Би Би Си: Украински военен разказва за ситуацията при Днепър - "Измъкнах се от ада"

Би Би Си: Украински военен разказва за ситуацията при Днепър - "Измъкнах се от ада"

В ситуация, в която противникът има превъзходство по численост и въоръжение, един украински военен от фронтовата линия разказва отрезвяващо за борбата на Украйна да се задържи на източния бряг на огромната река Днепър. Няколкостотин украински войници са се добрали дотам в рамките на контраофанзивата, започнала преди шест месеца.

Под безмилостния руски огън военнослужещият на ВСУ е прекарал няколко седмици на окупираната от руснаците лява страна на реката в рамките на опитите на украинската армия да създаде плацдарм около село Кринки, пише Би Би Си, като не назовава името му. В разказа му, изпратен чрез приложение за съобщения, се говори за взривени във водата лодки, неопитни подкрепления и усещане за изоставяне от страна на украинското командване. Той подчертава нарастващото напрежение, тъй като защитата на Украйна срещу руската инвазия наближава края на втората си година.

Украинските военни заявиха пред Би Би Си, че не коментират ситуацията в този район от съображения за сигурност.

Цитатите от съобщенията на украинския военнослужещ са изписани по-долу в курсив.

"Цялото преминаване на реката е под постоянен обстрел. Виждал съм как лодки с мои другари на борда просто изчезват във водата след обстрел и завинаги остават в река Днепър... Трябва да носим всичко със себе си - генератори, гориво и храна. Когато създаваш плацдарм, се нуждаеш от много от всичко, но за този район не са планирани доставки... Мислехме, че след като стигнем дотам, врагът ще избяга и тогава ще можем спокойно да транспортираме всичко, от което се нуждаем, но не се получи така...

Щом пристигнахме на [източния] бряг, врагът ни чакаше. Руснаците, които успяхме да пленим, казаха, че силите им са били предупредени за нашия десант, така че когато стигнахме там, те знаеха точно къде да ни открият. Те хвърлиха всичко по нас - артилерия, минохвъргачки и реактивни системи. Мислех, че никога няма да се измъкна."

Все пак няколкото стотин морски пехотинци успяват да се окопаят, отчасти подпомогнати от украинския артилерийски огън от по-високите, западни брегове на Днепър. Реката разделя окупираните от Русия и контролираните от Украйна части на южната Херсонска област.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се стремеше да разкаже за тази офанзива, представяйки я като начало на нещо по-голямо. Генералният щаб на Украйна съобщи в ежедневната си сводка в неделя, че силите му поддържат позициите си на източния бряг на Днепър и нанасят "поражения в тила на противника".

Разказът на този войник обаче разкрива разногласията между украинското правителство и неговите генерали относно състоянието на войната.

През ноември главнокомандващият на Украйна генерал Валерий Залужни заяви пред списание "Иконъмист", че "подобно на Първата световна война сме достигнали ниво на технологиите, което ни поставя в патова ситуация".

Кабинетът на президента Зеленски бързо упрекна генерала за коментарите му, отричайки, че на бойното поле има безизходица.

"Всеки ден седяхме в гората под обстрел. Бяхме се озовали в капан - всички пътища и пътеки са осеяни с мини. Руснаците не могат да контролират всичко и ние го използваме. Но техните дронове постоянно бръмчат във въздуха, готови да нанесат удар при най-малкото движение... Снабдяването беше най-слабото звено. Руснаците наблюдаваха снабдителните ни линии, така че стана по-трудно - имаше дори липса на питейна вода, въпреки доставките ни с лодки и дронове... Плащахме за голяма част от екипировката си сами - купувахме генератори, зарядни устройства и топли дрехи. Сега, когато настъпват студовете, нещата само ще се влошават - реалната ситуация се потулва, така че никой няма да промени нищо. Никой не знае какви са целите. Мнозина смятат, че командването просто ни е изоставило. Момчетата мислят, че присъствието ни е имало повече политическо, отколкото военно значение. Но ние просто си вършехме работата и не се занимавахме със стратегия".

Няма съмнение, че това форсиране на реката е принудило част от руските сили да се пренасочат от други части на фронтовата линия, като например силно защитените им позиции в района на Запорожие, където Киев се надяваше, че ще има пробив по-рано.

Би Би Си наскоро разговаря с някои руски войници, които защитават брега на реката в този район. Те заявиха, че е "самоубийство" да се придвижват там, като казаха, че загубите са големи и че не могат да изтласкат украинците от опорните им пунктове.

Междувременно украинските военни заявяват, че искат атакуват руските снабдителни линии и да ги принудят да се отдръпнат от реката, за да предпазят цивилните от обстрел.

Това означава, че както руските, така и украинските военни са под сериозен обстрел.

"В повечето случаи загубите ни бяха грешки - някой не е скочил достатъчно бързо в този окоп; друг се е скрил лошо. Ако някой не се е укрил, веднага го обстрелват отвсякъде... Но благодарение на нашите медици, ако успеем да закараме ранен войник - той ще бъде спасен. Те са титани, богове. Но не можем да измъкнем телата на падналите. Просто е твърде опасно... В същото време нашите дронове и ракети нанасят много загуби на врага. Веднъж взехме военнопленници, но къде да ги денем, ако нямаме възможност да преминем реката дори със собствените си ранени другари?"

Както всяка друга част от фронтовата линия, и тази операция се превърна в битка на изтощение. Докато Русия попълва редиците си с наборни войници и помилвани затворници, Украйна се бори да намери необходимата й жива сила. Неотдавнашно разследване на Би Би Си установи, че от началото на пълномащабната инвазия на Русия близо 20 000 мъже са избягали от Украйна, за да избегнат наборната служба.

"Тук трябваше да бъдат пратени няколко бригади, а не отделни роти - просто нямаме достатъчно хора... Сред нас има много млади момчета. Нуждаем се от хора, но от обучени военни, а не от новаците, които имаме там сега. Има момчета, които са прекарали само три седмици в обучение и са успели да стрелят само няколко пъти. Това е пълен ад. Преди една година не бих казал това, но сега, извинявайте, вече не мога... Всички, които искаха да станат доброволци, дойдоха отдавна - сега е твърде трудно да изкушиш хората с пари. В момента при нас идват онези, които не са успели да избегнат наборната служба. Ще се изсмеете, но някои от нашите морски пехотинци дори не могат да плуват".

Село Кринки е превърнато в развалини. Моментите на облекчение, когато преди година бяха освободени град Херсон и обширни части от Харковска област, все още не са повторени. Вместо това победите на Украйна се изразяват в малки парчета опустошена и изоставена земя. Това затруднява политическата реторика на президента Зеленски за необходимостта от дългосрочна подкрепа от страна на Запада.

"Измъкнах се, след като получих контузия от една мина, но един от другарите ми не успя - от него беше останала само каската му... Имам чувството, че съм се измъкнал от ада, но момчетата, които ни замениха последния път, попаднаха в още по-голям ад от нас... Но предстои следващата ротация. Не след дълго ще трябва да прекося реката отново", пише украинският войник, цитиран от Би Би Си.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

Коментари

 • Z T.M.

  05 Дек 2023 10:23ч.

  Тези хора са тотално зомбирани: "... Мислехме, че след като стигнем дотам, врагът ще избяга и тогава ще можем спокойно да транспортираме всичко, от което се нуждаем, но не се получи така..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  05 Дек 2023 11:36ч.

  По тези места плюс Киев, Манщайн прегази Червените дивизии за два месеца, а сега края не се вижда !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наесен,

  05 Дек 2023 12:24ч.

  се броят пилците, питай Манщайн и колегите му!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Мислехме, че след като стигнем дотам, врагът ще избяга"

  05 Дек 2023 21:24ч.

  Като ви е толкоз акъла промит и продухан...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой си

  05 Дек 2023 10:29ч.

  Аха, репортер на BBC разговаря с руски войници! Ти да видиш! И как точно е станало. Това ми звучи толкова смехотворно, колкото и " група британски учени"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z T.M.

  05 Дек 2023 10:39ч.

  Украински е войникът, доколкото разбрах.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От ВВС не са говорили с украинският войник лично

  05 Дек 2023 11:25ч.

  Станало е чрез апликация за съобщения. Потърсих, но не можах да намеря, на кой език е писал украинеца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На измислен, щом е "украинец"

  05 Дек 2023 21:26ч.

  ..........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • erkek

  05 Дек 2023 10:31ч.

  Голяма реклама на дрогата на другаря Брендо....Браво...Екстра качество е....Без тежко въоръжение а да не говорим че и без тежка техника ще правят плацдарм на другия бряг на реката...Няколко стотин човека са успели....Хиляди са потънали....Абсолютно самоубийство...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тактика на изтощението и деморализацията!

  05 Дек 2023 10:40ч.

  Има много по темата в YouTube. Такива места като Кринки където само се чакат ново пратените за пушечно месо украйнци. След акустиранетона брега първо им взриявават лодките и после зимата ги довършва (както и дроновете и артилерията)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • акОстирам

  05 Дек 2023 11:18ч.

  Не акУстирам. Моля пишете грамотно, не като украинци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Взривиха язовирната стена с надежда по-лесно да минават реката.

  05 Дек 2023 11:19ч.

  Оказа се. че не е лесно. "Докато Русия попълва редиците си с наборни войници" Наборници не отиват на фронта. Само доброволци и мобилизирани. А това за затворниците не го разбирам. Защо затворници да не се бият на фронта? Да не би затворниците да са привилегировани и към тях да се отнасят като към бременни жени?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  05 Дек 2023 11:19ч.

  Случайности няма: всичките роби и лакеи на САЩ проявяват учудващо еднаква склонност към настъпване на една и съща мотика и неумение да се учат от грешките. И наркотиците тук са само съпътстващо средство... Шилото, което са САЩ и подчиненото им нефелно НАТО, проявяват една и съща слабост: едва действат на ниво тактика (затова и в крайна сметка всякога се връщат към добрия си стар тероризъм), не умеят никакво дългосрочно стратегическо планиране, оценяват противника си емоционално, и особено срещу Русия действат така, както бикът налита на червено, без грам мисъл и финес в намерението (явно усещайки всестранното превъзходство на руския човек над западния).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жорката

  05 Дек 2023 11:24ч.

  Това при Кринки и под двата моста е безразумна авантюра. До изгаряш за нищо най-добре подготвените си бойци от морската пехота... Но те си знаят. Само се замислям какво са сторили с пленените руски войници след като са нямали възможност да ги доставят отсам Днепър. Едва ли са ги пуснали да се върнат при своите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А дали

  05 Дек 2023 11:32ч.

  някого са пленили?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "А дали някого са пленили?"

  05 Дек 2023 11:47ч.

  Украинският войник е дал отговор. "Трябва да носим всичко със себе си - генератори, гориво и храна. Когато създаваш плацдарм, се нуждаеш от много от всичко, но за този район не са планирани доставки" "Снабдяването беше най-слабото звено" Пленен войник трябва да бъде държан някъде и най- важното, трябва да го хранят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Катил

  05 Дек 2023 11:31ч.

  Почват хранене на раците още в реката. - артилерия, миномети, стрелково оръжие, всичко ... Още по пътя загиват ледената вода стотици. Достигналите брега нямат шанс за оцеляване. Губят първо връзка с командването поради липса на ток, после окопаването върви трудно с полева лопатка и лежешком в замръзнала земя и под обстрел. Загиват практически 95%. Ротация ли? Бошлаф...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Както е писал Сун Дзъ в „Изкуството на войната“

  05 Дек 2023 11:56ч.

  Винаги оставяй отворена врата за врага. Тази тактика е използвана успешно от татарите. Особено показателна е при войната им с унгарците. Заобиколили са унгарската армия, близо до Будапеща и са им оставили коридор към града. Унгарците са се възползвали, изтегляли са се и татарите са ги унищожавали по време на придвижването им. Плацдарма при Кринки е нещо подобно. Хохлите изпращат войници там и руснаците ги унищожават. По-лесно е отколкото да бомбардират къщи на десният бряг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой го чете Сун Дзъ? Ние.

  05 Дек 2023 20:01ч.

  Военнолюбците разиграват всичко на компютрите, защото са носители на И.И.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мечката

  05 Дек 2023 11:53ч.

  за руснаците е свещено животно - тотем, затова името е табу - Миша, Мишка, Михаил Иванич и пр. в руския фолклор, че и до днес на играчките им викат Мишка. Има двойствена символика - от една страна, свой, родоначалник, от друга - чужд - Стопанинът на гората (а гората е чуждото пространство, нечовешкият свят, където действат други закони). Но онези оттатък, в "цивилизования" свят, тези работи не ги учат. Затова и мине не мине време, се юрват срещу Стопанина, че навиват и палета като нашенските да го дърпат за опашката. И всеки път си го получават, но са тъпи и упорити. И палетата им, и те. Ние, де. Мъ то при нас сега е щото културолози кат' Сашко Кьосев, един, който се спомина, Генчо Дайнов и един сегашен ректор културоложат по нашите места.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  05 Дек 2023 12:30ч.

  Типично за Запада е да преценява всичко съгласно собствените си разбирания.Същото е и спрямо Китай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Fozi

  05 Дек 2023 13:24ч.

  А на Мишката пишката е от кокал /анатомия/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опа

  05 Дек 2023 12:03ч.

  Важното е Чичо Джо и батко Хънтър ,да избегнат темида ,че умрели неколко стотин хиляди човека ,косвени жертви ,кво да правиш ,нали Нюланд каза ,че трябва да се намалява населението,да можели децата и да вдишват чист въздух и да ядат чиста храна ......,така че ние (славяните ) сме само разходен материял за тях ,който не го е разбрал , жалко ,по гнусна паплач от англосакс. няма на планетата това са новите фашисти ,лошото е ,че много хора са се обогатили покрай тях и работят срещу своите събратя ,много жалка е картинката в момента ,дано хората да се осъзнаят и да се надигнеме и да изметеме тия анти хуманисти и човекомразци ,това е истината

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  05 Дек 2023 12:25ч.

  Ако се изчисти текста от политкоректните допълнения,от внушенията и украшенията,ще лъсне цялата глупост и безнадеждност на укронацистите в създаването и подържането на този плацдарм.За мен това е престъпление на военното и политическо ръководство на Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  05 Дек 2023 14:38ч.

  Не очаквах такива пораженчески дописки от БиБиСи то.. Бо ДЖо ги насърчи да се бъхтат.. Идва ви зведен час, рече.. ..........Сега ББС е редно да направи анкета в окопите, аресвате ли коледната украса на Бел Дом.. Има ли да подобрите украса на Шан Желизе И колко харесвате - приемате Коледните Базари в Берлин и Брюксел

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  05 Дек 2023 19:11ч.

  Кринки е село с една улица до реката, и блата. Много блата. Наблизо има винзавод. От един месец само се местят ту от едната страна на улицата, ту от другата. С масите и чашките. Англичаните и през плет на се виждали Кринки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кринки се вижда добре на панорамните снимки, достъпни на Рибарь

  05 Дек 2023 21:30ч.

  Не бих ти пожелал да пируваш там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Измъкнах се от ада"

  05 Дек 2023 19:59ч.

  "Който ние (Великобритания И САЩ) създадохме", пропуснал да добави той.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неотдавнашно разследване на Би Би Си установи, че от началото на пълномащабната инвазия на Русия близо 20 000 мъже са избягали от Украйна, за да избегнат наборната служба.

  05 Дек 2023 21:35ч.

  Наистина, ако съдим какво се пише за западния читател, той е пълен идиот. Избягали 20 000 мъже... Нали говорите за 4-5 милиона бежанци-"украинци", това само жени ли са?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи