Джо Байдън говори за "работа, работа, работа", а американците гледат "цените, цените, цените"

Джо Байдън говори за "работа, работа, работа", а американците гледат "цените, цените, цените"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В своите изказвания, посветени на икономическата ситуация в САЩ, президентът Джо Байдън обича да говори за "работа, работа, работа", но избирателите се интересуват повече от "цените, цените, цените", пише в анализ The Wall Street Journal.

Този проблем в комуникацията е вероятно една от причините, която прави предизвикателство преизбирането на Байдън през ноември 2024 година, пише още изданието. Като цяло американската икономика се оказа по-устойчива от очакваното, но цените се повишиха с около 19% от началото на пандемията от коронавируса и това е трудно за преглъщане от американците и те търсят кого да обвинят.

Избирателите на Джо Байдън изглеждат разочаровани от неговото управление и някои от тях коментират, че няма да гласуват отново за него. Социологическите проучвания сочат, че 64% от американците се притесняват от инфлацията, а само 25% вярват, че Байдън работи върху намаляването на цените.

В същото време създаването на нови работни места в САЩ расте непрекъснато след рязкото понижение през 2020 година и това до голяма степен успокои американците. Само през 2023 година бизнесът е създал къл 239 хил. работни места в САЩ, сочат данни към края на октомври. Нивото на безработицата стигна най-ниските нива от 1969 година насам.

В редица събития през годината коментарите за "Байденомиката" и успехите на пазара на труда се опитват да проправят пътя на втори мандат за демократа. Байдън обаче рядко обръща внимание на високата инфлация в тези свои изявления. Например в реч в щата Колумбия той прави 29 препратки към създаването на работни места и само две за високите цени.

Съветници на президентската кампания на Байдън през 2020 година обаче са категорични - той иска да говори за създаването на работните места, защото това е неговият успех, но трябва да говори за инфлацията, защото това вълнува хората.

Високите цени са това, с което американците се сблъскват всеки ден. Цените на автомолилите са с 30% по-високи, на жилищата - достигат рекорди, а галон мляко струва 4 долара, спрямо 3,25 долара преди пандемията, посочва WSJ.

В последните месеци инфлацията тръгна надолу - през октомври ръстът на потребителските цени стигна 3,2%, спрямо пика през юни 2022 година от 9,1 на сто. Но потребителите не виждат това по-бавно повишение на цените.

Наред с ниските нива на безработицата в САЩ е регистрирано и увеличение на заплатите. То обаче само подхранва инфлацията, допълва още изданието.

Някои съветници в Белия дом също виждат необходимостта от по-голям фокус върху цените. Един от последните коментари по темата, направен от Байдън, обаче изглежда доста популистко насочен към бизнеса.

" Всяка корпорация, която не е понижила цените си – дори когато инфлацията е намаляла, дори [когато] веригите за доставки са били възстановени – е време да спре повишаването на цените – давайки почивка на американския потребител", каза той.

Правителството направи някои стъпки, като например да бъдат отченени мита, наложени по времето на Доналд Тръм, което направи някои вносни продукти по-евтини. Но и в самата администрация са разделени спрямо мярката - според някои съветници на Байдън ефектът ще е минимален, но политическият риск от смекчаване на търговските мерки може да е съществен, особено що се отнася до Китай.

Доналд Тръмп използва инфлацията като основна нападка срещу Джо Байдън и "Байденомиката", пише още WSJ. Пред свои избиратели в последните дни той критикува скъпите жилища, растящите лихви и цени в страната.

Източник: investor.bg

 

 

Коментари

 • развеселен

  04 Дек 2023 8:12ч.

  Хахах, бай Бидон да не е чел предизборните лозунги на Тиквата от Банкя? Остава да добави "Градим Съединените щати" или "Работим за Враца"!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • слогани от доброто старо минало

  04 Дек 2023 8:52ч.

  "Дела, дела и пак дела!" - Спомняме си го тоя аналогичен лозунг на др. Тодар Живков от късния реален соц. Бай Пън отдавна е тръгнал по неговите стъпки, както и целият Запад се е устремил към сгромолясване, само че тоя път без перестройка. А можеха поне да опитат да останат верни на линията на Горби, на който толкоз много се възхищаваха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шегите на живота

  04 Дек 2023 11:11ч.

  Да, колега, сходни обстоятелства, думи, пораждат сходни реакции. НаСочих се да напиша нещо, което смислово в голяма степен се покриваше от вече споделеното от вас. Само допълвам, авторството е Ваше! По един невероятно шантав, направо немислим и сюрреалистичен начин историята се повтаря на места, където формално не би трябвало да има каквито и да е допирни точки. Спомням си още апели от едно време, все в същата линия: Дайте, другари, да дадем! - когато обикновеният човек под една или друга форма трябваше да се напъне още и безвъзмездно, че да се изпълнят програмите и лозунгите на онези от горната страна на живота. И още: "Да претворим в живота предначертанията и тезисите на ... тук обикновено се нарочваше някой пленум, конгрес. Но, има едно голямо "НО"! Тогава поне формално обществената доктрина правеше тези лозунги по-адекватни, доколкото липсваше частна собственост и на теория постиженията ставаха общо достояние. В условията на едно, грубо, примитивно, индивидуалистично общество, където абсолютно всичко се върти само около пари, печалба и собственост, а най-големите дори ги обгрижват и спасяват с обществен ресурс, подобни повици са напълно абсурдни! Т.е. има опасност не само да сме се върнали към позабравени стари неща и дда ги ползваме неподходящо, а те да са били допълнително изкривени и изродени! Освен ако това не е сигнал, че Америка най-0сетне се готви да въвежда официално "комунистическо" общество. :)))) Ще настъпи голяма веселба - американците ще въведат ново летоброене от някой техен Пленум, а пък в Русия ще имеа пълновластие на олигарсите! Големи шеги ни върти животът!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • карл маркс

  04 Дек 2023 13:41ч.

  Историята се повтаря: първо като трагедия, после като фарс

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи