Орбан: Военната помощ за Киев няма да му помогне да победи Русия. ЕС да не бърза с приемането на Украйна

Орбан: Военната помощ за Киев няма да му помогне да победи Русия. ЕС да не бърза с приемането на Украйна

Унгария се противопоставя на увеличаването на военната помощ за Киев от Европейския съюз, смятайки, че това все още няма да позволи на Украйна да победи Русия на бойното поле. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, съобщава ТАСС. Унгарският премиер припомни, че ЕС вече е предоставил 100 милиарда евро помощ на Украйна.

Говорейки в сутрешната програма на радиостанция Kossuth, той припомни, че ЕС вече е предоставил €100 милиарда помощ на Украйна. По думите му, тези средства са преведени, „за да може украинската армия да победи на фронтовата линия, но няма да спечели.” „И е много съмнително, че ако изпратим още повече пари, тя ще спечели“, добави Орбан.

"Убеден съм, че вместо война имаме нужда от примирие, така че трябва да финансираме не войната, а примирие и след това сключването на мир. Това е нашата позиция", подчерта премиерът. Той отбеляза, че по този въпрос в Европейския съюз продължават „стратегически дебати“.

„ЕС изпраща оръжия и пари на Украйна с вагони и тези пари изчезват от европейската икономика“, докато самите европейски страни изпитват сериозни затруднения. „Затова би било по-добре да не изпращаме тези пари там“, каза унгарският премиер. „Ако Украйна има нужда от пари, тогава нека създадем междудържавен фонд, в който всяка страна може да внесе пари, ако иска, а не да използва общи фондове на ЕС за това“, предложи Орбан.

Унгария предлага Европейският съюз да не използва общия бюджет на общността за финансова подкрепа на Украйна, а да създаде специален фонд за това, в който всяка страна да внася средства на доброволни начала, заяви Виктор Орбан.

Унгария смята, че Европейският съюз трябва първо да сключи споразумение за стратегическо партньорство с Украйна за период от 5-10 години и едва след това да реши дали ще бъде възможно да приеме тази страна в общността, каза още унгарският премиер Виктор Орбан пред радиостанция "Кошут".

„Ако не знаем какви ще бъдат последиците от приемането на Украйна, тогава нека дори не започваме да говорим за това“, каза Орбан. Според него Европейският съюз „първо трябва да сключи споразумение за стратегическо партньорство, което може да продължи от 5 до 10 години, а след това да мислим как да продължим по-нататък“. „Но никой никога не ни е попитал за мнението ни“, добави унгарският премиер по повод предложението на Европейската комисия за започване на преговори с Украйна. „Унгария няма да наложи вето“ на преговорите на ЕС с Украйна, тъй като това просто няма да е необходимо, каза Орбан. Той припомни, че „има определени въпроси, по които се вземат решения само със съгласието на всички страни от ЕС“, но в случая няма консенсус. Според него „Европейската комисия е представила предложение за започване на преговори за членство на Украйна, но това не съвпада с интересите на много страни членки“. „Затова не трябва да се поставяме в ситуация, в която да се чувстваме виновни“, добави Орбан.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • логото

  01 Дек 2023 10:35ч.

  Орбан продължава търпеливо да им обяснява като на дебили, обаче и те упорити - продължават фанатично да си вярват, задълбочавайки невъзвратимостите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Войната не е за вонящия труп на бившата УССР, а за това къде ще минава геополитическата граница след като САЩ повторят кабулския фокус в Европа и Близкия Изток

  01 Дек 2023 10:51ч.

  Когато САЩ избягат от Европа, геополитическата граница ще се върне на меридиана на Берлин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кадиров

  01 Дек 2023 10:55ч.

  След освобождението на с. Артемовское /Хромово/, ВС на РФ вече обстрелват Часов Яр -логистичен център за снабдяване на ВСУ на Северния фронт- Авдеевка и на север от Артемовск. Обстрелват и Крематорск и Славянск. Кокаинчик снощи заяви че ВСУ преминава към отбрана. Край на контранаступа. Предстои под руския огън да строят укрепления и да рият окопи. Снаряден глад при ВСУ на всички участъци на фронта се докладва от раZведката, докато руснаците пукат яко и не пестят. Очаква се руско настъпление когато дойде генерал Мороз!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедо Мъде

  05 Дек 2023 16:18ч.

  БРАВО!!!👏👏👏

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  01 Дек 2023 14:02ч.

  На малкия Путин няма ли кой да му обясни, че за Европа е противопоказно създаването на Ссср 2.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  01 Дек 2023 18:20ч.

  Няма, защото СССР-2 вече е създаден! Нарича се ЕССР и се управлява от дебилизираните неотроцкисти като Урсула и Борел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи