Дъглас Макгрегър: Американската икономика се срива, САЩ нямат никакъв шанс да спасят умиращия режим в Киев

Дъглас Макгрегър: Американската икономика се срива, САЩ нямат никакъв шанс да спасят умиращия режим в Киев

Автор: Дъглас Макгрегър, theamericanconservative.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Надвисващата буря

Неприятностите, които Америка сама си създаде в Украйна, утежняват проблемите ѝ у дома

Кризата на американската национална мощ започна. Американската икономика се срива, а западните финансови пазари изпадат в тиха паника. Застрашени от покачващите се лихвени проценти, обезпечените с ипотеки ценни книжа и държавните ценни книжа на САЩ губят стойността си. Прословутите „вибрации“ на пазара – чувства, емоции, вярвания и психологически наклонности – вещаят мрачен завой, който се задава вътре в американската икономика.

Американската национална мощ се измерва колкото с военните способности на Америка, толкова и с икономическия потенциал и представяне. Все по-голямото осъзнаване, че капацитетът на американския и европейския военно-промишлен комплекс не може да се справи с украинските нужди от амуниции и оборудване, е знаменателен сигнал по време на тази прокси война, която Вашингтон настоява украинският му сурогат да спечели.

Изглежда, че руските операции за икономия на сили в южна Украйна са успели да притиснат атакуващите украински сили с минимални загуби на руски животи и ресурс. И макар руската война на изтощение да работи блестящо, Русия мобилизира резервите си от хора и оборудване, за да приложи сила, която е няколко пъти по-голяма и значително по-смъртоносна, отколкото преди една година.

Огромният арсенал от артилерийски системи на Русия, включващ ракети, снаряди и безпилотни летателни апарати, свързани с платформи за въздушно наблюдение, превърнаха украинските войници, борещи се да запазят северния край на Донбас, в изскачащи мишени. Не е известно колко украински войници са загинали, но според една от последните оценки от началото на войната досега в боевете са загинали между 150 000 и 200 000 украинци, а според друга – около 250 000.

Предвид очевидната слабост на сухопътните, въздушните и противовъздушните сили на членовете на НАТО, една нежелана война с Русия може лесно да доведе стотици хиляди руски войски до полската граница – източната граница на НАТО. Това не е резултатът, който Вашингтон е обещал на европейските си съюзници, но сега е реална възможност.

За разлика от спънатото и идеологически обусловено формиране и провеждане на външната политика на Съветския съюз, съвременна Русия умело култивира подкрепа за своята кауза сред страните от Латинска Америка, Африка, Близкия Изток и Южна Азия. Фактът, че икономическите санкции на Запада нанесоха щети на американската и европейската икономика, като същевременно превърнаха руската рубла в една от най-силните валути в международната система, едва ли е допринесъл за подобряването на глобалния авторитет на Вашингтон.

Политиката на Байдън за силово изтласкване на НАТО към границите на Русия създаде силна общност от интереси в областта на сигурността и търговията между Москва и Пекин, която привлича стратегически партньори в Южна Азия, като Индия и партньори като Бразилия в Латинска Америка. Глобалните икономически последици от зараждащата се руско-китайска ос и планираната от тях индустриална революция за около 3,9 милиарда души в Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), са дълбоки.

В обобщение, военната стратегия на Вашингтон за отслабване, изолиране и дори унищожаване на Русия е колосален провал и този провал поставя марионетната война на Вашингтон с Русия на наистина опасен път. Без никакво притеснение от възможното изпадане на Украйна в забвение, натискът продължава, пренебрегвайки и три метастазиращи заплахи: 1. Трайно високата инфлация и нарастващите лихвени проценти, които сигнализират за икономическа слабост. (Първият фалит на американска банка от 2020 г. насам е напомняне за финансовата нестабилност на САЩ). 2. Заплахата за стабилността и просперитета вътре в европейските общества, които вече се огъват под няколко поредни вълни от нежелани бежанци/мигранти. 3. Заплахата от по-широка европейска война.

В президентските администрации винаги има съперничещи си фракции, които настояват президентът да предприеме определен курс на действие. Външните наблюдатели рядко знаят със сигурност коя фракция има най-голямо влияние, но в администрацията на Байдън има фигури, които се стремят да се откажат от участие във войната в Украйна. Дори държавният секретар Антъни Блинкен, яростен поддръжник на марионетната война с Москва, призна, че искането на президента Володимир Зеленски Западът да му помогне да си върне Крим е червена линия за Путин, която може да доведе до драматична ескалация от страна на Москва.

Отстъпването на администрацията на Байдън от злостните и безсмислени искания за унизително изтегляне на Русия от Източна Украйна като условие за започване на преговори, е стъпка, която Вашингтон отказва да направи. Но тя трябва да бъде направена. Колкото по-високи са лихвените проценти и колкото повече Вашингтон харчи в страната и чужбина за водене на войната в Украйна, толкова повече американското общество се приближава към вътрешни политически и социални сътресения. Това са опасни условия за всяка република.

От цялата разруха и объркване през последните две години се очертава една неоспорима истина. Повечето американци са прави да изпитват недоверие и неудовлетвореност от своето правителство. Президентът Байдън се явява като картонен макет, поставен пред идеологическите фанатици в администрацията му – хора, които виждат изпълнителната власт като средство за заглушаване на политическата опозиция и запазване на постоянен контрол върху федералното правителство.

Американците не са глупаци. Те знаят, че членовете на Конгреса безцеремонно тръгуват с акции въз основа на вътрешна информация, създавайки конфликти на интереси, които биха вкарали повечето граждани в затвора. Те също така знаят, че от 1965 г. насам Вашингтон ги е въвлякъл в поредица от неуспешни военни интервенции, които сериозно са отслабили американската политическа, икономическа и военна мощ.

Твърде много американци смятат, че от 21 януари 2021 г, насам не са имали истинско национално ръководство. Крайно време е администрацията на Байдън да намери изходна точка, от която да тръгне да измъква Вашингтон от марионетната украинска война срещу Русия. Това няма да е лесно. Либералният интернационализъм или, в съвременния си облик, „морализаторският глобализъм“ прави разумната дипломация трудна, но сега е моментът. Пролетните дъждове в Източна Европа поставят както руските, така и украинските сухопътни сили пред море от кал, което сериозно затруднява придвижването. Но руското върховно командване се подготвя да осигури настъпление на руските сили непосредствено след изсъхването на земята, което да завърши с недвусмислено решение, даващо ясно да се разбере, че Вашингтон и неговите поддръжници нямат никакъв шанс да спасят умиращия режим в Киев. От този момент нататък преговорите ще бъдат изключително трудни, ако не и невъзможни.

Източник: theamericanconservative.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

Коментари

 • Ама той тоя е Путинист

  14 Март 2023 22:29ч.

  Ама как може да му давате глас? Я го кастрирайте! Я го обесете! Какви евроатлатици сте? Боже, ядосах се и ще ми се пукне жлъчката! Ох, забравих,че скоро ми я махнаха. Добре де, нещо друго ще ми се пукне! Не мога да го понеса тоя срам, любимите ми американци, горкичките! Аз мислех на 9ти май, на Червения площад да гледам как Зеленски приема парада на немските Леопарди, а то какво стана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  14 Март 2023 23:04ч.

  Взе ми думите от клавиатурата. Докога ще търпим недъзите на българската журналистика?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гого Лозанов

  15 Март 2023 4:00ч.

  Друга гледна точка? Каква е тая медийна слободия? Депутинизирайте го тоя! Как може да говори такива работи? Ще си изям папионката!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лена Бориславова

  15 Март 2023 4:06ч.

  Какво ли не прави човек за четири хиляди рубли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама не го слушайте тоя

  15 Март 2023 4:45ч.

  Това е дезинформация! Путин е болен от рак и всеки момент го чакат да умре. Според по-сериозни източници даже бил умрял още през 2008 г. Сега и Кадиров е много болен и му търсят заместник. Украинската армия настъпва по всички направления и руснаците бягат панически. Руската икономика е изцяло разрушена. Ракетите и снарядите свършват и руснаците масово се предават….А бе вие български медии не гледате ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сем(каджия)

  15 Март 2023 8:01ч.

  "Какво ли не прави човек за четири хиляди рубли." -- аслъ! че и трибуна му дали! време е да експортираме родния сем отвъд голямата локва - да видят мирмиканците кон боб яде ли... това за пър.денето няма да го допиша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То тука други няма.

  15 Март 2023 11:39ч.

  Хахаха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Meine Fuhrer Zelenski

  15 Март 2023 14:33ч.

  Олеле шайзе, гросе шайзе....Путин и Кадиров ако пукнат от рак, кой ще ми се поклони на парада на 9ти май у Московия?!? какъв велик и славен фюрер ще бъда аз - Зеленски, ако тия ги няма на победният парад на нашият УКровермахт, ако няма кой да ми целуне върха на ботушите от кроколдилска кожа?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Aĸциитe нa бaнĸaтa Сrеdіt Ѕuіѕѕе, ĸoятo e втopaтa пo гoлeминa в Швeйцapия, дocтигнaxa peĸopднo "дънo" пpи cyтpeшнaтa тъpгoвия нa фoндoвaтa бopca в Швeйцapия, cъoбщи Rеutеrѕ, пише money.bg.

  14 Март 2023 22:34ч.

  Айдеее, отидоха ми спестяванията (от пенсиите). Имах там едни пет-шест милиона евро и сега ур!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Василева

  14 Март 2023 22:52ч.

  Да, да.... но онзи дето се ръкува с празното пространство и си чете двете изречения даже, уви налага друга реалност!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За да проведат някаква индусприализация във формат АУКУС, дълбокодържавниците трябва да се освободят от Бретън-Уудската система

  14 Март 2023 23:28ч.

  А това означава банковия сектор да се върне където е бил - не повече от 5% от цялата икономика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Банковият сектор е една огромна пирамида

  15 Март 2023 3:48ч.

  За съжаление той не може да се върне, защото никъде не е ходил, а само се е разраствал до чудовищни размери, работейки с едни виртуални пари, които ги има само в банковите компютри, защото реалните (спестяванията на хората) са раздадени като невъзвръщаеми кредити на други мошенници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  15 Март 2023 11:17ч.

  Мдааа, смятам, че все пак е редно, Путин да благодари на изкуфелника БайГън, че с действията си, направо хвърли Китайския Дракон в прегръдката на Руската Мечка и така съкрати един, иначе по-дълъг процес на естествена интеграция между тези две сили, срещу които, вече обединени, краварите и васалите им очевидно нямат никакъв шанс... Да не споменаваме и факта, че останалата част на човечеството само чака да скочи на врата на САЩ, които ги душаха десетилетия на ред! Е, идат нови времена, в които хегемонията на колективния Запад залязва, а Изтокът изгрява... Просто е, нарича се закономерна цикличност. Дали е за добро или за лошо, предстои да видим. Ние сме само зрители и единственият ни избор е да се ориентираме правилно, за да оцелеем в тази поредна световна турболенция. За това е много важно, политиците и държавниците, които днес вземат решения, да четат Историята С РАЗБИРАНЕ и да си правят правилните изводи... За съжаление в нашата родна история, нееднократно сме доказвали, че не сме добри в това упражнение, но дано този път подходим по-далновидно, под натиска на VOX POPULI (гласът народен)... Стига да можем да го наложим, естествено…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  15 Март 2023 11:20ч.

  Eхааа, напоследък, само good news!... или bad news, за краварите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Станимир Я.

  15 Март 2023 11:43ч.

  „ Членовете на Конгреса безцеремонно търгуват с акции въз основа на вътрешна информация, създавайки конфликти на интереси, които биха вкарали повечето граждани в затвора.” Е, ако американските граждани прозрат тази истина, гражданската война им е сигурна. Време е за радикална промяна, за истински американски Майдан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Тодор

  16 Март 2023 6:56ч.

  Аз ви разправях, че капитализъма е гнил отсякъде, ама вие не сте ме слушали. Айде, таз година гражданска война в Америка, догодина у нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дъглас Макгрегър: САЩ нямат никакъв шанс да спасят умиращия режим в Киев

  17 Март 2023 12:26ч.

  Това е дневната доза успокоително за българските граждани живеещи в "руzzкий мир "

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проф. Нако Стефанов: Ще влезнат ли Полша, Румъния и България във войната?

  17 Март 2023 20:28ч.

  https://pogled.info/tv/alternativen-pogled/prof-nako-stefanov-shte-vleznat-li-polsha-rumaniya-balgariya-vav-voinata.153600

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм…

  20 Март 2023 20:37ч.

  Още като кацнах в Америка преди няколко дни, първото което забелязах още на летището, беше сринатата американска икономика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи