FT: "Това е максимумът, който ще получите" - САЩ дават на Украйна 5 месеца, за да оправдае доставките на оръжие

FT: "Това е максимумът, който ще получите" - САЩ дават на Украйна 5 месеца, за да оправдае доставките на оръжие

Огромните доставки на оръжие за Украйна изглежда са близо до своя пик, пише Financial Times след разговори за следващата фаза на войната с 10 висши служители от страни съюзници на Киев. В същото време за много от тях септември изглежда критичен момент, след който при едни или други условия ще е необходимо да се започне мирно уреждане.

Финансови ограничения в САЩ

Европейците са все по-притеснени, че САЩ няма да могат да осигурят същата финансова подкрепа в предизборната година, както досега. Отпуснатите от Вашингтон 48 милиарда долара през 2022 г. ще изтекат през септември, когато приключва фискалната година в САЩ. Новият финансов пакет ще изисква гласуване в Конгреса тази есен на фона на започващата кампания за президентските избори, които ще се проведат през ноември 2024 г.

Докато Джо Байдън уверява, че е готов да помогне на Украйна, колкото е необходимо, проучванията на общественото мнение показват, че подкрепата за подобна позиция в американското общество намалява, особено сред републиканците. Освен това политиците в Съединените щати сега спорят за тавана на националния дълг: средствата за финансиране на държавните разходи в бюджета са на изчерпване и ако не бъдат разрешени нови заеми, може да се стигне до дефолт на правителството още в началото на юни, предупреди в понеделник министърът на финансите Джанет Йелън.

Затова Вашингтон смята следващите пет месеца за критичен период, през който Украйна трябва да покаже, че предоставените ѝ милиарди не са били пропилени и да постигне значителен успех на бойното поле, казали пред FT няколко европейци, които постоянно обсъждат украинската ситуация с Белия дом.

Според един от тях „за Америка е важно да продаде тази война като успех, включително у дома, за да докаже, че всички тези пакети с помощ са допринесли за успешната украинска офанзива“.

„Никой не знае дали САЩ могат да продължат да предоставят съпоставими с досегашните средства занапред“, казал друг високопоставен европейски служител: „Не можем да предоставяме същото ниво на подкрепа завинаги“. Според него сегашното ниво може да се задържи година, може би две, но не повече.

Въпреки че председателят на Камарата не представителите в Конгреса, републиканецът Кевин Маккарти (който каза през 2022 г., че Украйна не трябва да разчита на „чек на приносител“) наскоро изрази пълната си подкрепа за нападнатата страна, Доналд Тръмп, най-вероятният републикански кандидат за президент, не го е направил. В интервю за Си Ен Ен миналата седмица той отказа да каже дали иска Украйна да спечели войната и отново направо заяви, че като президент може да спре войната за 24 часа.

Прицел към септември

Някои виждат септември 2023 г. като важна времева граница, отчасти защото през този месец ще се проведат срещата на Общото събрание на ООН и срещата на върха на лидерите на Г-20. На тези срещи и двете страни в конфликта ще бъдат подложени на голям дипломатически натиск.

„Ако дойде септември и Украйна не постигне значими победи, международният натиск (върху Запада) да я принуди да влезе в преговори ще бъде огромен“, казва друг служител. „Същото е в сила и за Русия, ако украинската контраофанзива накара нейните (войски) да бягат.“

Съюзниците на Украйна се надяват, че контранастъплението със западни оръжия ще бъде успешно и това ще принуди Владимир Путин да преговаря за условията за прекратяване на конфликта. Това също ще отвори възможност за преговори на Киев, казват някои от администрацията на Байдън. На Киев общо взето му дават да разбере, че "това е максимумът, който можете да получите“, каза друг европейски служител за нивото на военна подкрепа: "Бюджетът на САЩ вече няма гъвкавостта да продължи да изписва чекове, а европейските военни заводи вече работят с пълно натоварване."

До края на февруари съюзниците на Украйна са обявили повече от 67 милиарда долара военна помощ, според Института за световна икономика към университета в Кил. Пикът беше през декември - 24 милиарда долара.

От друга страна е нярно, че през последните седмици, докато Украйна се готви за контранастъпление, последваха множество нови изявления. Така САЩ отпуснаха 350 милиона долара през март, 2,6 милиарда долара през април и още 300 милиона долара в началото на май (това беше вече 37-ият пакет от помощи). Полша и Словакия изпратиха над 20 изтребителя МиГ-29 през април. Германия сега формира най-големия пакет от началото на войната за 2,7 милиарда евро (2,9 милиарда долара). А Великобритания и Франция през последните дни обещаха да доставят ракети с обсег около 250 км и други видове оръжия, включително дронове, зенитни ракети, танкове и т.н.

 

Източник: mediapool.bg

 

 

Коментари

 • ЗИП

  18 Май 2023 14:04ч.

  Войната такава каквато е. Go Pro камера на украински войник показва ликвидацията на негов колега около Бахмут... https://t.me/boris_rozhin/86050

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • опааа

  18 Май 2023 15:51ч.

  Козяшките тролове в ново амплоа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • успехи на ВСУ

  18 Май 2023 14:05ч.

  Първият "успех" на ВСУ ще бъде в края на тази седмица, когато техният Бахмут падне. В продължение на осем години това беше мастото, от което се извършваха обстрелите на Донецк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От Авдеевка разстрелват

  18 Май 2023 18:20ч.

  щото е на 15км от Донецк, Бахмут на 68км по права.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валя

  18 Май 2023 14:55ч.

  Наглостта и арогантността на западняците е отвратителна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  18 Май 2023 14:58ч.

  И ако не ги оправдаят, какво? Война на зеления ли ще обявите 🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  18 Май 2023 15:03ч.

  Има политическо решение за пълна подкрепа на Украйна колкото е необходимо. Другото са свободни съчинения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Но … изчерпаха наличното оръжие

  18 Май 2023 15:14ч.

  Просто нямат повече за даване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има политическо решение за пълна подкрепа на Украйна колкото е необходимо. Другото са свободни съчинения.

  18 Май 2023 16:03ч.

  Ъхъм. А погледнаха ли дали кокалчето може да мине през задника??? Ех, такива си бяхте, такива сте и такива ще си останете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мечтите на капията мужик са безплатни

  18 Май 2023 16:32ч.

  Ъ-хъ, има. Има, докато начервят задника на отвъдокеанския сатрап. При първия зор... и финансирането на проекта ще отшуми като пръдня из гащи. После европостанците се оправяйте сами без янките...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  18 Май 2023 15:33ч.

  Истинската война. Събиране на тела на загинали украински войници около Бахмут.Хвърлят ги в ремаркето, като чували с картофи... https://t.me/boris_rozhin/86181

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рашистите изоставят труповете на своите, а част от тях заминират

  18 Май 2023 16:23ч.

  Дори, след като украинците ги събират, описват и изпращат при всички санитарни норми, Рашата отказва да си ги прибере и предаде на роднините им да ги погребат. ===> https://www.youtube.com/watch?v=gmPaWl4TYVc

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фашистчето недоубито

  18 Май 2023 16:33ч.

  Ти си патологичен ненавистник с ранга на убиец бе, да те попита човек що не си на фронта, освен ако не дрищиш от отделението за опасно луди в някоя лудница.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  18 Май 2023 17:20ч.

  финансов одит на украина къде са оръжието и траншовете сем баидън има ли връзка с това оръжие кои лобира в конгреса за доставките

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доста тролове работят за американска пропаганда

  18 Май 2023 18:58ч.

  Предполагам, че би трябвало да знаят английски. Нека прочетат статия публикувана в американски вестник: https://www.washingtonpost.com/world/2023/05/15/war-on-terror-911-deaths-afghanistan-iraq/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 400 000 убити украинци

  18 Май 2023 18:58ч.

  От тях 90 % на фронта. Русия воюва все още с 15 % от потенциала си. Кой колко ще издържи ? Какво ще правят западните оръжия и муниции като свърши живата сила на 404 ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пишете, пишете, сега му е времето

  19 Май 2023 3:50ч.

  Преди да свършат парите за снаряди, ще свършат парите за пронатовските тролове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САМО ДА ПИТАМ!

  19 Май 2023 5:56ч.

  Ужасно ми е интересно какво ще да прави Зеленият, какви ще ги дроби, ако случайно Тръмп спечели изборите отново. Такава забава ще настане... Инак- тая измислена война, която ни разката фамилията на всички в Европа ТРЯБВА да свърши. СЕГА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  19 Май 2023 12:29ч.

  От Уикипедия/Бенито Мусолини/ "(телата на Мусолини, Петачи и другите екзекутирани фашисти)... След като биват ритани, телата са овесени с главата надолу от покрива на бензиностанция.[134] След това телата са замеряни с камъни от гражданите. Това е направено както за да се обезкуражат фашистите да продължават борбата, така и като акт на отмъщение за обесването на много партизани на същото място от властите на Оста. Трупът на Дучето след това е обект на подигравки и злоупотреба. "

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  19 Май 2023 18:40ч.

  Уникална снимка... Уникален образ на Зеленски...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смешник

  22 Май 2023 11:15ч.

  Изражението на зеления наркоман казва " Пак се наср*х. Може ли още памперс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи