National Review: Путин стана символ на възраждането на обсадената, но горда и крепнеща Русия

National Review: Путин стана символ на възраждането на обсадената, но горда и крепнеща Русия

Автор: Леон Арон, National Review Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Има ли Путин, има и Русия! Няма Путин, няма Русия!“ Това заяви първият заместник-началник на администрацията на Владимир Путин Вячеслав Володин. Грубо ласкателство, разбира се — и доста печелившо за Володин, който две години по-късно става председател на Думата.

Но истината е, че голяма част от днешна Русия е Путин. Максимата на Ралф Уолдо Емерсън, че няма история, а само биография, капсулира историята на Русия от 2000 г. насам. Голяма част от написаното по темата се фокусира тясно върху Кремъл, с малко, ако изобщо има, внимание върху основите на режима на Путин.

Полученият образ е този на автокрация, поддържана единствено от пропаганда, подкупи, политическа манипулация и репресии. Това е опасно прекалено опростяване, защото силно подценява способността на Путин да повлияе и мобилизира своите сънародници.

Той безмилостно е формирал националната идентичност: как руснаците виждат себе си, своята страна и своята история. Той прекрои и събуди легитимиращата митология на страната – и я разгърна по начини, които се оказаха приятни за десетки милиони граждани на Русия.

Защо Путин успя?

Четири години на брилянтна морална мъдрост на десталинизация при гласността на Михаил Горбачов и на сериозна, но случайна деболшевизация при Борис Елцин се оказаха твърде кратки, за да изкоренят вековното отъждествяване на националната слава с имперското влияние. Безупречен съветски патриот, Путин усети това, което продемократичните революционери от края на 80-те и началото на 90-те бяха склонни да пренебрегват: дълбоко вкоренената и "широко призната" травма от загубата на това, което според тях беше изключителният статут на страната им – загубата на нейното морално оправдана позиция в света.

Запитани в национално проучване от 2010 г. дали „Русия трябва да възстанови статута си на велика империя“, 78 процента отговориха „Трябва“, „Със сигурност“ или „Повече да, отколкото не“. Не беше комунистическият режим, който те искаха обратно — мръсносив, с опашки за храна, строги пазители на партийната линия в книги и филми и затворени граници. Това беше статутът на една от двете световни суперсили, морален, както и военен противовес на Съединените щати. Путин се възползва от това чувство, като рекламира възстановяването на този възвишен статут като най-важната част от външната си политика.

Географията, разбира се, не беше проблем за Русия; дори след падането на Съветския съюз страната остава огромна. Но в очите на милиони руснаци Путин се противопостави на постсъветската геополитическа "малкост" на Русия, за да върне страната им в центъра на световната политика, където беше Съветският съюз. През 1999 г. само един на всеки трима руснаци смята, че страната им е "велика сила". До 2019 г., след анексирането на Крим и изострящата се конфронтация със Запада, седем от всеки десет руснаци бяха убедени, че това е така.

Путин едновременно подклаждаше и използваше широко разпространеното разочарование, предизвикано от разпадането на Съветския съюз. Звучеше искрено, защото беше искрен. Путин и най-близкото му обкръжение са се чувствали "унижени и предадени от страна на Запада“, твърди източник от Кремъл. За Путин Крим не беше въпрос на територия: ставаше дума за "изкупление на собственото унижение", съобщи друг добре информиран руски коментатор.

Руснаците, които подобно на Путин се почувстваха унизени от изчезването на Съветския съюз и "победата" на Америка в Студената война, може и да не са потънали в позора си, както направи героят на Достоевски в "Записки от подземието", но унижението може да бъде както пристрастяване, така и източник на мрачна енергия. Може да подхранва нечестни дела. Тези, които „процъфтяват в унижението“, може на свой ред да се стремят да унижат другите, за да „отмъстят“ за унижението, което смятат, че са претърпели. Ако получат власт и се докоснат до това чувство сред своите последователи, може да последват война и геноцид: Такъв беше случаят с Хитлер, сомалийския диктатор Сиад Баре, Слободан Милошевич от разпадащата се Югославия и екстремисткия елит на народа хуту, който подкладе геноцида в Руанда през 1994 г.

Путин едновременно успокои и използва постсъветската травма по още един начин. Той настоя, че така оплаканият Съветски съюз — за който се смяташе, че е бил довършен и погребан от революцията Горбачов-Елцин и отнесъл със себе си най-добрите години на милиони руснаци — далеч не е мъртъв. "Какво беше Съветският съюз? – попита Путин. Русия, разбира се, само под друго име!"

Никой в Кремъл до този момент не беше приравнявал двете понятия. За комунистите царската империя, която Ленин нарича „тюрма на народите“, е достойна за съжаление и е напълно несъвместима с комунистическия проект, докато революционерите от 80-те и 90-те години на миналия век не искаха да бъдат опетнени от престъпленията на съветския режим.

Путин нямаше подобни притеснения. Съветският съюз се възроди в държавата на Путин не като политическа единица, а като живо наследство и вдъхновение. Там имаше и предупреждение към постсъветските държави: "Вие не бяхте в Съветския съюз; вие бяхте в Русия. И Русия се върна."

Улично хлапе от бедняшките квартали на следвоенния Ленинград, Путин споделя с милиони руснаци друг основен елемент от съветската идентичност: приравняването на уважението към страха и самоутвърждаването към агресията. Три месеца след аншлуса на Крим Лев Гудков, тогавашен директор на единствената руска независима национална социологическа фирма, Levada Center, отбеляза, че мнозина смятат, че Путин е „възстановил уважението на Запада към Русия“. Той направи Русия равна на водещите световни сили, другите членове на това, което беше Г-8, и „хората много високо оценяват това“. Проучванията също така разкриха, че почти девет от десет руснаци смятат, че от страната им се страхуват, а трима от четирима смятат, че това е нещо добро.

Путин също така се позова на оновен компонент от националната традиция: мита за изключителността на Русия. Позовавайки се на Рим, който падна под властта на визиготите в началото на V век, и Константинопол, завладян от османските турци през 1453 г., псковският монах от началото на ХVI век Филотей обяви православната християнска Москва за наследник и на двете: Третият Рим, единственото истинско християнско царство, останало в света. „Знай, благочестиви царю“, пише монахът на великия московски княз Василий III, бащата на Иван Грозни, „че всички християнски царства свършиха и се събраха в едно твое царство, два Рима паднаха, третият остава и четвърти няма да има.”

Почти пет века по-късно руските социолози чуха респонденти във фокус групи, които с готовност признават „специалния път“ на Русия. Имаше „удовлетворение“ от нейната „изключителност“, че беше несравнима с „другите“. В дълга статия, публикувана в навечерието на третото му президентство през 2012 г., Путин обяви Русия не просто за страна или държава, а за държава-цивилизация - и при това "уникална". Оттогава "хилядолетната" Русия, различна от "Европа" и "Запада", става една от най-честите теми в неговите речи.

Той беше ефективен и тук. През 1992 г. едва малко повече от един на всеки десет руснаци вярваха, че са "велик народ със специална съдба в световната история"; през 2017 г. повече от шест на всеки десет смятат така. Делът на онези, които се чувстват като всички останали хора, спада от осем на десет на един на всеки трима. До 2021 г. 64 процента от руснаците смятат страната си за "неевропейска" - спрямо по-малко от всеки четвърти през 2008 г.

Съветската идентичност беше възстановена и насърчавана чрез конфронтация и неподчинение. Може да изглежда странно, че милиони биха потърсили утеха ввъв връщането на страховете от годините на Студената война. Но не е нужно човек да е фройдист, за да знае, че често повтаряме болезнено или разрушително поведение само защото ни е познато.

Путин стана символ на възкресението на една обсадена, но горда и възстановяваща се сила. До 2021 г. повече от осем на всеки десет руснаци смятат, че "враговете са навсякъде". И все пак, подобно на техния президент, респондентите във фокус групите смятат, че "колкото повече ни притискат, толкова по-големи сме".

Идентификацията с предполагаемото "величие" на Съветския съюз, според руските социолози, е "много важен механизъм" за колективна компенсация за безсилието пред властите на всяко ниво. Такова обезщетение за потисничеството е било вековно средство за легитимиране на руските владетели. Както се изразява героят в стихотворението на великия руски поет Михаил Лермонтов преди почти два века: "Пускай я раб / Но раб царя вселенной! - Може да съм роб / Но роб на царя на вселената!"

Има класически съветски плакат от Студената война от 1948 г. с руски войник, увещаващ чичо Сам. Войникът е красив, силен и уверен. На карикатурно широките му гърди има най-високото военно отличие на Съветския съюз, златната звезда на Героя на Съветския съюз, а в ръката му е книга за историята на Втората световна война. Чичо Сам държи ядрена бомба и факла, които са на път да подпалят света. Грозното му лице е изкривено от безсилна омраза. Надписът, Ne balui! (Не балуй, букв. от руски - Не си играя с огъня..., бел. ред.), може да се преведе свободно като "Не се заблуждавайте!" Изводът е ясен: въпреки че врагът е различен, изходът от евентуална конфронтация ще бъде същият.

Това е националната чувствителност, която Путин възкреси, разшири и превърна в крайъгълен камък на своя режим: враждебност, опасност и страх – и слава, и гордост.

Леон Арон е старши служител в American Enterprise Institute и автор на Riding the Tiger: Vladimir Putin’s Russia and Its Uses of War.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

 

Коментари

 • Къде ги копате тия

  15 Ное 2023 9:17ч.

  Днеска немците разкриха, че един такъв автор бил получил 600 000 евро от руски олигарх. Измет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ??...

  15 Ное 2023 9:52ч.

  А такива, като теб, КОЙ ги прави?... Вероятно, Конвейрът за безмозъчни зомбита, във фабриката на Сатанистите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕРШ

  15 Ное 2023 9:53ч.

  Тъпак. Или просто мижаво заплатен трол си ти, бе, говньо! Обори с факти или обоснована психология, социология или философия тезата на Леон Арон ( от Enterprise Institute, USA - НЕ от ,,Косомолская правда" !!!!!! ). Вместо това, тъпашки, като едно нищожество, известо като "Парапета" ( и нейните ,, четерихилядници " ) подмяташ мръснишки измишльотини. Потрес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • путиноидите не са българи

  15 Ное 2023 11:55ч.

  Естествено, че никой човек с морал и чест не би наричал дявола путлер ангел, освен ако не е солидно възнаграден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Къде ги копате тия"

  15 Ное 2023 12:22ч.

  Ако беше грамотен, щеше да направиш справка кое е цитираното списание, каква политика поддържа и кои са тези, които пишат в него. Но простака е неграмотен писател и не е читател. Чете само заглавието, не мисли и разнася смрад с коментарите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аман от тоя женски трол тук

  15 Ное 2023 18:18ч.

  Излага женското съсловие. Много тъпа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  15 Ное 2023 9:26ч.

  На това му се вика "прехвърляне от болната глава на здравата". Това, че НАТО се опитва да огради РФ или че САЩ финансира нацизма в Украйна не е проблем. Проблемът е, че Путин искал да „отмъсти“ за унижението :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • домачине

  15 Ное 2023 9:36ч.

  За да пишеш върху Русия, трябва да я познаваш отвътре. С идеологическите предубеждения, щампи и клишета на наглосаксонския свят всякакви подобни писания изглеждат карикатурни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @!@

  15 Ное 2023 9:54ч.

  Абсолютно вярно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не само карикатурни, а ТЪПО карикатурни.

  15 Ное 2023 11:27ч.

  Какво струва само твърдението: "...основен елемент от съветската идентичност приравняването на уважението към страха и самоутвърждаването към агресията".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ционистки шетни

  15 Ное 2023 14:25ч.

  По-добре мисли къде ще се заврете, когато избухне Войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  15 Ное 2023 9:38ч.

  Това което най-много трябва да тревожи Запада е неуспешния тест на Минитмен последвал успешните пускове извършени месец преди това от руската ядрена триада. А ако проблема е системен какво правим? Ще пишем статии срещу Путин и това ще помогне?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калпазанче

  15 Ное 2023 10:01ч.

  Цитираният Лермонтов добре го е казал ! СВО в 404 затвърждава това убеждение не само в РФ но и по света. Промяната от хегемония на САЩ към многополюсност е неизбежна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  15 Ное 2023 10:03ч.

  " на брилянтна морална мъдрост на десталинизация при гласността на Михаил Горбачов" What the fuck is this?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Професор Миършаймър: Путин измъкна Русия от онзи свят и върна статута й на суперсила!

  15 Ное 2023 10:12ч.

  Руският президент Владимир Путин вдъхна нов живот на Русия и й върна статуса на суперсила, каза Джон Миършаймър, професор по политически науки в Чикагския университет. „Факт е, че така нареченият еднополюсен момент приключи. Изчезна в огледалото за обратно виждане. Днес живеем в многополюсен свят. Имахме една суперсила, а сега са три: САЩ, Китай и Русия. .... още ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Професор Миършаймър: Путин вдъхна нов живот на Русия!

  15 Ное 2023 10:13ч.

  Смятаме Русия за суперсила, защото Владимир Путин, идвайки на власт през 2000 г., успя да спре падането и да върне руснаците от онзи свят. Повечето от вас знаят, че Русия по същество умря през 90-те години. Путин й вдъхна нов живот“, ..... каза ученият по време на реч в Центъра за независими изследвания, цитиран от InoSMI. ..... ето тук .... https://pogled.info/svetoven/russia/profesor-miarshaimar-putin-izmakna-rusiya-ot-onzi-svyat-i-varna-statuta-i-na-supersila.162774

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Усилията на транснационалната финансова олигархия = тайна Трета световна война е в ход!

  15 Ное 2023 10:21ч.

  Днес става все по-ясно, че усилията на транснационалната финансова олигархия, която формира най-влиятелния управляващ клан, са насочени към прилагане на стратегията "ТРИ Д-" .... . Това са ДЕХУМАНИЗАЦИЯ, ДЕБИЛИЗАЦИЯ И ДЕЗОРГАНИЗАЦИЯ. .... още ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В името на тези разрушителни цели се води тайна

  15 Ное 2023 10:22ч.

  В името на тези разрушителни цели се води тайна трета световна война, насочена към - 1) разяждане на духовните устои и връзки на цели нации, 2) към физическо намаляване на репродуктивните категории граждани, 3) към фрагментиране на общности и общества с цел да ги направят гъвкав материал за манипулиране на съзнанието! ... още ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В бъдеще само 10% ще бъдат допуснати до образование!

  15 Ное 2023 10:34ч.

  Спомнихме си и за немския учен Вилхелм фон Хумболт, който отговори на въпроса - КАКВО ПРАВИ ЧОВЕКА - ЧОВЕК. Това е „познанието и съзиданието“. Това е най-висшата форма на хуманизъм! ........... Почти общоприето е, че в обозримо бъдеще само малцинството от младите хора ще получат образование. Казват, че винаги е било така, казват, само през последните два века в много страни мнозинството от младите хора са имали шанса да придобият знания. ......... Сега се казва, че в бъдеще само 10% ще бъдат допуснати до образование и следователно ще могат да се наслаждават на изкуствата, докато останалите 90% ще останат неграмотни. Какво е това, ако не предателство към идеалите на хуманизма? ... още ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Молете се и работете!" Бенедикт, 529 г.н.е.

  15 Ное 2023 10:43ч.

  Италианският социолог Франческо Сидоти, не скри, че е представител на „старата школа” на мислене и припомни мотото Ora et labora („Молете се и работете”). Мотото е измислено от Бенедикт от Нурсия, който през 529 г. сл. н. е. д. основава Бенедиктинския монашески орден, най-старият орден в Римокатолическата църква. .... И в подкрепа: „Тази заповед отхвърля наложеното днес опасно погрешно схващане, че трябва да се разчита на Изкуствен Интелект, който уж ще работи за всички, защото уж трудът е бреме", математикът В.Фадеев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • докато останалите 90% ще останат неграмотни.

  15 Ное 2023 11:33ч.

  Ами те вече СА неграмотни. Пораснали с първосигналните крясъци на сатанистките "детски филмчета" и дълбоко в съзнанието набит бърз 2/4 ритъм, после за тинейджърите съотв сериали с основен речник Хел!Шит!Фък!Сак! И накрая за студентите програмите, които пишат есета и пр възложени работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия изпревари всички

  15 Ное 2023 20:39ч.

  Членът на Съвета на РФ Павлова: "Време е да спрем да фокусираме момичетата върху висшето образование, в противен случай тяхната репродуктивна функция ще бъде пропусната". Онзи ден пък известния у нас руски депутат от Думата Пьотър Толстой каза, че "Войната ще продължи още дълго време". Образованието за русские женщини се оказва нещо излишно и дори неестествено според възгледите на кремльовските управленци. Защото за кремльовците женската утроба става оръжие:) Време е в Думата да приемат закон за полигамията, щото руските мъже във фертилна възраст масово гинат на фронта. Или направо да адаптират програмата за изкуствено осеменяване в говедовъдството:) Чуйте депутат Павлова: https://t.me/nevzorovtv/12148

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към 20:39 ч. - големи глупости си изровил от обора си

  17 Ное 2023 8:52ч.

  Възпитанието на децата идва основно от майката. Така че, НЯМА ШАНС да се забрани или затрудни познанието на жените да получат висше образование в Русия! Говорейки за важността на добре образованата майка... най-големите световно известни руски педагози, социолози и психолози са го констатирали още в 18 век, когато в Северна Америка са избивали коренното население индианците, за да завладеят земите им нахалните бледолики агресори. ..... ЛЪЖАТА не води към прогрес и развитие, а към робство и производство на слуги, какъвто сам се представяш писалият в 20:39 ч.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Егоизъм, омраза и невежество

  15 Ное 2023 10:27ч.

  Умишленото създаване на джобове на КОНТРОЛИРАН ХАОС в много вече бурни региони не само умножава скръбта и удължава списъка на жертвите на конфликти и борби, но също така умножава дела на тези, които под влиянието на страх и стрес лесно се поддават на разпространението митове и фалшиви ценности. ..... Западът пусна триглавия Кракен срещу световната общност, която НЕ Е част от привилегирования клуб на страните под англосаксонско ръководство. Егоизъм, омраза и невежество. ... още ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пътят към мира (основан на многополярността) означава, че някои сили ще трябва да загубят! И затова тези сили... инициират насилие и война.

  15 Ное 2023 10:50ч.

  Събитията от последната година и половина „опровергават твърдението, че еднополюсният свят е по-стабилен под американско господство“, каза от трибуната на форума италианският учен Джузепе АРЛАЧИ. Преди това той е бил ръководител на Програмата на ООН за контрол на наркотиците с ранг на заместник-генерален секретар и в момента е професор по социология в университета в Сасари. Арлачи е автор на редица книги и публикации за мафията и транснационалната организирана престъпност. „Според мен тези конфликти са противоположни на това, за което говорят „пророците на гибелта“, особено в медиите", казва професор Арлачи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "пророците на гибелта"

  15 Ное 2023 10:52ч.

  „Всички тези разговори за Армагедон имат за цел да ни накарат да съжаляваме за дните на Студената война и на еднополюсния свят. Ние сме уверени, че избухващите конфликти ще ни водят от криза в криза, от геноцид към геноцид, от масово насилие към масово насилие, до трета световна война и ВАРВАРИЗАЦИЯ на международните отношения. Не. Всъщност това, което днес се случва, е негативна реакция на това, което се случва в международните отношения от десетилетия. Пътят към мира (основан на многополярността) означава, че някои сили ще трябва да загубят. И затова тези сили... инициират насилие и война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На какво можем и трябва да разчитаме, за да не позволим на „пророците на гибелта” да ликуват?

  15 Ное 2023 10:55ч.

  Според италианският професор Джузепе Арлачи, основата на НАДЕЖДАТА за по-добро бъдеще може да бъде самият факт на формирането на съюза БРИКС, който „се превръща в ядрото на нов, по-справедлив и приобщаващ световен ред, състоящ се от няколко цивилизационни култури и религии, без враждебни блокове, основани на солидарност и сътрудничество, на зачитане на идентичността и суверенитета“. ! .... всичко ето тук ... https://pogled.info/svetoven/egoizam-omraza-nevezhestvo-zapadat-izpusna-triglaviya-kraken.162773

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин променя старата система и създава нова

  15 Ное 2023 12:19ч.

  Именно затова го мразят на Запад. Обърнете внимание, че първите санкции на Русия бяха въведени от САЩ през 2011г, много преди майдана в Украйна. По инициатива на Путин бе създаден БРИК през 2006г (името е предложено от английски икономист). След 4 години се присъедини ЮАР и стана БРИКС. След като започна войната в Украйна, много държави по Света видяха накъде отиват нещата и масово подадоха заявки за присъединяване. От януари ще се присъединят още 6 държави - повече отколкото са основателите и още няколко държави подадоха заявки за присъединение тази година.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  15 Ное 2023 12:39ч.

  Кандидатите за членове в БРИКС са 23 държави. С новите членки тази организация по БВП надминава страните от Г-7. Днес БРИКС дава 31.5% от продукцията в света, а Г-7 - 30.7. С приемането на новите членове през 2023г. този процент ще се влоши за запада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путьо не успя да възроди Русия като световна суперсила, каквато е била като империя и по време на Студената война, но продължава да опитва реванш чрез промяна на световния ред (баланса) в началото на 21-и век

  15 Ное 2023 14:40ч.

  САЩ започнаха да налагат санкции срещу Москва още през 2011 г. заради решението на Путин да анексира Кримския полуостров, публикувано в негова програмна статия октомври 2011 г. По-късно в Сочи на Валдайски дискусионен форум Путин произнася реч "Световният ред: нови правила или игра без правила?" (24 октомври 2014 г.), в която обяснява защо и какво означава анексирания вече Крим и намерението му за възстановяване на влиянието над Украйна и постсъветското пространство, както началото на парадигмата "Евразийски съюз". САЩ и светът на либералните демокрации спечелиха Студената война, разшириха зоната на либералната свобода, включвайки в нея бившите сателити на Кремъл от Централна и Източна Европа, разшириха Северноатлантическия съюз като главен отбранителен гарант за суверенитета на държавите от Евроатлантическата общност. В контекста именно на тези реалности бе изграден новият световен ред след Студената война. Кремльовците не бяха доволни от позицията и влиянието, което след края на Студената война Русия има на световната сцена. Затова след Елцин, който се опита да демократизира и адаптира Русия към западноевропейските ценности Путин рязко смени курса. С ревизия на глобалната геостратегическа рамка, създадена в света в резултат на завършването на Студената война като последица от настъпилата през 1990 — 1991 г. дезинтеграция на Съветския съюз, разпускането на Варшавския договор и СИВ. Режимът на Путин постави акцент върху нарастване на военностратегическата мощ на страната, изолация от Запада, хибридни атаки за дезинтеграция на западното единство, интензивно търсене на подходи за реинтегриране на старите стратегически съюзници от времето на Съветския съюз, приобщаване на нови съюзници и т.н. С назначаването на чекиста Путин за президент Русия рязко увеличи военния си бюджет. От 16,5 милиарда долара през последната година от президентството на Борис Елцин (1999 г.) на 84,7 милиарда US $ през 2013 г. Бе възстановен и надграден военнопромишленият комплекс на страната, с много високо темпо се създадоха нови системи оръжия, като главният акцент е върху стратегическите нападателни ядрени сили и атомни подводни ядрени сили. При режимът на Путин постепенно нарастна конфронтацията със западните демокрации. Като през 2011 г. речите на Путин бяха изпълнени с антизападна реторика реч и беше лансирана идеята за създаването на т.нар. Евразийски съюз, чиято геополитическа цел е да интегрира под лидерството на Русия, но при новите геополитически реалности страните и дори част от сателитите на бившия Съветски съюз. Тази програма не е конюнктурна, напротив, по своя доктринален замисъл тя представлява дългосрочен стратегически проект. Този проект е замислен като алтернатива на западната либерална демокрация. Първоначлано ежимът на Путин опита да създаде т.нар. Митнически съюз, предназначен да улесни икономическите връзки в постсъветското пространство и по определен начин икономически да интегрира страните в него. Проблемът "Украйна" всъщност започва оттук, с отказа на тази държава да се включи в Митническия съюз. Защо именно Украйна? Защото Путин приема мислите на проф. Збигнев Бжежински и е убеден, че без Украйна Русия губи шансовете си да се превърне отново в световна суперсила. Тъй като Митническият съюз не проработи, режимът на Путин реши да ускори процесите, като предложи нова формула, нов модел за интеграция на постсъветското пространство около Русия чрез парадигмата "Евразийски съюз". Несъмнено това е най-значимият и най-амбициозен проект на Русия след Студената война. Не е ясно кога и дали изобщо този проект ще бъде реализиран. Защото ориентацията на Русия към евразийския мегапроект постави Русия в изключително тежка ситуация. Преди всичко проектът Евразийски съюз не е възприет от съседите на югоизток. В това направление е ситуиран мощен глобален играч в лицето на Китай. Китай е втората в света икономика днес и си поставя като приоритетна задача през следващите три десетилетия да се превърне в световна сила № 1. Такива са решенията и приетите на поседните конгреси на Китайската комунистическа партия (ККП) програма за развитие на Китай до 2050 г. Китай прие поведение на УЖ партньор, а всъщност ползващ Русия като суровинен придатък, като тихо и последователно преследващ китайските амбиции за световна доминация. Днес Си Дзинпин предлага на търг главата на Путин на Байдън на цена, каквато се договорят:) Другата пречка да се реализира Евазийския съюз като доминиращ в геополитически план и Русия като суперсила е постоянното противопоставяне и остро критикуване на Запада и неговите ценности. Това поставя Русия в много тежка ситуация. По отношение на високоразвития в индустриално отношение свят на либералните демокрации, с огромно предимство в областта на високите технологии и мощни научни пробиви в почти всички фундаментални за съвременната наука направления. Разбира се, моделът на либералната демокрация не е без дефекти както по отношение на миналата си история, така и по отношение на съвременното си състояние. Не без значение е нетолерантното и невинаги съответстващо на международното право поведение на Вашингтон например при решаването на редица важни за глобалната сигурност проблеми и др. Кремъл се оказва изправен пред два мощни икономически, военни, стратегически и политически центъра на власт: 1. Китай с втората в света икономика днес и амбициите за световно лидерство утре и 2. консолидиращия се Запад и категорично водещ в глобален план мощен икономически алианс между САЩ, ЕС, Япония, Канада, Южна Корея, Австралия, разполагащ с единствения днес значим военен съюз НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В книгата си "Голямата шахматна дъска. Американското превъзходство и неговите геостратегически императиви" Бжежински обяснява защо Украйна е ключовата точка на бъдещата геополитика

  15 Ное 2023 14:46ч.

  Книгата е написана през 1995 — 1996 г. и публикувана през 1997 г., но Бжежински повтаря това си мнение за Украйна в стотици статии и интервюта по многобройните телевизионни канали в САЩ и Европа. Бжежински заявява: „Украйна е ... ключова геополитическа зона, защото самото й съществуване като независима страна спомага за преобразуването на Русия. Без Украйна Русия престава да бъде евразийска империя. Без Украйна Русия може да продължава да се стреми към имперски статус, но ще се превърне в предимно азиатска имперска държава, забърквайки се... в изтощителни конфликти с надигащите се централноазиатци, които едва ли биха се примирили със загубване на новопридобитата независимост и биха били подкрепени от приятелските ислямски държави на юг. Китай вероятно също би се противопоставил на каквото и да било възраждане на руското господство над Централна Азия...“ (4, 57). В дефинираната от Бжежински като „голяма шахматна дъска“ Евразия отношенията Украйна — Русия имат изключително геостратегическо значение, което открива или скрива хоризонта за едно глобално превъзходство на Америка над света. То се изразява в следната максима, формулирана от Бжежински: „Ако Москва установи контрол над Украйна, с нейните 50 милиона население и огромни ресурси, получавайки достъп до Черно море, тогава Русия автоматично отново се сдобива със средства да стане могъща имперска държава, обхващайки Европа и Азия“ (4, 57).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А Бжежински изхожда от класическата концепция за Евразия, формулирана преди повече от 100 години от основателя на европейската геополитика сър Халфорд Макиндър

  15 Ное 2023 14:52ч.

  Изследвайки глобалното господство, британският геополитик стига до извода за ключовото значение на евразийския континент на глобуса. Той дефинира световното господство посредством три, притежаващи според него изключителна стратегическа значимост, пространства на картата: "Източна Европа", "Хартленд" и "Евразия". Геополитическото съотношение между тях, даващо формулата за световно господство, е следното: "Който господства над Източна Европа, владее Хартленда. Който владее Хартленда, господства над Евразия. Който владее Евразия, е господар на света" (5, 113). Бжежински просто повтаря третия елемент от формулата, заявявайки: "Контролът над целия Евразийски континент служи като база за глобално превъзходство" (2, 49). Именно глобалното превъзходство според Бжежински е в центъра на американската стратегия след края на Студената война. И ясно показват ядрото на геополитическия интерес на Америка към отношенията Украйна - Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво е Хартленд?

  15 Ное 2023 20:14ч.

  Какво глобално превъзходство гони жалките комплексари. За какво им е това глобално превъзходство? За увредените им мозъци, с които не водят човечеството към прогрес и развитие, а към упадък и дебилизация. Анатема за антихристите, не спряха да тормозят Планетата със СБЪРКАНИТЕ им теории за врагове, заплахи, простотии, щом не могат да подчинят някого. Е, все нещо ще ги спре ненормалниците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  15 Ное 2023 20:34ч.

  Това удоволствие да ни се цитира тук книжката на Збигю от 97ма година сигурно го дължим на онези 900 млн отпуснати ни за ограмотяване. Само че Збигю се спомина мърцина, а няколко години преди това на един прием към него се приближава Кисинджър с думите - години наред чаках, за да ти кажа че си глупак. Така че нека американците се разберат помежду си за кво си дават парите , щото доколкото разбираме олитиката на Русия се определя от договорките с Кисинджър, а не от глупавата книжка на Бжежински, както го доказа времето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • казария

  17 Ное 2023 14:00ч.

  бжежински и кисинджър де

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  15 Ное 2023 12:32ч.

  Обобщено стратегически се набива в очи едно повторение на историята. В последните години на СССР доста учени и политици от запада й предричаха разпадане и край, но в СССР им се смееха и не им вярваха. Днес същото се предвижда за САЩ и по темета има стотици сериозни материали в техните СМИ, но в САЩ им се подсмиват и не им вярват. Да му мислим ние- и в двата случая сме на страната на губещия. В тази връзка е интересна политиката на Казахстан, която е почти 40% към Русия, 40% към Европа, а останалите 20% са за Китай. Тяхната официална политика е многовекторност. Дори санкциите против Русия те преценяват и налагат частично- според интереса си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  15 Ное 2023 13:02ч.

  "раб" на руски (както и на старобългарски) означава "слуга". "Раб Божий" е всеки вярващ, и това е не е нещо лошо. Аман от "експерти" !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Phoe

  15 Ное 2023 13:48ч.

  Интересно ще е да се направи подобен анализ за развитието на САЩ и на Европа от началото на 90-те, та до наши дни. Или какво? В САЩ и Европа всичко е цветя и рози, може би...?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Показателно е, че съветско-имперска Русия не може нищо да предложи на окупираните украинци освен...

  15 Ное 2023 15:26ч.

  ... "други" условия за живот, след като разруши цивилизацията и отне живота на половин милион украинци, инвалидизира неизвестно колко други, отне свободата им, домовете, работните места, храната, водата, топлината, дори тоалетните и накрая ще им построи... новата "обсадена, горда, крепнеща" цивилизация на орките "Руский мир" 🏴‍☠️🤦‍♀️🤦‍♂️ ---> https://t.me/chernobaw/9615

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  15 Ное 2023 15:47ч.

  А пък Западът им предлага битка до "последния украинец". И, както обясни Линдзи Греъм, много му е изгодно (на Запада ), защото умират украинци, а не американци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не Западът, а Путин е този, който залага на войната, за да "възроди" Русията

  15 Ное 2023 18:21ч.

  Не Западът, а всеки патриот се бие до последния, когато трябва да зашитава своята Родина. Но вие, путинофилите без собствена воля и фенове на авторитарните режими от къде да ги знаете тези работи, каквото ви заповяда "Бащицата", това изпълнявате. Виждаме нагледно, особено последната година как Путин води стадото си на заколение. На Запад това е невъзможно в 21 век, защото управленците се сменят, защото в демокрациите има мандатност на управлението и правна система, която ги отстранява при закононарушения и корумпирано управление. На Запад никой не е абониран за властта. А авторитарните диктатори като Путин се нуждаят от войни, за да удържат доживотната си власт. Заложници му са "своите", които не спира да изпраща да гинат като "пушечно месо" и няма спиране, няма кой да го спре да си "играе" на войни до последния "свой" мужик: https://t.me/chernobaw/9587

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западът в лицето на ЕС даде на Украйна зелена светлина за преговорно членство

  15 Ное 2023 19:13ч.

  https://t.me/chernobaw/9503

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  15 Ное 2023 19:17ч.

  Давай по-леко с тези надути приказки, тук няма кой да им се върже. Има много видеа, които показват как върви мобилизацията в Украйна - как ги ловят като животни по улиците и ги пращат да умират за кефа на Зелю и неоконите в САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  15 Ное 2023 19:31ч.

  Изгледай няколко видеа от Москва и други руски градове... и от американските големи градове и западноевропейски столици... сравнението хич не е в полза на запада. Русофобите сте толкова глyпави и с промити мозъци, че ми е жал за вас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и аз така мисля

  17 Ное 2023 13:59ч.

  мда последните десетилетия/век всички войни започват от Русия знаех си аз а запада се опитва с мир да опраи нещата; д*ба идиотщини

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда, комунизЪма се "възражда" - най-желаният "син" на Путин Кадиров експропиира земята на хората, газейки Конституцията на РФ

  15 Ное 2023 18:50ч.

  https://t.me/chernobaw/9562

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А "Бащицата" Путин възроди национализацията на активи от нелоялни му олигарси

  15 Ное 2023 18:58ч.

  https://dnes.dir.bg/na-fokus/putin-uhazhva-nov-klas-loyalna-prosloyka-a-oligarsite-gubyat

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  15 Ное 2023 19:17ч.

  Поредна дописка, как трудещите в Русия искали Империя и Достойна Държава. Па се намерил Путин, дете от Ленинград, хулиганче мулиганче от КГБ.. Аз искам една статия ,дали трудещите се от УСА искат да са Империя, американската ентлигенция какво мисли?? Стига са гледали цените на сандвечите и бензина .. Нека се размръдат и земат позиция относно Геополитиката...Да проверат Бай Бидон жив ли е , ели мъртув!! Събудете се Американци... отрудени и есплутирани хора!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  15 Ное 2023 19:18ч.

  полезните идиоти във форума пишат ли пишат глупости във възхвала на В.В.Путьо, а немският журналист Хуберт Зайпел(Hubert Seipel) е получил от руския олигарх Алексей Мордашов поне 600 000 евро за да може след "близо 100 срещи" с В.В.Путьо да го опише по привлекателен начин в 2 книги. https://www.theguardian.com/world/2023/nov/14/german-journalist-putin-hubert-seipel

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Присъединяваме се към мнението в 19:33 ч., браво!

  15 Ное 2023 20:07ч.

  Еднопластови индивиди примирени слуги НЕмислещи - получили готови директиви да мразят и насаждат омраза; НЕвижащи - получили сребърници залепени са очите им и тровят живота на близките си сънародници с ЛЪЖА! Не им вярваме и на думичка, всичко е извратено при слугите. ..... п.с. Лоши човеци = чифути, виждат само врагове, заплахи в другите народи и държави и тормозят цялото човечество. Светът се развива позитивно чрез СЪТРУДНИЧЕСТВО, а не чрез измишльотината световно господство постигнато с ЛЪЖА насилие, подкупи, източване на природни и човешки ресурси, а в последните 10-тина години и целенасочено унищожаване на хората, животните, растенията храната. Жалки примитиви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е международно журналистическо разследване на "Важни истории" и други партньори

  15 Ное 2023 23:55ч.

  В разследването се доказва, че немският журналист Хуберт Зайпел е получил от "спонсора" руския олигарх Мордашев най-малкото 600 000 евра за пропагандните политкоректни документален филм, интервюта и две книги, едната е сервилна политическа биография на Путлер, а другата - политкоректно описание на политическия климат в Русия. Във втората книга "Силата на Путин. Защо Европа се нуждае от Русия?", издадена през 2021 г., по-голяма част от текста е посветен не на Владимир Путин, а на Доналд Тръмп и Ангела Меркел. Путин се явява главно като техен двойник на световната сцена:)) В ситуации, които са трудни за Путин, авторът дава предпочитание на официалната руска версия на събитията или заема позицията "не всичко е толкова просто". Например оправдава свалянето на малайзийски Боинг, представя Путлер като православен президент, обяснява обществената "полза" от политически преследвания и ограничаване на дейността на медии и НПО-та като "чуждестранни агенти", естествено е добре застъпена парадигмата "За всичко е виновен Запада", анексирането на Крим е представено с огромно очакване от кримчани, "без нито един изстрелян куршум" и "огромно" одобрение на ететсвено "честно" проведения референдум, необходимостта от "нов" мандат за Путин, естествено за "традиционните семейни ценности" - "борбата" на Русия на Путин с разврата, мултикултурализма, секуларизма и еднополовите браков, за политическите "провокации" на Навални. Тайни финансови споразумения свързват автора Хуберт Зайпел години наред с компании, близки до руския олигарх Алексей Мордашов. Тези подробности станаха известни благодарение на съвместната работа на журналисти от Paper Trail Media, Der Spiegel, ZDF и Important Stories, които анализираха изтеклите кипърски правни документи като част от проекта Cyprus Secrets. Зайпъл има големи творчески планове (поне доскоро):))) Преди няколко месеца, говорейки в австрийско телевизионно предаване, той казва , че се е срещнал с Путин след началото на пълноценна война между Русия и Украйна, през септември 2022 г., в Москва. И работи върху нова книга, която ще вземе предвид съвременния геополитически контекст. >>> https://storage.googleapis.com/istories/stories/2023/11/14/zapadnii-zhurnalist-kotorii-mnogo-let-voskhvalyal-putina-poluchal-za-eto-dengi-ot-putinskogo-oligarkha/index.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към 19:18 ч. и 23:55 ч. - напразни усилия, колкото и да пулеросваш, не ти се получава

  17 Ное 2023 9:00ч.

  Измислиците и фалшивите новини станаха хит в световен мащаб след победата на президента Тръмп в 2016 г Тогава лъжедемократите пуснаха вентилатора и почна ла.номета по всичко що не им се подчинява. Срам и позор за антихуманизма. То затова авторите на глупостите дето бълвате са лъжедемократи, вече ясно се визуализират. Ай сиктир и на глупавите продажни индивиди дето не спират да лъжат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • koko

  15 Ное 2023 19:42ч.

  Руснаците се усетихана навреме за онези "ТРИ Д-" .... . Това са ДЕХУМАНИЗАЦИЯ, ДЕБИЛИЗАЦИЯ И ДЕЗОРГАНИЗАЦИЯ които прилага запада спрямо тях и спряха.За съжаление ние българите сме вече почти в третото Д и ако не спрем в най-скоро време ще има онази трънска приказка "вос курец гига"(сбогом България).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно - това лято забраниха на децата да четат книги!

  15 Ное 2023 20:28ч.

  Трудно за разумяване - от министерство на образованието, учители да забраняват на учениците да четат книги. Това е Трите Д в едно - 1) забраняваш на децата път към познанието, да са просветени мислещи - дехуманизация! ; 2) неразвитието на мисловната дейност със забрана за четене, плюс идиотското учебно съдържание неразбираемо затормозява - дебилизация!; 3) и се стига до Дезорганизация! - неспособност за организиране на социалния и професионалния живот. Състояние което може да се опише с изпитване на затруднения при разпределяне на времето и задачите за постигане на определена цел! ..... И тогава идват ТЕ манипулаторите лошите античовеците, докато нещо не ги спре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @ 15 Ное 2023 20:28ч.

  15 Ное 2023 23:59ч.

  Кои и къде са забранили на децата да четат книги, което само по себе си е невъзможно?! Нещо не сте разбрали или просто внушавате? Четенето се възпитава и зависи най-вече от семейният пример при децата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чети бе, пишещият в 23:59 ч. за целенасоченото оглупяване на децата ни от МОН!

  17 Ное 2023 9:34ч.

  Учители са казали на децата да не четат книги през лятото, ужасени и втрещени 50-60 годишни баби и дядовци невразумяват това целенасочено оглупяване на децата ни! ... ето тук .... https://glasove.com/novini/uchiteli-s-apel-za-podkrepa-ne-iskat-mon-da-se-mesi-v-metodicheskata-im-rabota-s-detsata

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @17 Ное 2023 9:34ч.

  17 Ное 2023 12:05ч.

  Вие сте ФУНКЦИОНАЛНО НЕГРАМОТЕН, защото не разбирате текста, който четете. И се опитвате да внушавате/лъжете. В случая въобще не става въпрос за забрана на четенето, а за група учителки, които се противопоставят на намерението на Министерството на образованието да забрани повече от три домашни по математика на седмица за началните класове.Усвояването на знания с повече домашни не е релевантно, особено по математика за малки деца. Математиката за малките най-лесно и трайно се усвоява с приложни игри, а домашните в излишък освобождава учителите да си изпълняват основното си задължение, а именно да научат децата на съответното знание по даден предмет. Домашните в излишък прехвърлят учителската работа и ангажират родители, баби и дядовци да образоват децата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Невежествеството в 12:05 ч. в действие, срам!

  17 Ное 2023 20:42ч.

  Долу ръцете на НПО-тата чужди агенти от децата на България! .... Невежество от упор демонстрираш писалият в 12:05 ч.! .... Когато нямаш аргументи и вършиш престъпление срещу познанието и съзиданието - започваш да обиждаш! Долу ръцете на НПО паразитите чужди агенти, безсрамно бъркащи с мръсни ръце в образованието на българчетата по небългарски модели, долу ръцете от душата ни българска!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чукча-писатель от Челябинския Клуб на Младите Путинисти

  15 Ное 2023 19:50ч.

  до " 15 Ное 2023 19:33ч."-недей да четеш, само пиши, и веднага с предимство ще те приемем в нашия клуб:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  15 Ное 2023 20:44ч.

  Статията ни рак ни риба. Малко оплювка, малко раздувка. Но несъществена

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  15 Ное 2023 20:58ч.

  Статията за западният или американски читател може и да е уау, но у нас където мизерията материална и духовна е достигнала невиждани за историята на страната върхове, статията е просто нелепа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хартландът

  17 Ное 2023 14:05ч.

  Русия не е обсадена. Това е западняшко бълнуване. Достатъчно е да се погледне картата на Азия. На тая карта Европа е чисто и просто полуостров наред с Индокитай,Индустан и Арабския полуостров. А от гледна точка на геополитиката Азия е световният остров - там са най-многолюдните и с най-голяма площ държави, там са и ресурсите. Африка и Южна Америка също вече не дават за без пари, а периферията всъщност са Европа, Северна Америка и Австралия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  17 Ное 2023 15:04ч.

  Браво, така е. В Азия и Африка са ресурсите, които решават. Бамбукът и дървеното копие - ресурсите на бъдещето ! Тук в покрайнините, на Запад - само отпадъци. А тамо е прогресът, бъдещето ! Да пратим нашите деца там - да колят бамбука и да коват бъдещето !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  17 Ное 2023 15:35ч.

  до "Хартландът 17 Ное 2023 14:05ч."-точно в РФ(Рашистка Фашагия) непрекъснато се оплакват, че са обсадени от лошите хора, от обединения Запад, от империалистите-за да може колхозниците в РФ да са обединени срещу външния "враг" и да си слушкат нискостебленното фюрерче. А който се съмнява го изпращат в кауша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хартландът в 14:05 ч. - подкрепяме напълно мнението Ви!

  17 Ное 2023 20:52ч.

  Всичко ореваха за тази Русия - с нея лягат, с нея стават. Което доказва колко е ценна Русия, как силно текат лигите на хищната алчност, и колко е ценна Русия, като не се подчинява на други култури. И просто идиоти. Защото подчинението е самоубийство. .... САЩ поглъщат Британската империя ОбКралство, Австралия и Канада. .. Бяла Русия поглъща Бяла Европа, като полуостров към материка! :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По трудно

  17 Ное 2023 21:15ч.

  80% от световните ресурси не са в Европа и САЩ - това е положението. Ще става все по - трудно да се крадат чужди ресурси за мъниста и огнена вода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  17 Ное 2023 14:59ч.

  Не, символ на тази държава е именно Авдеевка: там загинаха вече над 20,000 ватенки ! Там просто ги косят като добитък, какъвто всъщност са. Хаймърсите и Касетките ги разстрелват като за последни. Цялото поле пред Коксо-химическия комбинат е осеяно с трупове и скраб от взривени танкове. Никой дори не прибира хилядите тела на тези нещастници. Това е Русия - човешкият живот не струва и 5 стотинки, техниката - като през 1-та Световна война, обаче претенции и лъжи - бол. И най-вече - горди тролове по Интернет. Завиждали им за кенефите тип дупки в Мурманск и кухните-бани в многожилките в Москва и другаде. И за великата им пияндурска душа най-вече. Добре че са Украинските герои ! Господ здраве да им дава !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой си ти, че да имаш компетенцията да казваш кой какъв символ има?

  17 Ное 2023 20:57ч.

  Колкото и да се пенявиш, не променяш нищо - българите носят Русия в сърцата си, така че напразни усилия на омразата ти "грях" първосигнален.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи