ПП извърши погром върху енергетиката. След Асен Василев ще имаме, плячкосана "Топлофикация", разпродаден БЕХ, закрити ТЕЦ-ове

ПП извърши погром върху енергетиката. След Асен Василев ще имаме, плячкосана "Топлофикация", разпродаден БЕХ, закрити ТЕЦ-ове

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Схемаджиите очакват бюджетът на ПП да мине в парламента. След което БЕХ ще продължи да потъва тихичко, а "Топлофикация София" ще се окаже с нов собственик. "Булгаргаз" има вземания от "Топлофикация София" в размер на 750 млн. лева. Отделно БЕХ има вземания от "Топлофикация София" в размер на около 800 млн. лева. Общо това са 1 милиард и 550 млн. лева. В проектозакона за държавния бюджет в член. 109, ал. 1, Министерство на финансите предвижда държавата да придобие вземания на БЕХ и "Булгаргаз" от "Топлофикация София" с номинален размер до 1 600 000 000 лева. Това ще стане по цена, определена от независим оценител. Какво означава това?

Това означава, че преди да бъде извършена сделката за покупко-продажбата на тези вземания, лицензираният оценител ще трябва каже колко всъщност струват тези 1 милиард и 600 милиона лева вземания. Тази оценка ще се основава на риска и възможностите за събираемост на вземанията и може да стигне например до 50-60% от реалната им стойност. А защо не и по-малко. Най-вероятно БЕХ ще изкупи вземанията на "Булгаргаз", за да поеме целия финансов удар. И така обективно погледнато фактурите по номинал 1 милиард и 600 милиона лева ще бъдат продадени като обезценени за оперативно ползване от ресорното министерство. Oстаналата част от парите до размера на номинала ще се превърнат във финансова загуба за БЕХ, тоест холдингът ще се декапитализира. Какво следва по-нататък?!

Държавата като собственик ще продаде тези придобити фактури на определен купувач. И този купувач най-вероятно вече е избран, а сделката е обещана. Схемата се прави, за да се изчистят дълговете на "Топлофикация София". И същевременно избраният купувач да придобие вземанията от държавата на по-ниска цена. И когато отиде при топлофикационното дружество, той ще им заяви следното: "Господа, имате задължения за 1 милиард и 550 млн. лева. И трябва да ги изплатите!". Но "Топлофикация София" няма да е в състояние да ги изплати. И тогава купувачът може да поиска дружеството да бъде обявено в несъстоятелност. Или да поиска да придобие дял по така известната схема дълг срещу собственост. Защото купувачът ще е платил половината или една трета, или една пета от номиналната стойност на вземанията, но реално ще държи актив за 1 милиард и 550 млн. лева. Следователно купувачът може да стане мажоритарен собственик на "Топлофикация София". В момента собственик е Столична община. Акционерният капитал на дружеството е 107 млн. и 649 хиляди лева. Тоест купувачът, който ще държи задълженията на дружеството, просто ще го погълне.

Схемата за придобиването на "Топлофикация София" е класическа схема, по която по време на прехода се приватизираха много апетитни дружества. Първо нарочно задлъжняваш дружеството, след което го прибираш на безценица. Обърнете внимание, че през 2021 г. задълженията на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" са 47 милиона лева, а само година по-късно задълженията стават 700 млн. лева. Петнайсет пъти повече! Новият мажоритарен собственик ще определя всичко, цени, доставчици, мениджмънт и пр. Това е заобиколно придобиване на "Топлофикация София" от частна корпорация, със съдействието на държавата, под управлението на ПП. По принцип СОС би могъл да се противопостави на подобна сделка, но ситуацията така ще бъде отиграна, че няма да се противопостави. Ще се върви напред кампанийно с лозунга: ние помагаме на "Топлофикация София" да се оздрави, да се управлява по-добре, да се спрат течовете, столичани да имат по-добра топлофикационна услуга, на кого му е нужно едно вечно задлъжняло дружество, нека някой частник да се разправя и други такива манипулационни техники за формиране на обществения възглед по тази тема. Само че привлекателността на "Топлофикация София" се състои в това, което пише във финансовия отчет на самото дружество: "Като най-голям потребител на газ в България с близо една трета от цялото потребление на газ изобщо дружеството доставя енергия на близо 20% от населението на страната". Всички други лозунги по обезценяване на стойността и бизнес смисъла на "Топлофикация София" стават невалидни. Това е дружество със стратегическо значение, което предлага услуга от обществен интерес на хиляди домакинства, институции, болници, детски градини и др., балансирайки потреблението на енергия в градската система. Един добър управленец би вкарал "Топлофикация София" под шапката на БЕХ, за да може БЕХ да започне да оздравява дружеството. И за да може "Топлофикация София" да стане част от забранителния списък за приватизация. Но днешният управленец води война с БЕХ, защото холдингът му пречи на желанията за гаражна разпродажба и безчинство. Порочният кръг на натрупване на газов дълг, изкупуване на вземанията от БЕХ и генериране на нов дълг, безспорно трябва да се пресече. Но нека не подаряваме златни кокошки на външни и вътрешни хищници, които категорично ще ги използват както за обогатяване без подобряване на услугата, така и за политически цели. Всеки доставчик на комунални услуги може да свали всяко правителство.

Трябва да отбележим, че Асен Василев успешно следва своя план за приключване на БЕХ. Още през 2021 г. ПП поставиха искането си БЕХ да бъде закрит и методично действат в тази посока. Финансовият министър източи енергийните дружества в БЕХ, които генерираха колосални печалби за 2022 г. В средата на тази година от БЕХ авансово беше изтеглен дивидент в размер на 800 млн. лева за 2023 г. на база на междинния отчет към 30 юни. Беше изтеглена и неразпределената печалба от минали години. Общо 1 милиард и 440 млн. лева са изведени от БЕХ, вижда се в отчета на самото дружество. И сега БЕХ ще понесе поредния финансов удар! Асен с лекота превръща печелившите дружества в губещи. Следващият финансов министър трябва да е магьосник, защото пари няма да има. На разсъмване след тъмната нощ на дългите енергийни схеми, организирани от ПП, ще имаме разорени енергийни дружества, плячкосана "Топлофикация", извадени "Булгартрансгаз" и ЕСО от БЕХ с цел разпродажба, закриване на въглищните централи и мините, фотоволтаична утопия и фантасмагории на тема горещи минерални води и нови атомни блокове, унищожен, комичен и некомпетентен газов доставчик – "Булгаргаз". Погром върху енергийния сектор, включително компрометиране на нефтената рафинерия и поставяне под въпрос на възможността й за работа. Толкова от ПП.

Източник: БНР

 

 

Коментари

 • Костов

  03 Дек 2023 8:02ч.

  Глупости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • емигрант

  03 Дек 2023 11:42ч.

  НЕ СА ГЛУПОСТИ ,НО НЕ ПИТА ГЕРБ КЪДЕ СА 1,5 МИЛИАРДА ЛЕВА ЗА 15 ГОД. ВАЛЮ ТОПЛОТО ЛЕЖА ЕФЕКТИВНА ПРИСЪДА САМО ЗА 80 МИЛИОНА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  03 Дек 2023 9:09ч.

  Всеки ден четем констатации за безумията на една групичка, инсталирана във властта. Част от резултатите усещаме по джоба си. Констатации, без послеследствия за самозабравилите се, за онези, които погазват Конституцията и законите! Това само показва нагледно разпада на институциите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  03 Дек 2023 11:18ч.

  нинова го искаше за премиер, а борисов настоявал да е финансов, въпреки че ПП-ДБ не искали

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Химнът на бъдещето

  03 Дек 2023 11:53ч.

  Какво толкова има за неразбиране, та някои хора маскират собствената си духовна мизерия чрез обвиняване на автора за разпространяване на неверни и глупави неща. В момента Топлофикация е общинска, но собствеността няколко пъти се трансформираше от държавна в общинска и обратно. Самата община също съществува благодарение на бюджетни трансфери. Чий е Булгаргаз? На държавата! Чий е БЕХ? На държавата! Толкова е близо до здравия разум! Всички тези упражнения с оценки на вземанията, цедиране на дълг и вземания по същество са напълно лишени от смисъл ако някой не е планирал някаква демонична схема с прехвърляне на собственост в правилни (частни) ръце. После е ясно! Влиза "добрият" стопанин. Цената моментално става Х по 3! Това е минимумът. Мръсните физически лица, които се осмеляват да държат депозити в банките, биват постепенно лишавани от тях и занулявани. Другите ... без депозитите, тях им изнасяме имуществото на публична продан, а те заминават в парковете под найлонови заслони. Чакат онази с косата! Етажните собствености се изпокарват и най-накрая дори вадят ножовете. Глави на семейства погиват, техните наследници също я закъсват, имотите и те отиват на пазара. Цените имотите се сриват, но и кръгът на потенциалните купувачи драстично се ограничава. Всичко си идва на мястото! Едни получават собствеността, властта и парите, а другите получават мизерията! Вие едва сега ли разбирате за какво иде реч при тази обществена организация, която е оставена сама на себе си, дори без теоретична алтернатива. Простичко е! Там, където се покаже печалба или възможност за печалба - приватизираме го! Там, където има загуба или напълно реалистична перспектива за загуби и неприятности от големи разноски - одържавяваме. Параходът плува, свирката изпълнява бодри, евроатлантически химни! ИИ се грижи за всичко, приключват последните експерименти по поредния вирус, възрастните кършат отчаяно и безпомощно пръсти, младежите гледат безучастно и бездушно в екраните на джаджите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  03 Дек 2023 15:09ч.

  откъдето са минали глупаци, трева не никне ( Уйййййкиндъ сме днеска, уродливци сме по ПХ)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тафро Стефанов

  03 Дек 2023 20:02ч.

  Палав Асенчо. Така най го харесва Спецов!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Концесирайте я най накрая

  05 Дек 2023 11:50ч.

  Каква е тази тъпотия? 30 години долнопробното парно на София е оставено на самотек, за да топлят неползващите парно от блока ползващия Явор Дачков. Задръстили са съда с дела и оказват тормоз на хора притежаващи една трета една пета от разни апартаменти. Схемата функционира от много време абсолютно безнаказано. Не, общината не е добър стопанин, защото е нормализирала това, нито радиаторите са от злато, че да си губят хората имотите хронично задлъжнялото гето парно. Гето парното е най-изостаналото нещо в България и е крайно време да се преустрои, защото апартаменти с парно са много студени и топла вода не идва десет минути в София. Явор Дачков - фен на чугуна да стартира собствена благотворителна кампания, няма да му плащаме ние свръхкачественоъо парно на европейско ниво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • STARец

  06 Дек 2023 17:49ч.

  Има решение : т.н. народно събрание пак ще отпусне от бюджета помощи за софийската топлина , за метрото , за столичния транспорт , а ония в провинцията - майната им . Да чакат . Важното е СПАСИ София .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  06 Дек 2023 23:15ч.

  То да беше сал енергетиката... е-хейййй...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи