивилизация е съвсем различно.

Първо, има много цивилизации и нито една от тях не е по-добра или по-лоша от друга. Те са равностойни като изразители на стремежите на своите култури и традиции, на своите народи. За всеки от нас това е различно. За мен например това са стремежите на нашия народ, на моя народ, от който имам щастието да бъда част.

Изтъкнати мислители по света, привърженици на цивилизационния подход, са размишлявали и продължават да размишляват върху понятието "цивилизация". Тя е многокомпонентно явление. Без да навлизаме във философски дълбини - тук може би не е мястото и времето за подобни разсъждения - нека се опитаме да го опишем във връзка с днешния ден.

Основните качества на една държава-цивилизация са разнообразието и самодостатъчността. Според мен това са двата основни компонента. Всяко обединение е чуждо на съвременния свят; всяка държава и общество искат да изработят свой собствен път на развитие. Той се основава на културата и традициите, укрепени от географията, историческия опит - древен и съвременен, и ценностите на хората. Това е сложен синтез, в процеса на който възниква своеобразна цивилизационна общност. Нейната хетерогенност и разнообразие са гаранция за устойчивост и развитие.

През вековете Русия се е формирала като страна с различни култури, религии и националности. Руската цивилизация не може да бъде сведена до един общ знаменател, но не може и да бъде разделена, защото съществува само в своята цялост - в своето духовно и културно богатство. Не е лесна задача да се съхрани силното единство на такава държава.

През вековете ние сме се изправяли пред най-трудните предизвикателства. Винаги сме ги преодолявали, понякога с цената на много усилия, но винаги сме извличали поуки за бъдещето, укрепвайки националното си единство и целостта на руската държава.

Днес този опит е наистина безценен. Светът е все по-разнообразен. Невъзможно е да се справим със сложността на процесите чрез прости методи на управление, като разчепкаме всички под един гребен, както казваме ние, както са свикнали някои държави.

Какво е много важно да се добави към това? Една наистина ефективна и силна държавна система не може да бъде наложена отвън. Тя израства естествено от цивилизационните корени на държавите и народите и в това отношение Русия е пример за това как това се случва в живота, на практика.

Цивилизационната опора е необходимо условие за успех в съвременния свят - свят, който е безпорядъчен, за съжаление, опасен и загубил ориентация. Все повече държави стигат до този извод, осъзнавайки собствените си интереси и нужди, възможности и ограничения, собствената си идентичност и степен на взаимосвързаност със заобикалящия ги свят.

Убеден съм, че човечеството не върви към раздробяване на съперничещи си сегменти, не към нова блокова конфронтация, независимо от мотивите й, не към бездушния универсализъм на новата глобализация, а напротив - светът върви към синергия на държави-цивилизации, големи пространства, общности, които осъзнават себе си като такива.

В същото време цивилизацията не е универсална конструкция, една за всички - няма такова нещо. Всяка от тях се различава от другите, всяка е културно самодостатъчна, черпейки своите идеологически и ценностни принципи от собствената си история и традиции. Уважението към самите нас произтича, разбира се, от уважението към другите, но то означава и уважение от другите. Следователно цивилизацията не налага нищо на никого, но и не позволява да бъде налагано нищо на нея самата. Ако всички се придържат към това правило, това ще осигури хармонично съжителство и творческо взаимодействие на всички участници в международните отношения.

Разбира се, отстояването на собствения цивилизационен избор е огромна отговорност. Тя е свързана с реагиране на външни посегателства, установяване на близки и конструктивни отношения с други цивилизовани общности и най-вече с поддържане на вътрешна стабилност и хармония. В края на краищата всички виждаме, че международната среда днес, както вече казах, за съжаление е едновременно нестабилна и доста агресивна.

И още нещо много важно. Разбира се, човек не трябва да предава собствената си цивилизация на никого. Това също е път към всеобщия хаос, то е неестествено и отвратително, бих казал. От своя страна ние винаги сме се опитвали и се опитваме да предложим решения, които да отчитат интересите на всички. Но нашите събеседници на Запад сякаш са забравили, че съществуват такива понятия като разумна сдържаност, компромис, готовност да отстъпиш от нещо в името на постигането на приемлив за всички резултат. Не, те са буквално обсебени от едно единствено нещо: да продадат интересите си тук и сега, на всяка цена. Ако това е техният избор, нека да видим какво ще се случи.

Парадоксът е, че утре конюнктурата може да се промени - в това е проблемът. Например, след следващите избори ще има вътрешнополитически размествания. Една държава настоява за нещо, прокарвайки действията си с всички средства, но утре има вътрешнополитически промени и със същия натиск и безцеремонност се прокарва нещо друго, понякога точно обратното.

Най-яркият пример е иранската ядрена програма. Една администрация [на САЩ] прокара едно решение, дойде друга администрация, всичко се обърна и всичко се върна назад. Как можем да работим при такива условия? Къде са насоките? На какво трябва да разчитаме? Къде са гаранциите? Това ли са самите "правила", за които ни се говори? Това са просто глупости.

Защо всичко това се случва и защо никой не се смущава от него? Защото стратегическото мислене е заменено от преследването на краткосрочен личен интерес, дори не на държави и народи, а на променящи се групи за влияние. Оттук и невероятното, според някогашните стандарти на Студената война, безотговорно поведение на политическите елити, които често са забравили и страха, и срама, и се смятат за абсолютно безгрешни.

Цивилизационният подход се противопоставя на подобни тенденции, защото се основава на фундаменталните, дългосрочни интереси на държавите и народите. Интереси, които са продиктувани не от непосредствената идеологическа конюнктура, а от целия исторически опит, от наследството на миналото, на което се основава идеята за хармонично бъдеще.

Ако всички се ръководят от това, по мое мнение в света ще има много по-малко конфликти, а методите за тяхното разрешаване ще станат много по-рационални, защото всяка цивилизация уважава, както вече казах, другите и не се опитва да променя никого според собствените си представи.

С интерес прочетох, скъпи приятели, доклада, подготвен от Клуб "Валдай" за тази среща. В него се казва, че днес всички се опитват да разберат и визуализират образа на бъдещето. Това е напълно естествено и разбираемо, особено за една интелектуална среда. В епоха на радикални промени, когато всички обичайни начини на живот се разпадат, е много важно да осъзнаем накъде вървим и какво искаме да постигнем. И, разбира се, бъдещето се създава днес, не само пред очите ни, но и с ръцете ни.

Разбира се, когато става дума за такива гигантски, невероятно сложни процеси, е трудно или почти невъзможно да се предвиди резултатът. Независимо от това какво правим всички ние, животът със сигурност ще направи и ще направи своите корекции. Но поне трябва да сме наясно към какво се стремим и какво искаме да постигнем. И Русия има такова разбиране.

Първо. Искаме да живеем в отворен, взаимосвързан свят, в който никой никога няма да се опитва да издига изкуствени бариери пред общуването на хората, творческата им реализация и просперитета им. Трябва да има среда без бариери - към това трябва да се стремим.

Второ. Искаме многообразието на света не само да бъде запазено, но и да бъде в основата на всеобщото развитие. Трябва да бъде забранено да се налага на която и да е страна или народ как трябва да живеят и да се чувстват. Само истинското културно и цивилизационно многообразие ще осигури благото на хората и баланса на интересите.

Трето. Ние сме за максимална представителност. Никой няма право и не може да управлява света вместо или от името на другите. Светът на бъдещето е свят на колективни решения, взети на нивата, на които те са най-ефективни, и от онези участници, които наистина са способни да допринесат значително за решаването на даден проблем. Не един решава от името на всички и дори не всички решават за всичко, но тези, които са пряко засегнати от даден проблем, се договарят какво да се направи и как да се направи.

Четвърто. Ние сме за универсална сигурност и траен мир, изградени върху зачитане на интересите на всички - от големите държави до малките. Основното е да освободим международните отношения от блоковия подход, от наследството на колониалната епоха и Студената война. От десетилетия говорим за неделимостта на сигурността, за това, че е невъзможно да се гарантира сигурността на едни за сметка на сигурността на други. Всъщност хармонията в тази сфера е постижима. Трябва само да загърбим гордостта и арогантността и да престанем да гледаме на другите като на "второкласни" партньори, като на изверги или диваци.

Пето. Ние сме за справедливост за всички. Епохата на експлоатация на когото и да било, казах го два пъти, е в миналото. Държавите и народите са наясно със своите интереси и възможности и са готови да разчитат на себе си - а това е овластяващо. Всеки трябва да има достъп до благата на съвременното развитие и опитите за ограничаването му за която и да е страна или народ трябва да се разглеждат като акт на агресия, точно така.

Шесто. Ние сме за равенство, за различните потенциали на различните страни. Това е абсолютно обективен фактор. Но не по-малко обективен е и фактът, че никой не е готов да се подчини, да постави интересите и нуждите си в зависимост от някой друг, и най-вече от по-богатите и по-силните.

Това не е просто естественото състояние на международната общност, а квинтесенцията на целия исторически опит на човечеството.

Това са принципите, към които искаме да се придържаме и към които приканваме всички наши приятели и колеги да се придържат.

Скъпи колеги!

Русия е била, е и ще остане един от стълбовете на световната система, готова за конструктивно сътрудничество с всички, които се стремят към мир и просперитет, готова да се противопостави решително на онези, които изповядват принципите на диктата и насилието. Убедени сме, че прагматизмът и здравият разум ще възтържествуват и многополюсният свят ще надделее.

В заключение бих искал да изкажа благодарност на организаторите на форума, както винаги, за задълбочената, висококачествена подготовка, а на всички участници в юбилейната среща бих искал да ви благодаря за вашето внимание.

Благодаря ви много.

Източници: kremlin.ru, ТАСС, РИА Новости

 

 

 

Коментари

 • В прав текст!

  05 Окт 2023 18:49ч.

  Крайно време е! Но защо само за Запада говори? Та САЩ са най-добрите "ученици" на същия Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  05 Окт 2023 19:10ч.

  "Ако това е техният избор, нека да видим какво ще се случи." -- до сега, повече от 20 години, ввп никога не е говорил празни приказки. това изречение, да не го наричаме заплаха, е толкова ясно, определено, уверено предупреждение, че на мястото на "лидерите" на т.н. свободен свят бих се замислил сериозно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прости хора сте рубладжиите

  05 Окт 2023 22:24ч.

  Всичко около вас е измислено на Запад. Русийката е измислила само как се крадат съдомиялни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, и барутът, и хартията, и даже Земята и Вселената са плод на западната прогресивна мисъл.

  05 Окт 2023 22:42ч.

  А Бог-Творец стопроцентово е с англосаксонско потекло. И Божият син не е роден във Витлеем, а в Брюксел, Лондон или най-малкото в Манхатън.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой е прост е ясно

  06 Окт 2023 0:01ч.

  Западът и САЩ крадат мозъци от цял свят. И Тесла присвоиха американците и пак са доникъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благо Попчев

  06 Окт 2023 11:07ч.

  Ти си простия, защото си необразован и неинформиран и крайно неадекватен на времената, в които живееш. Такива като теб още се сополивят по Макдоналдското време и Американската центричност. За съжаление си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  05 Окт 2023 18:51ч.

  Остана ни само една експанзия, която ще доведе до дългосрочно ограбване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, експанзия в посока на едно китно дунавско островче.

  05 Окт 2023 19:16ч.

  Безсрочна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Англосаксонския сатанински свят

  05 Окт 2023 20:25ч.

  Ограбва не дълго срочно останалият свят ,а хилядолетно . Русия в Северния военен окръг защитава своите традиции, своята култура и народ, - Путин Президентът Владимир Путин продължава изказването си на заседание на Международния дискусионен клуб „Валдай“. ► В света има много цивилизации и никоя от тях не е по-добра или по-лоша от другата, те са равни. ► Всяка унификация е чужда на съвременния свят. Русия се формира като страна с различни култури, нейната цивилизация не може нито да бъде сведена до един знаменател, нито разделена. Човечеството върви не към фрагментация, нова блокова конфронтация и нова глобализация, а към синергия на държавите. ► Не можеш да предадеш цивилизацията си на никого, това е отвратително и неестествено, това е пътят към хаоса. ► Русия винаги се опитва да предлага идеи, които да отчитат интересите на всички, но Западът иска да прокара своите интереси тук и сега на всяка цена. Русия в Северния военен окръг защитава своите традиции, своята култура и народ, но не е ясно каква цивилизация защитава врагът. Источник: https://rusvesna.su/news/1696516352

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Англосаксонския свят

  05 Окт 2023 21:01ч.

  изтърва златен шанс през 90-те да разколачи кочината защото трябваше да се занимава със Саддам

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АнглосаксонскияТ свят

  05 Окт 2023 21:24ч.

  изтърва златния си шанс не заради заниманията със Саддам, а защото с арогантното високомерие на "победител" в Студената война си въобрази, че краят на СССР означава и край на Россията, че вече му е поднесена на златна тепсия и ще може да "бере" от великата страна когато и каквото си пожелае навеки и по всяко време; че горбачовци и елциновци ще се редуват да се разпореждат със съдбините на Россията в угода на щатските и западните "божества", докато свят светува. Това му изяде зъмската алчна глава. Дойде Путин, юнакът със златния меч в ръката и Светия Православен Кръст в сърцето, и охолната приказка свърши. Настъпи време за плач и скрцане сс зжби за сатанистите от продънения Запад. Слава на Россията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Англосаксонският свят уби Саддам заради петродоларите!

  05 Окт 2023 21:28ч.

  Саддам искаше да се разплаща за петрола за ЕС в ЕВРО, обаче твоите господари, пишещият в 21:01 ч., му скочиха и измислиха куп лъжи за да разрушат блестящият Багдад - д несметните съкловища, музеят на държавата беше разграбен от тези свини, от които си научил думичката "кочина" - тя се отнася за тебе и за твоя свят, към който ние БЪЛГАРИТЕ НЕ ПРИНАДЛЕЖИМ, и никога няма да принадлежим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ще ще

  05 Окт 2023 21:49ч.

  ще ще ще щеще ще щещещещеще ще

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 05 Окт 2023 21:47ч.

  05 Окт 2023 22:09ч.

  Краят на Православието е краят на света!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колизеума и Партенона

  05 Окт 2023 22:22ч.

  още стоят величествено от времена без християнство!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 05 Окт 2023 22:22ч.

  06 Окт 2023 0:04ч.

  Да нъ светнеш, какво е ставало на Колизеума? А знаеш ли дали се пази първата гилотина и къде?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колизеума и Партенона още стоят величествено БЛАГОДАРЕНИЕ на Християнството!

  06 Окт 2023 0:06ч.

  Ако не беше християнството и най-вече Православието, досега Колизеума и Партенона щяха са отломки, руини като Палмира, разрушена по заповед на господарите, на които си слуга.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • hssk

  06 Окт 2023 15:28ч.

  Какъв православен кръст,Путин е евреин

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Земя за хора (за хора без земя) 2.0

  07 Окт 2023 3:19ч.

  Путин е евреин ли? Май че баба ти е еврейка... И ще е добре да допуснете, че съществува поне един умен човек, който НЕ е избран... Ако беше евреин, със сигурност щеше да съдейства на проекта ви (по зачистването на Украйна от рускоговорящи) както го правят Коломойский, Zеленски, Арестович и плеадата избрани преди тях, които от 2014 насам докараха държавата U-crane до сегашното състояние, за да се наместят BlackRock...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  05 Окт 2023 19:18ч.

  Това заглавие ще предизвика в някой изявени русофоби - евроатлантиции душевно и чревно разтройство !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантиците постоянно са с душевно разстройство!

  05 Окт 2023 20:40ч.

  За чревното не ми се мисли!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поглед

  06 Окт 2023 7:35ч.

  За да ги подчинят ще имприложат и КОВИД 20

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  05 Окт 2023 19:24ч.

  Нас в момента си ни цокат като прилеп - козъ 🤣 козъта е в цирк и плаща за хартии разни, ама магарев каза, че всичко е шес 😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  05 Окт 2023 19:25ч.

  "просперитетът на Запада е постигнат до голяма степен чрез ограбване на колониите през вековете. Това е факт. Всъщност това ниво на развитие е постигнато чрез ограбване на цялата планета. Историята на Запада по същество е хроника на безкрайната експанзия. Западното влияние в света представлява огромна военно-финансова пирамида и винаги се нуждае от ново "гориво", за да се поддържа - природни, технологични, човешки ресурси, принадлежащи на други." За това понеже нищо не е вечно и всичко се върти, много скоро западната християнска цивилизация ще залезе, както са залезли цивилизациите преди нея. Това е необратим процес-един се вдига, друг слиза. Периодът на западната хегемония привършва. Изтокът е този, който ще е водещ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  05 Окт 2023 19:49ч.

  Ето ви речта и отговорите на въпросите конспектирано - "Путин на "Валдае" о ядерных ударах, Украине, Армении: онлайн" - https://www.mk.ru/politics/2023/10/05/putin-vystupaet-na-valdae-2023-onlayntranslyaciya.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  05 Окт 2023 19:52ч.

  За добро или зло, това няма да спре докато текущите говорещи глави, изживяващи се като елит, не си отидат от сцената ... Ще отнеме години и много кръв за жалост. За пореден път няма да има виновни, но ще са си отишли от този свят стотици хиляди европейци, украинци и руснаци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин общо взето се гаври със Запада

  05 Окт 2023 19:54ч.

  Сухите числа които изнесе. Русия - икономически ръст за 2023 - малко под 3 % /!!!/ , Китай - 6 и половина процента, Индия - над 7 % икономически ръст. България пак е с лузърите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  05 Окт 2023 19:56ч.

  Валдайският клуб е по-известен, но аз предпочитам Изборския клуб в Русия https://izborsk-club.ru/ Той е по-разнообразен като идеи, в него има немалко прекрасни учени, като известния Андрей Фурсов, а има и собствено списание, в което често има интересни материали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цветан Иванов НИКОЛОВ

  05 Окт 2023 19:58ч.

  Евалла на Путин. Шапка свалям!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Павлов

  05 Окт 2023 19:58ч.

  Какви коментари!? Който и да го прочете или чуе, ще замълчи. Малка страна като нашата задължително трябва да изведе най-достойните, почтени и способни свои люде за водачи на нацията. Нашето поколение се провали. Бог да бди над следващите !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Wagner

  05 Окт 2023 20:08ч.

  Путин пише история!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пише си

  05 Окт 2023 21:02ч.

  некролога!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към 21:02 ч. - да ти се връща двойно писането

  05 Окт 2023 21:32ч.

  на тебе и на твоите близки същото пише си некролога!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Първи по ред си ти ... каквото си пожелал сам в 21:50 ч.

  06 Окт 2023 1:47ч.

  каквото пожелаваш на другите да ти се връща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • алексей навальный

  05 Окт 2023 20:11ч.

  пабеда будет занами

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ачо

  05 Окт 2023 20:12ч.

  Многоуважаеми президент на РФ Путин, Думите ви са добри.От тях извира добронамереност към всички народи.Но срещу вас играят както вие казвате арогантни ганстери,пирати,убийци крадци.С търпение няма да ги победите.Отново ще умрат много руски мъже.Пак рускинята ще остане без мъж. Пак рускинята ще поеме върху плещите си икономиката,семейството.Докога ще търпите унижението ,което запада хвърля върху Русия.Удрят кримския мост,взривиха газопроводите,настъпиха в Харков,идват в Киев под носа на Русия всякакви западни особи и посланието им е "Ето ние сме тук,нищо не можеш да ни направиш" Господин президент,ударете най-сетне тази обезумяла сган!Те трябва да се страхуват от вас!Иначе ви се пише лошо.Ще ви изядат като африкански слон.Голям сте,но те са много. Ако не ги стреснете ще ви изядат.Успех!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • още от казаното ...

  05 Окт 2023 20:21ч.

  Снарядите /155 мм/ за Укростан привършват. Всеки ден ВСУ "консумира" по 14-15 хиляди снаряда. В момента това е ЦЯЛОТО МЕСЕЧНО ПРОИЗВОДСТВО на САЩ. Още толкова може да произведе Европа. В следващите седмици ВСУ ще получава 1/15 от необходимите им снаряди... САЩ са заложили увеличаване на местното производство, като сметките покзват че ще достигнат 75 000 снаряда на месец към ... края на 2024 ! Большая шутка хохлами... Путин попита - а до края на 2024 какво ще се случи с ВСУ без снаряди ?... И вече съвсем от фронта, от днес. Руснаците са започнали методично да стесняват в основата чувала при Работино. От източната част се съобщава за 2 км. напредък. "Мирише" на задаващо се обкръжение , Дебалцево на куб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин: Русия е най-голямата държава в света, тя не търси нови земи

  05 Окт 2023 20:29ч.

  Руският президент Владимир Путин започна речта си на пленарната сесия на XX годишна среща на Международния дискусионен клуб „Валдай“. Основните моменти от изявленията на руския лидер: ► Изправени сме пред задачата да изградим нов свят. ► Тези 20 години паднаха в ерата на разпадането на световния ред. „За 20 години в света настъпиха сериозни промени и когато световният ред се промени, времето сякаш се свива.“ За всички трябваше да стане очевидно, че опитът на по-силните държави да налагат интересите си на другите е неприемлив, но това не се случи.„Нашите контрагенти на Запад са загубили чувството си за реалност. Но напразно. Русия е най-голямата държава в света по територия. Ние нямаме интереси от гледна точка на завладяване на допълнителни територии. Това не е териториален конфликт. Говорим за принципите, върху които ще се основава новият световен ред.”Просперитетът на Запада до голяма степен беше постигнат чрез ограбването на цялата планета и безкрайната експанзия. "Историята на Запада е хроника на безкрайна експанзия, огромна финансова пирамида." ► Западът винаги се нуждае от враг, борбата с който може да оправдае силови действия и експанзия. ► Русия не започна войната в Украйна, а се опитва да я прекрати. Не Русия се опита да заплаши Донбас с бомбардировки и да сплаши Крим; в продължение на 10 години тя бомбардира, стреля, използва танкове и убива хора. Источник: https://rusvesna.su/news/1696515233

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  05 Окт 2023 20:30ч.

  След поредно престъпление , извършено от рашистките агресори срещу цивилно население в Украйна, все повече ми допада идеята на Маргарита Симонян.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Киро тюфлейкин

  05 Окт 2023 20:46ч.

  Нашият англосаксонски свят умира , Но ние със последни усилия ,ще се опитаме да го запазим . Защото това са нашите атлантическ правила и другите народи са длъжни да ги спазват Глобалкният юг и Русия и Китай ,ще ни разкажат играта и във края на краищата на нашият свят глобалният юг ,скоро ще ни пее заупокойна молитва .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз изкукулото пиянде

  05 Окт 2023 20:52ч.

  Жозеп Борел ,каква я мислих каква стана тя . Нашата европейска градина се превръща във пасище за добитъка .И понеже съм много прост и вманиачен алкохолик разбрах едно нещо Нашата цветуща градина ,във скоро време ще бъде обработвана от мюсюлманите и сексуално и машинно .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕТНИЧЕСКОТО ПРОЧИСТВАНЕ НА КАРАБАХ Е ЗАВЪРШЕНО: ЕДНА СТЪПКА ДО КРАЯ НА АРМЕНИЯ

  05 Окт 2023 20:39ч.

  Арменците от Карабах, които избягаха от страх от етническо прочистване, след като бяха „източени“ от Пашинян, се превърнаха в „палестинци“ от Южен Кавказ. Но Азербайджан и Турция, които не са забравили за Ериванското ханство, съществувало в региона преди 200 години, няма да останат на това. Докато основното арменско „царство” не бъде ликвидирано, принуждавайки населението му, значителна част от което вижда в това условие за своето европейско бъдеще, да се разпръсне, повтаряйки съдбата на древните евреи. „Втората серия“ е неизбежна, ако Армения напусне ОДКС, лишавайки Русия от задължението, по примера на непризнатия от Ереван Карабах, да го защитава. В крайна сметка Съединените щати, които са заинтересовани от хаос в Закавказието, за да създадат максимални проблеми на Москва и Техеран, няма да направят това, и особено французите. Непотопяемият министър-председател на Армения Никол Пашинян , който предаде народа си и вече ликвидира една от двете арменски държави (от 1 януари 2024 г. НКР формално престава да съществува), не смята за нужно да крие факта, че има няма да има повече арменци в Карабах. В същото време той признава, че става дума за „директна акция на етническо прочистване и депортация“. Арменският елит, обвързан от Запада на основата на финансова уязвимост, много арменци от Ереван и „около Ереван“ са в илюзията, че Армения, след като се отърве от този „баласт“, ​​ще се радва на цветущ, сладък живот, че сега те ще имат най-добрите покровители и защитници. Брюксел се държи по абсолютно същия начин, въпреки че шефът на външната политика на ЕС Жозеп Борел изобщо не крие, че смята останалия свят за „джунгла“, където всичко трябва да се случва точно както трябва. Той заплаши Баку с „остра реакция“, каза, че ЕС няма да допусне нова ескалация в региона, принудително разселване на арменци „с военни или други средства“ и осъди военната операция на Азербайджан и причинените от нея жертви. Какво от това? Нищо. На истинския политик Илхам Алиев не му пука за този клоун. Колко дивизии има Борел? Това е. Нека нахранят напусналите Карабах арменци и да млъкнат. Що се отнася до Съединените щати, в Конгреса само няколко сенатори, водени от известния корумпиран чиновник Робърт Менендес (демократ от Ню Джърси), настояват за налагане на санкции срещу Азербайджан за ситуацията около Карабах, надявайки се по този начин да отклонят вниманието от предстоящия му процес. В края на септември помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Юрий Ким и ръководителят на Американската агенция за международно развитие (USAID) Саманта Пауър дойдоха в Ереван, за да „смазат“ капитулацията на Карабах . Когато арменски Карабах умираше, американското посолство в Ереван публикува изявление: Враждата и борбата с арменците е нещо като национална идея сред азербайджанците (и отчасти турците), която обединява народа, включително около неговия лидер. Ако това не се случи, ако настъпи мир, Азербайджан, който, както повечето страни, има много и всякакви проблеми, ще бъде изправен пред бурни времена. Алиев и семейството му нямат нужда от това. След като избра срамен мир, Армения ще има всички шансове да се бие в интерес на Съединените щати - преди техния колапс - със съседни държави, ако Вашингтон има нужда от това. Регионът никак няма да се зарадва, ако Армения се окаже оръжие, насочено към главата на Азербайджан, Иран, Турция или Грузия от Запада и започне да вреди на Русия. Но тъй като САЩ и Ко играят с всички сили в това поле, Москва винаги трябва да избира в крайна сметка: да „преглътне“ следващата смяна на режима с антируски, извършена с подли задкулисни методи, както и своето „изкуство“, или да се бори за нарушените си законни интереси. Има само два примера за последното – Грузия на Саакашвили и Украйна на Зеленски . Москва не остави враждебността си към Русия, когато стана невъзможно да я търпи, защото можеше да стигне до тях. Но Русия няма обща граница с Армения, така че ще бъде "образована" и "погълната" от други. Те сами си го поискаха. https://by.tsargrad.tv/articles/jetnicheskaja-chistka-karabaha-zavershena-do-konca-armenii-odin-shag_879889

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ето това

  05 Окт 2023 20:45ч.

  е много добър пример за реч, срещу която е насочен новият медиен закон на ЕС. До западния плебс не е допустимо да достигат такива еретични мисли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  05 Окт 2023 21:10ч.

  До уважаемия форум: не бързайте с коментарите! Речта изразява нов фундамент, който според скромното ми мнение е сравним с Маркс! Но все още е в "работен вариант"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  05 Окт 2023 21:27ч.

  Московията, от Иван Трети(кошелок(кесия)-да не се бърка с четвърти-Грозни(страшен, не че е красавец, но пояснявам за поколение то с първо ниво английски за майчин)си е Запад. А Путьо си е западняк и империалист. https://m.youtube.com/watch?v=y_IObE7MIqs

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Байдън започна да вади една по една киселите краставици от пазвата и да ги раздава на другарите си.

  05 Окт 2023 21:38ч.

  В тоя миг на прага се появи кметът Зеленский с фенер в ръка и като видя тая сцена, прекръсти се и простена: — Москалите ни грабиха и нашите грабят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Email

  05 Окт 2023 21:55ч.

  Скандалният хри100 ифан0ф: България е хомосексуална страна! Подкрепяме унищожаване на християнството, то е руско, искаме да внедрим в България лъгъбътъ хората! Хетеросексуалността е вредна за България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  05 Окт 2023 22:09ч.

  Много пъти съм писал, че когато човек влезе в западен музей, вижда 60 % заграбени неща от други страни. Грабителство и лицемерие! Всичко е казано много точно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Селски, ти по

  05 Окт 2023 22:26ч.

  Далеч от Ниш ходил ли си бе? Ермитажа откъде има експонати. Кои архитекти проектирана С. Петербург ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опитай се да разбереш откъде английското кралско семейство има бижутата с които се кичи

  05 Окт 2023 22:48ч.

  След революцията майка му на Николай втори бяга при сестра си в Англия с всичките си бижута. Те са присвоени от кралското семейство. Кралицата се кичеше с някои от тях. Да не говорим за Кохинор, който инфийците искаха да им бъде върнат. Но най-арогантно им отказаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рози

  06 Окт 2023 0:16ч.

  Градският дето е стигал до Белград може би с пръстче на картата, почети малко за това какво има в Ермитажа, от къде е, колко и в какво е платено за него. Запомни думичката Платено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  05 Окт 2023 22:14ч.

  Пак казвам. Русия е Запад. И Империалист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смях

  05 Окт 2023 23:14ч.

  Смешен си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  05 Окт 2023 22:32ч.

  ://septemvri23.com/lenin_ist_miasto_na_imperializma Виж системата от или цар си и вертикалът на Властта на Путин и Улянов става актуален.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  05 Окт 2023 22:35ч.

  "Олигарси"... Не че Путин не е цар. Проблем с ИИ. Явно писан в НБУ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  05 Окт 2023 22:39ч.

  Инак все се просълзявам как Путин влиза в КГБ с православен кръст скрит под куртката от майце си.Почти кат историите за внука на мнозината дедовци ББ. Дори сам си вярва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Приказки под шипковия храст

  05 Окт 2023 23:08ч.

  Историята на Запада всъщност е хроника на една безкрайната експанзия. За разлика от тях, ние стахаме най-голямата страна в света в резултат на ограничено неограничена ескпанзия. Трайният мир ще бъде установен само когато всички се почувстват в безопасност, когато осъзнаят, че мнението им се зачита и че в света има равновесие, когато никой вече не може да принуди другите да живеят така, както иска хегемонът, и в харминя с тази доктрина ние трябва да наложим волятата си на вскички съседни европейски народи несъгласни с разбирането, че ние трябва да ги доминираме. Украинската криза не е териториален конфликт, това искам да подчертая, но за всеки случай анексирахме 5 украиснски области и точим зъби за още две. Налагането на която и да е държава или народ как трябва да живеят, как трябва да се чувстват, трябва да бъде забранено, но ние имаме право да наложим на украинците (пардон, молорусийците/новоросийци) как трябва да живеят и как трябва да се чувстват. В заключение ще цитирам думите на един голям германски мислител: "Ако кажеш една голяма лъжа и продължаваш да я повтаряш хората накрая ще ти повярват. Лъжата може да се поддържа само докато държавата може да предпази хората от политическите, икономическите и/или военните последици от лъжата. По този начин става жизненоважно за държавата да използва всичките си правомощия за потискане на несъгласието, тъй като истината е смъртният враг на лъжата и следователно истината е най-големият враг на нашата държава."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скажи дядя

  05 Окт 2023 23:30ч.

  с кого се е водила Кримската война през 19в. С укрите на Петлюра. Що ингилизите не помнят хохоли..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  05 Окт 2023 23:18ч.

  Забавно е, че дори в този форум освен няколко "Вива Путин" от особено бездарните митофанови тролове, повечето рубльофили споделят собствените си идиосинкразии, а не се занимават в малоунищите на жужо,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Имаме огромни територии, които да усвояваме - Сибир, Източен Сибир и Далечния изток, които трябва да развиваме".

  05 Окт 2023 23:20ч.

  И откъде ги имате, някой на тепсия ли ви ги поднесе, или след 5 века завоевателни войни и експанзия ги имате?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • греда в окото

  05 Окт 2023 23:25ч.

  Северноамериканските територии с нотариален акт от Бога ли ги имате?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  05 Окт 2023 23:27ч.

  'Начи тия територии ще ги развива другарят Си. Ако не последват препоръката на Маргото, де.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тексас, Дакота, Хаваи

  05 Окт 2023 23:34ч.

  изконни крВарси земи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грешка с

  05 Окт 2023 23:40ч.

  краварските..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  06 Окт 2023 0:59ч.

  другаре, В.В.Путьо обяснява как Западът е лош, завоевател, експлоататор и так далее. Затова, когато В.В.Путьо обяснява СМИРЕНО как си имат МНОГО земи, даже повече от всички западни държави заедно, съвсем резонния въпрос откъде аджеба ги имат когато руснаците не били като лошите западняци. Например, за да има такива хубави вицове с чукчите, над 100 години войни с тях. Така, че не се правете на умрели лисици, ами мислете като ви ги говори В.В.Путьо кое е истина и кое е манипулация за недоносени дебили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  06 Окт 2023 1:06ч.

  прочетете когато В.В.Путьо бавно и мъдро обяснява на раята колко е мъдър, какво раята мисли през същото време за него:-) https://www.youtube.com/watch?v=CslrjSLndeA&t=275s

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читай, читай

  06 Окт 2023 1:58ч.

  чукча писател, не читател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  06 Окт 2023 8:20ч.

  В края на тия 5 века България и ДАРЯВАТ свобода и държава.Но генът на мнозина си остана робски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  06 Окт 2023 14:10ч.

  до "j.jelevban 06 Окт 2023 8:20ч."-първо, тези 5 века на експанзия на РФ още продължават, не са свършили през 1878г. Второ, от благодарност, че преди 145 години са ти подарили свободата, защо не отиде на Изток, ами си се остановил на Запад?. Трето, колко БГ трябва да страда от наглите опити на РФ да й бъде подчинена за да може да се осъзнае какви интереси да има? Още 5 века?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  06 Окт 2023 15:26ч.

  Умните хора отидоха на изток.И направиха пари!Глупавите отидоха по-късно на запад да мият чинии./справка;1987г. един български компютър струваше в Ленинград/Петербург/ ,колкото апартамент в София.С други думи с невежи за какво да споря?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  06 Окт 2023 16:18ч.

  ти си на запад, а дали си недоволен, защото миеш чинии на запад аз не мога да го зная, защото съм от "невежите" ( и няма нужда да спориш с мен:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!!

  09 Окт 2023 19:29ч.

  Колегата коментира именно двуличната позиция на управника на държаватаа. която е заграбила най-голямата територия в света/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Президентът на Русия е написал Манифест на Демократичния интернационал!

  06 Окт 2023 0:58ч.

  Изброил е основните принципи 6 на брой, кой от кой по-ценен за господството на Демокрацията на Планетата! И е разкостил диктатурата под прикритие на хегемона. ....... "Нашите контрагенти на Запад изгубиха чувството за реалност и прекрачиха всички възможни граници, напразно. Опитват се да изградят образа на враг от всеки, който не е готов сляпо да следва западните елити. САЩ НАЛАГАТ на ЕВРОПА своята икономическа линия, опитват се ДА ЗАМЕНЯТ ЗАКОНИТЕ с някакви правила, това са "някакви глупости" и "безсмислици". ....... През цялото време звучи: "Вие трябва, вие сте длъжни, сериозно ви предупреждаваме". > Кои изобщо сте вие? Какво право имате да предупреждавате? Избършете си очите, епохата на колониалното управление отдавна е приключила". :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-казал,рекъл.Де да беше само това

  06 Окт 2023 2:14ч.

  ПРОВЕДЕН Е УСПЕШНО ИЗСТРЕЛВАНЕ НА БУРЕВЕСНИК!Времето на СВО май се ползва от Русия за постигане на КАТЕГОРИЧНО ЯДРЕНО ПРЕВЪЗХОДСТВО!Ако съм прав ще последва двуходовка шах и мат!И НАТО от 1987г.Соломочовци ще трябва да ги товарим на кораб и на семинар в Ч.Море.А там плават украински мини.Тъй де,на печелившите честито.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ☮️ маке лове ☮️

  06 Окт 2023 2:22ч.

  ☮️ нот вар ☮️

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пацифист

  06 Окт 2023 8:07ч.

  остави на мира макетата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • модерно робовладелство

  06 Окт 2023 8:41ч.

  Забележителна е виртуозността на тов. Путин със сравнително разбираеми термини и с не толкова сложен стил да изговаря научни истини относно нашата съвременност. Използвайки най-точните думи дори и колибаещите се разбират, че Западът е един разпиарен пренадут балон с въздух под налягане. Русия си остава единствената надежда на човечеството за силово противопоставяне на новото робовладелство, което англосаксонският фактор се опитва да установи в глобален мащаб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поправка

  06 Окт 2023 8:42ч.

  *колЕбаещите се

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истината боли, сатанизмът пищи

  06 Окт 2023 8:45ч.

  Поредният опит за "нова Буча" в село Гроза, Харковска област е поредният инфериорен спектакъл на сатанистте, за да отмъстят на брилянтната реч на ВВ Путин. Съмнения в това може да има само отявлен сатанист или онзи, който по традиция си лапа мухите в живота.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благо Попчев

  06 Окт 2023 11:02ч.

  Със всеки атом от тялото си, съм съгласен с прочетеното. Така мисли и по-голямата част от света. Говори мъдър човек и политик, здраво стъпил на земята. Пълна противоположност на безличната и истерична политическа паплач в САЩ и Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • max772

  06 Окт 2023 11:14ч.

  Нов фармацевтичен продукт: уникално лекарство, което е в пъти по-добро от Виагра и е напълно безопасно за всяка възраст. С него ще имате силна и продължителна ерекция, и тестостеронът ще се повиши, което ще доведе до растеж на косата и загуба на тегло. Съветвам всички да опитат, прочетете сами:------ https://301.link/bioko

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изтокът е този, който ще е водещ.

  06 Окт 2023 11:29ч.

  да хукваме натам, товарищи! със Септичните ями постепенно ще свикнем...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тттттт

  06 Окт 2023 13:18ч.

  а русия как се е разширила? с маслинова клонка ли ? войни и само войни .....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  06 Окт 2023 13:33ч.

  Този път тъпакът от север като че ли е преписвал от Дърева. Милиардите дълг на САЩ са в основата на войната, не ли ? А Путин е най-големият сторонник на финансовата стабилност на планетата. И то доларовата такава, че как ! С троловете тук съхнат с рубличките в ръце като Дачков. Не ли ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за всяка продадена капка любов - американски заем (стих от поема)

  06 Окт 2023 15:01ч.

  Не. Не всички влизащи тук са като тебе - да получават грантове за продадената си любов, както бе писал поетът Орлинов в оная прословута поема. И стига вече с тая привързаност към силно култивираните тоалетни навици. Отдалеч си личат предпоставките у теб за обратни полови наклонности. Прочети оная прословута беседа на Ошо относно причините за педерастията. Разбира се, че са свързани с ултрамодернизацията на бита (най-вече откъм санитарно-хигиенното му отношение) в съвременната епоха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  06 Окт 2023 16:43ч.

  3 часа и 42 минути обръщение на В.В.Путьо и ти няма какво да напишеш по темата, а се занимаваш с коментар и лична нападка към Sin? Ето, в 3:22:20 В.В.Путьо обяснява, че доверието към РФ се изразявало в хилядите доброволци, които се записвали за участие в окупацията на украински земи...не си губи времето, записвай се там, за да демонстрирап доверието си към политиката на РФ, дела требе, другарю, дела:-) https://www.youtube.com/watch?v=-GYbhHVOPVo

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еретик и дуалист

  07 Окт 2023 9:16ч.

  Аз не влизам във форумите да хуля, а основно да обменям познавателна информация. ти си дежурният хулител тук, затова и Сорос ти плаща грантове. Изобщо не ти е в класата и компетенциите да коментираш Путин, най-малко пък да цапаш с псевдокритики последната му брилянтна реч.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  08 Окт 2023 1:34ч.

  Дебил, В.В.Путьо, а и недоносчетата от рашибозукът тоже, обясняват как лошия Запад е завоювал земи, а не могат да обяснят как Рашистка Фашагия има 1/6 от територията на планетата. Обяснения от рода "ама негрите ги бият в Америка" само демонстрират умствената недостатъчност в главите ви. "Блестящите" обяснения на В.В.Путьо са манипулации за дебили, които нито мислят, нито казват нещо смислено. Толкова си могат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висококласното си е висококласно

  06 Окт 2023 16:29ч.

  https://cont.ws/uploads/pic/2023/10/pHLHFoKBEqo%20%282%29.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доста читав анализ на речта му от Александър Меркурис:.

  07 Окт 2023 3:08ч.

  за жалост без превод на Български. https://www.bitchute.com/video/FVoxFc25Q0k/ Може пък glasove.com/ да го преседат / публикуват? А дано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ганя

  07 Окт 2023 9:17ч.

  Абе внимателно с тая риторика, Русия е част от запада, и самата тя следва същия модел. Тия дето разглеждат враждата "Русия - Запада" като някакво противостояние на антиподи са тесногледи наивници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи