Марек Алтер: Трябва да кажем на Путин, че го разбираме. Чичото от Америка ръководи войната на украинците

Марек Алтер: Трябва да кажем на Путин, че го разбираме. Чичото от Америка ръководи войната на украинците

Автор: TV5

"С тази война в Украйна, всичко се промени. Америка се завръща. Чичото от Америка ръководи войната на украинците. Тоест той изпраща катюши и то със заповед, дава нареждания на Зеленски да не ги изстрелва по руска територия.​​​.. Това, което казах на Путин, е: "Продължавайки войната, вие вкарвате американците в Европа завинаги"... Нацистите искаха да ме превърнат в малко сапунче, когато ние, аз и родителите ми, избягахме от гетото във Варшава. Руснаците ни приеха. Тоест, аз съм жив благодарение на руснаците. Така че може би имам много по-снизходителен поглед към тях, може би греша, не знам. Аз съм признателен на този изключителен народ, който споделяше с мен 50 грама хляб дневно.​​​​​" 

Френско-еврейският писател от полски произход Марек Алтер моли в отворено писмо ръководителя на Кремъл Владимир Путин да прекрати военните действия, като същевременно го приканва да не попада в американския „капан“. Първата среща на Марек Алтер с руския президент датира от 1992 г., когато Владимир Путин все още е заместник-кмет на Санкт Петербург. Марек Алтер (роден на 27 януари 1936 г., Варшава, Полша) е президент на френските университетски колежи в Московския държавен университет и Санкт Петербургския държавен университет. Той е журналист, общественик и правозащитник.

 

- Добър ден, Марек Алтер, вие сте интелектуалец, писател, автор, превеждан по целия свят. Вие сте също човек, ангажиран с мира от дълго време. Публикувахте едно писмо във в. “Ле-з-еко”, но преди всичко това е писмо, което адресирахте до президента Владимир Путин, когото познавате от 30 години. Казвате “Спрете войната!”, но може ли едно писмо да има такава сила?

- Мисля, че да. Вярвам много в силата на словото, да говориш на някого, да го гледаш право в очите. Това ми каза веднъж Йоан-Павел II, папата, когото много обичах, освен това говорехме на полски, той пееше много добре. И той ми каза: “Ти си нападнал сина ми?” - гледаш нападателя и го питаш: “Защо?”. И той ще бъде смутен.

- Това правите с Владимир Путин, познавате го лично от тридесет години.

- Да. Запознах се с него, когато беше заместник-кмет на Санкт Петербург, на Собчак, когото познавате, първият демократично избран кмет на Санкт Петербург. Отидох там с историка Франсоа Фюре, за да открием френски университет - това беше идея на Андрей Сахаров. Имаше официална вечер. Между Франсоа Фюре и Собчак седеш млад мъж, малко срамежлив. На снимката тук вече е самоуверен, но тогава беше срамежлив. Попитах го кой е и той каза: “Владимир Путин”. Попитах го: “С какво се занимавате?”. “Работя с кмета, отговарям за международните дела”. “Говорите ли английски, френски?”. “Не, немски”. “Защо немски?”. “Защото бях шест години в Германия”. “Какво правехте там?”. Той казва: “Бях в КГБ”. Аз казах: “Какво?!”. Трябваше да знам през 1992 г., аз съм се борил, за да изляза като дисидент…

- Вие сте били в черния списък на КГБ…

- Да, защото с моя приятел Бернар-Анри Леви отидохме в Афганистан, за да подкрепим генерал Масуд по време на войната срещу съветската окупация. Затова бяхме в черния списък.

- Значи се запознахте с Путин…

- Путин, виждайки ме малко изненадан, каза: “Не, не, не КГБ-Гулаг. Аз бях, както казвате вие, руският Джеймс Бонд”. И той беше доволен - руският Джеймс Бонд.

- Може ли наистина да си представим днес, че той ще се впечатли от едно писмо, от писмото, което сте му изпратили?

- Всеки човек има съвест. Това е моят принцип - всеки човек. Трябва да умееш да стигнеш до тази съвест. Понякога хората не успяват, Бог ги трогва - това е откровението. Но мисля, че, да.

- Казвате неща, които могат да стигнат до него. Казвате, например, че това е капан, поставен от американците. “Попаднахте в капан, поставен от американците”, казвате вие на Владимир Путин.

- Да. Освен това, аз го мисля. И, разбира се, това донякъде е неговата представа, само че той се мислеше за по-хитър от американците, от Байдън. Преживяваме особена историческа ситуация. Има война, умират хора. Мислехме, че това е невъзможно в Европа след Втората световна война, въпреки че имаше война в Югославия, където също имаше загинали. Това също е Европа. Забравихме бомбардировките над Белград, Косово, Сараево. Но все пак отдавна не бяхме виждали разрушения, хора, смазани под развалините. Това са моите спомени от Варшава, Варшава под бомбите.

 

 

- Но защо това е капан, поставен от американците?

- Защо? Защото американците искаха абсолютно да отслабят Путин. Защо? Защото втората фаза е с Китай. Китай ще претендира за Тайван. Той е длъжен да го направи. Това е част от неговото наследство. Какво се случи незабелязано, докато Байдън беше в Япония? Китайски и руски самолети направиха обиколка в японското въздушно пространство, за да покажат, че са заедно. Докато Китай има зад себе страна, която е огромна - хората, които ни слушат, не знаят, че Русия е най-обширната страна в света, за да я прекосиш, е нужен един месец, това е най-обширната страна в света -, така че, докато Китай има опора в Европа, насред Европа, на Каспийско море, Северно море, той е силен. За да бъде отслабен Китай - това е моят анализ, аз не съм велик военен стратег -, за да бъде отслабен Китай, трябваше да бъде отслабена Русия и най-доброто беше да се разположат около Русия военни бази на НАТО. НАТО - това е Америка. Има една фикция, че НАТО е Франция, Германия и т.н. Това не е вярно. Това е Америка.

- Но вие казвате, че НАТО е организация за подготовка на война. Тоест, Путин е прав?

- В това отношение е прав, разбира се. Проблемът е, че - нашият президент много добре разбра - имаше една мечта, която се противопоставяше на американската мечта, да живеем по американски, да дъвчем дъвка, да слушаме рокендрол и т.н. Тук Америка спечели. Отивате в Сингапур, слизате от самолета, чувате американска музика. Не се чува Джони Холидей, а американски певец. Това американците го спечелиха. Ние противопоставихме друга мечта - мечтите на Просвещението, Волтер, Гьоте, Шьонберг, Шопен и т.н. Тоест мечта, основана на култура, която промени света от ХIV-ХV век: Волтер, Русо и т.н. И именно това беше идеята на Европа. Да предложи нещо друго. А след това изведнъж, с тази война в Украйна, всичко се промени. Америка се завръща. Чичото от Америка ръководи войната на украинците. Тоест, той изпраща катюши и то със заповед,  дава нареждания на Зеленски да не ги изстрелва по руска територия.

 

 

- Казвате също, че санкциите, които затвориха и вашия университет, не служат за нищо.

- Да. Но за европейските мечти слушах едно интервю с украинския министър на околната среда, мисля, или на благоустройството. И го питат колко ще струва след това възстановяването на Украйна. Така е, защото трябва да се възстанови всичко това, хората трябва да живеят някъде. И той започва да пресмята - толкова милиарди долари, толкова милиарди долари... Казах на журналиста: “Давате ли си сметка, че ние мечтаехме да го кажат това в евро. Еврото вече не съществува на пазарите”. Тоест, Европа - това е Америка. Когато сте видели заседанието на европейските държавни глави във Варшава - всички заобиколили Байдън, чичото от Америка. Той е този, който решава.

- Означава ли това, че Еманюел Макрон трябва да отиде да се срещне със Зеленски?

- Трябва да отиде, но да отиде според собствения си план. Той вече каза, че е против войната, осъди войната, всичко, което трябваше да направи. Но той трябва да отиде в Киев с нещо осезаемо, а не: “Трябва да спечелите войната, или да умрете!”. Това казват американците: “Ние ще се сражаваме с Русия до последния украинец”. Байдън не иска да изпрати своите войници. Той вече изпрати в Ирак, Сирия, Йемен - вече видяхме резултатите. Това, което казах на Путин, е: "Продължавайки войната, вие вкарвате американците в Европа завинаги".

- Готов ли сте да му го кажете, ако ви покани в Москва?

- Разбира се. Аз вече му го казах. Вижте, има отношения… Аз наистина не съм обективен, между нас казано. Наистина не съм обективен. Нацистите искаха да ме превърнат в малко сапунче, когато ние, аз и родителите ми, избягахме от гетото във Варшава.

- Вие сте познавали и украинските нацисти?

- Да. Руснаците ни приеха. Тоест, аз съм жив благодарение на руснаците. Така че може би имам много по-снизходителен поглед към тях, може би греша, не знам. Аз съм признателен на този изключителен народ, който споделяше с мен 50 грама хляб дневно.

 

 

- Казвате, че със санкциите няма да докараме руснаците до глад?

- Не. Санкциите водят до противоположни резултати от това, което бихме искали. Тоест, руснаците, които бяха против войната, се сплотяват около Путин, защото виждат, че не ги обичат. Руснаците гледат социалните мрежи и виждат, че уволняват музиканти от руски произход във френските оркестри; виждат, че руските ресторанти затварят или сменят името си, защото не е добре да се казваш Олег Робински и т.н. Те го виждат и тази омраза, която усещат, защото освен това има продукти, които изчезват от пазара, точно обратното - тя ги прави по-големи патриоти.

Споменахте двата университета, които създадох с Андрей Сахаров, това беше негова идея, защото той смяташе, че свободата се научава и не сбърка. Аз смятах, че всичко е готово, комунизмът е паднал, руснаците искат свобода. Той каза: “Не, не, това трябва да им се обясни. Някой, който никога не е виждал портокал, “апельсин” на руски, казваше той, няма да поиска портокал, защото не знае, че той съществува. Трябва да им се обясни, това е образованието”. Така се роди идеята за създаването на френски университети. Представете си, щяхме да честваме 30-та годишнината на университета в Москва - 1992 г. - тридесет години. И изведнъж френските университети, които ме подкрепяха, изпращаха своите професори, даваха дипломите си, решиха да бойкотират Русия, да прекъснат всички научни университетски връзки с Русия. Изведнъж тези младежи се оказват на улицата, изоставени като алжирските бойци харки. Те избраха Франция и изведнъж Франция ги изхвърли на улицата. Това ме нервира, написах писмо на президента, защото това е недопустимо. Аз се опитвам да държа френското знаме в Русия. Путин ще си тръгне, дори и да не е болен, или е болен, той ще умре като всеки един от нас. Какво ще остане? Чайковски, “Лебедово езеро”, Толстой, “Война и мир”, Достоевски - това ще остане. Така че трябва да бъдем там. Това е огромна страна. За Франция е нечуван шанс…

- Но не бива да изоставяме Украйна, която беше нападната…

- Имате право, защото ние не подкрепихме Украйна по начина, по който трябваше. Украйна също е създала култура. Прокофиев беше украинец. Гогол пишеше на руски, но беше украинец, “Мъртви души” е световен шедьовър. Ние - как да кажа - ние не избрахме правилния речник, думите тежат: една дума убива, една дума възкресява. Иисус го показа - с думите възкреси Лазар.

- Какво трябва веднага да се каже на Путин?

- На Путин: Ние ви разбираме. Обичаме руската култура, тя е забележителна. Ние ви разбираме, дори и да смятаме, че сбъркахте с реакцията си. Но реакцията ви беше легитимна, когато видахте, че американците ще разположат военни бази на границата ви…

- Ще му кажете, че е легитимно да обяви война на Украйна?

- Не да обяви война, да реагира. Ще дам за пример Кенеди, 1962 г. Хрушчов разположи военна база в Куба. Какво направи Кенеди? Отиде в телевизията, обърна се към руснаците и каза: “Ако искате Трета световна война, ще я получите. Мобилизирах всички въоръжени сили на Съединените щати”. И какво направи Хрушчов? Той каза: “Стоп. Съгласен съм”. Отиде в ООН, удари с обувката си, за да се помни това и до днес, и махна ракетите от Куба. Това можеше да се направи. Той можеше да говори, да отиде в телевизията и да говори. Това предлагам на нашия президент - преди да отиде в Москва и Санкт Петербуг, да отиде в телевизията и да се обърне към руския народ, към украинския народ, които по принцип би трябвало да са част от Европа. Нашият президент председателства сега ЕС…

- Неговата реч трябва да бъде излъчена в Русия?

- Те ще видят. Днес не можем да спрем кадрите. Много добре знаете, че ги получаваме на мобилния си телефон. Те ще знаят какво е казал, а руснаците ще се почувстват по някакъв начин оценени - президентът на Френската република, “свобода, равенство, братство”, се обръща към нас, не като към деца, не като към поданици на Путин, а като голям народ, който е творил историята. Трябва да се чете Виктор Юго, поражението на нашата армия начело с Наполеон, великия Наполеон. Те ще бъдат чувствителни. И същевременно да говори на украинците. Под натиска на тези два народа двамата лидери ще бъдат длъжни да си говорят. След това те трябва да решат проблемите за границите, за принадлежността към групировки - не НАТО, не военни съюзи, които заплашват мира. Защото един военен съюз по своята същност е военен, т.е. той предвижда други войни и предвиждайки други войни, той предизвиква други войни. Да останем с мечтата си за Виктор Юго, Европа на Просвещението, от която са част и украинците, и руснаците.

- Благодаря ви, Марек Алтер. Припомням, че издадохте книгата “Европа без пророк” (Europe sans prophète). Благодаря за това свидетелство, за писмото, което сте изпратили на президента на Руската федерация Владимир Путин. Благодаря ви, че бяхте днес с нас, Марек Алтер.

 

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

Коментари

 • УФ!!!

  04 Юни 2022 17:46ч.

  Тотално неразбиране за случващото се! Тези наистина живеят в паралелна реалност! Вероятността за допирна точка - нуль, зироу! Извинете, но не го дочетох! Нема смисъл!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  04 Юни 2022 18:09ч.

  "нема смисъл" дъ ни уведомяваш (хъджигенов и бъбикянъ ни викът пичови нъ нас глупъвити): това УФ!!! (съ големити букви казвъ зъ вас сичко,пич,както викъ хаджигеновиъ)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • УФ!!!

  04 Юни 2022 19:58ч.

  Умното Фютче! Ама къде ти да мислиш, пич?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  04 Юни 2022 17:54ч.

  Ще ми е много любопитен един отговор на Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя е в несвяст

  04 Юни 2022 17:59ч.

  Къде живеят тези хора? Паднал е от Марс! В момента се води битка за съществуване на Източната цивилизация. Запъдът е в тежък нокдаун. За това твори глупост върху глупост и дава възможност на Путин да спечели по точки, вместо да му даде шанс да приключи мача с абсолютен нокдаун, който ще бъде тотална щета за Западната цивилизация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западната така наречена "цивилизация" беше извращенски самоубита и в момента пада мъртва, просто още не е ударила земята

  04 Юни 2022 18:16ч.

  Няма да липсва на никой непедераст

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаха

  05 Юни 2022 16:40ч.

  Помним как по време на съветската диктатура Западът/тогава капитализЪмът УЖ загниваше, пък то какво се оказа - соцът си умре и най-големите комунисти станаха най-видни капиталисти. И сега така:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много помнене, много нещо, на баба ви теорията

  06 Юни 2022 19:36ч.

  ама малко мисъл и логика

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха, ха

  04 Юни 2022 18:30ч.

  Пич, на Путин изобщо не му дреме дали го разбирате! Да сте го разбрали досега. Кой разбрал, разбрал. Той ви е игнорирал тотално, има свои цели които ще постигне на всяка цена и въпреки всичко. От тук нататък лобут!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще го разберете

  04 Юни 2022 18:37ч.

  2008г. Путин ви го каза в прав текст, вие се направихте, че не сте го чули, а сега искате да го разберете. Рано е още. Ще го разберете по трудния начин, с глад, студ и разбити икономики, с обезценени евро и долар, с липса на продоволствени стоки и суровини. Има много начини по които ще се наложи да го разберете. Имайте малко търпение. Всичко предстои.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грешиш!

  04 Юни 2022 18:55ч.

  Каза им го 2007 г. в Мюнхен, а през 2008 накара Саакашвили да яде вратовръзката си - личеше, че е горчива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • всяка история е всъщност измислена, и ще го разберете, ако добре познавате евреите

  04 Юни 2022 18:45ч.

  Типично за синовете на Сион, да се изявяват в ролята на консумеристки просветители. Действал заедно със Сахаров, който пък бил преди това издействан от жена си, еврейката. И двамата мисионери си казали подигравателно и многозначително, че просвещението минавало през това до обясняваш на дивите гои какво е портокала, за да го заобикне и продаде страната си за един портокал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • портокал-

  04 Юни 2022 18:47ч.

  -ЪТ, пардон!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • :-(

  04 Юни 2022 20:07ч.

  Твоя президент Макрон, тази мишка, не беше ли гарант по договора, който е основната причина за започване на войната?????? И къде вижда този ръковдител, който след многбройните предупреждениия на Путин, ще има доблеста да постъпи като Хрушчов?????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Учудващо е как интелигентни французи

  04 Юни 2022 20:14ч.

  не успяават да уловят глобалната картина на събитията. Но още - М. Алтер е идейно близък до Бернар Анри Леви, а последният е известен като сив кардинал, пратеник на Сорос - Леви публично призова за бомбардировки над Югославия, беше "кървав режисьор" на Майдана, и т. н. А М. Алтер пише псевдоисторическа книга, идеализираща хазарите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дан Каров

  05 Юни 2022 11:21ч.

  Два мира-сто Шапиро!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  04 Юни 2022 20:17ч.

  Чичото от америка може би си мисли,че ръководи войната.Вероятно целокупния запад си мисли така.На изток пък,все по-ясно започват да разбират,че чичото е дълбоко хлътнал в собственият си капан и затова не си дават много зор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  04 Юни 2022 21:06ч.

  1962 г. Хрушчов е обрал ракетите си от Куба, а Кенеди е обрал своите от Турция. Двамата са се репчели един на друг, докато в един момент не са осъзнали до какво може да доведе това и са се разбрали. Но това са били политици и хора от друго тесто.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В сравнение със Сталин,

  05 Юни 2022 0:59ч.

  Хрушчов и всички след него, включително и алкохолното петно Елцин, са изсъхнали трохи. Толкова за "тестото". Путин е първият, след толкова време, който отново върна маята и истинската закваска за тестото. Господ здраве да му дава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хрушчов и Кенеди бяха воювали във ВСВ

  05 Юни 2022 15:03ч.

  затова знаеха цената на мира и колко труден е за постигане щом се хлъзнеш по надолнището. И не само те, вижте колко деца бяха кръстени след ВСВ като Станимир, Красимир, Мирослав и т.п. Сега колко държавни ръководители са воювали с равностоен противник? Колко обикновени хора са се страхували от падащата бомба например? Затова не знаят цената на мира и не го ценят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен Робот

  04 Юни 2022 21:55ч.

  Самото споменаване на йоан павел предизвиква погнуса и съмнения в мен. Така че приятно четене - на вас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бъркате адресата - обърнете се към

  04 Юни 2022 21:55ч.

  Бай-дън. Днес под ръководството на "чичото от САЩ" украинските военни стовариха върху центъра на Донецк 20 снаряда, изстреляни от системи "Град".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  04 Юни 2022 22:04ч.

  Да, така е. Много истини се написаха от колегите форумци. Присъединявам се. Добре е, че повечето хора разбират как стоят нещата. Но основното, поради което нещата засега не могат да станат, както си мисли професора е, че в Америка начело на държавата стои вече един възратсенчовек, който има погрешни представи за всичко случващо се, не смея да напиша, че ве

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скъпа Маги,

  05 Юни 2022 1:06ч.

  Време е най-после да разбереш, че в САЩ нищо не зависи от президента, независимо дали е републиканец или демократ или пък възрастен или с наболи мустачки младеж. САЩ не е това, което гледаш по ТВ-то или в интервюта с такива откровени лицемери, като тоя в тук публикуваното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хексагон

  04 Юни 2022 22:14ч.

  Такива са. Добронамерени хора, но много объркани в главата. Липсва им системност в мисленето, емоционални са... "Капан" вика ? Капан ще стане ако Русия загуби. Но Русия НЕ МОЖЕ да загуби, защото е месианска държава. Русия е Трети Рим, избраната страна , но не на Мамона, а на Бога. Французите не познават изтока.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • волк

  05 Юни 2022 9:36ч.

  Цял живот се е правел на правозащитник, подвизавайки се в някакви псевдомесиански организации по защита на либералните достояния. Самозаблудите си ги е представял за свещена борба. Спрягайки няколко дежурни думички на омразата, една от които КГБ, горделиво живял с велики просвещенски очаквания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хексагон

  04 Юни 2022 22:19ч.

  Освен това Макрон не може да направи нищо. Той е марионетка на L’État profond , въпреки че много иска да е дигитален Наполеон, или поне Де Гол... Путин няма текуща задача да спасява Европа от американците. Путин спасява Русия, той е "многоходовик". Ходът с превантивната атака СВО беше задължителен за Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак Маги

  04 Юни 2022 22:19ч.

  не смея да напиша, но докато начело на САЩ е Байдън, няма как да се променят нещата. Той има превратно разбиране за ситуацията, меко казано, но пък иначе всичко зависи от него и близкото му обкръжение. Така че не зависи от Путин, той направи всичко възможно, което зависеше от него и ще направи всичко нужно за да спаси страната си от разрушаване, каквито са целите на САЩ..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А бе, Маги,

  05 Юни 2022 1:15ч.

  Ма не се излагай така, моля ти се. Не виждаш ли, че така приравняваш САЩ на сталинизма, комунизма и т.н., където всичко зависело от един човек. В САЩ не е така, скъпа. Там е демокрация. Световните дела не зависят от президента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  05 Юни 2022 9:38ч.

  Никаква демокрация не е там, а скрита, задкулисна диктатура. Ако на Изток е имало култ към личността, на Запад винаги е било по-страшно от гледна точка на фетишизма - на Запад култът си остава към неличността, неодушевеното, фетиша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хексагон

  04 Юни 2022 22:23ч.

  И за финал, Путин е много предвидим и праволинеен политик. Той предупреждаваше месеци наред какво ще направи. Путин каза /след срещата с Байдън от преди година/ - ще предложим нашите искания за сигурността на Русия , предложи ги...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин е много предвидим и праволинеен политик

  04 Юни 2022 22:26ч.

  Предложенията на Русия бяха отхвърлени. САЩ милитаризират Украина, Зеленски заговори за ядрено оръжие... Путин предупреди през есента на 2021 - "Ще има военно-технически и ВОЕНЕН отговор!" . Те му се изсмяха... Днес пискат, дизелът в Калифорния станал 9 $ / лит. ! Кой е виновен ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 9 $ / лит.

  04 Юни 2022 22:29ч.

  9 $ / галон. Лапсус.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  05 Юни 2022 2:17ч.

  $4.66 за галон бензин в щата, дизелът традиционно е по-скъп. Но дизеловите коли са само 5% в щатите(50% в Европа)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • самолетите пък са с керосин

  05 Юни 2022 9:40ч.

  Остави колите, виж камионите, с чиито превози се задвижва стоковата икономика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Авторът

  04 Юни 2022 22:28ч.

  по-добре да каже на

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Авторът да каже на Байдън , да спре

  04 Юни 2022 22:32ч.

  да дава оръжия на Зеленски, само така войната ще свърши бързо и с малко жертви. Путин предупреждаваше нееднократно и вече е късно за друго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаха, Путьо никога не е имал право да казва и нарежда как демократичните държави да осъществяват националната си сигурност и в какви съюзи да избират!

  05 Юни 2022 17:04ч.

  По-скоро Байдън/САЩ трябва да спрат да се въздържат и да въоръжат украинците с далекобойна тежка артилерия и противокорабна отбрана. Колкото по-скоро, толкова по-скоро рекетьорите с Путьо ще се свият в мишите си дупки, откъдето заплашват мира, свободата и демокрацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за - 17:04ч.

  05 Юни 2022 17:33ч.

  В гетата на Америка и в гетата край Париж такава свобода и демокрация е, че освен с диктатура на финансовия банков капитал над всички останали, за нищо друго "демократично" не се сещам

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори очички

  04 Юни 2022 23:22ч.

  Споменаването на Бернар А.Леви е за да стане ясно на широката публика откъде идва предложението за прекратяване на боя. Само че лавината вече се е сурнала и западняците са отдолу. Да си пазим Родината. Боже пази България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да си пазим Родината. Боже пази България!

  04 Юни 2022 23:42ч.

  Оцеляването на България е в пряка зависимост от победата на Русия. Победи ли Русия, България ще продължи да съществува. Работайте Братя !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъпи ли сте или ретроградни старчоци, мечтаещи за социализЪма, "Гулаг" и "Белене"?!

  05 Юни 2022 17:17ч.

  Ако победи Русия, започва война между световете, война между поколенията, война между робите и свободните, между ретроградните и прогресивните...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • посмали малко

  05 Юни 2022 18:43ч.

  И ти мислиш, че ще я спечелиш тая война? От младостта ти и самолъжовната ти дързост накрая няма да остане нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кои бЕха ретроградните и кои прогресивните, отворко

  06 Юни 2022 20:03ч.

  не ти е съвсем ясно, прогресивко...война между роботите и свободните започва, ама робот разбира ли ти от свобода и кладенчова вода!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европа - това е Америка. Когато сте видели заседанието на европейските държавни глави във Варшава - всички заобиколили Байдън, чичото от Америка. Той е този, който решава.

  05 Юни 2022 2:00ч.

  видяхме го. Не, че Байдън е много харизматичен, не...но другият избор е Путин, по това време го видяхме и него в края на десетметровата маса, а в другия край неговите военни, които като крепостни от 19 век трябва да пазят дистанция, и то след 2 седмици карантина.Азиатски сатрап.Отблъскващо...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изборът е

  05 Юни 2022 2:28ч.

  Човечество или Сатанинство. Развитието на човека като такъв е спряно, човекът е върнат назад, вкаран в идеи, които водят до тотално полудяване на света. Американският сатанизъм се е разпищолил под уродливата форма на някаква демокрация, която носи и разруха, и духовно пропадане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • модерно робовладелство

  05 Юни 2022 9:47ч.

  Предпочитам си по-близо до Азия, защото много добре умея да казвам АЗ. И защото американската сатрапия е нечовешка, нехуманна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По казаното за Хрушчов не е вярно

  05 Юни 2022 2:21ч.

  Защото ракетите в Куба са предществани от ракетите в Турция, т.е. ракетите в Куба са следствие от американската политика. И не Хрушчов се е молил, а Кенеди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безспорен факт

  05 Юни 2022 11:24ч.

  Но по-слабите винаги държат да се изперчят с последна дума. САЩ са бита карта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А Франция, къде спа осем години

  05 Юни 2022 2:23ч.

  След като Порошенко прати децата на Донецк и Луганск в подвалите? Говори добре, но е невярно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  05 Юни 2022 9:26ч.

  И все пак много неща зависят пряко от президента на дадена страна, в която според конституцията той е назначен за най-отговорен за дадена страна. Ако не беше Путин, а някой като Елцин, дали Русия щеше да я има?!? И това е валидно за всяка държава с президентско управление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак Маги

  05 Юни 2022 9:33ч.

  Личното ми мнение е, че основна вина за тези събития носи предимно Байдън, защото той дава последните нареждания, а второстепенна неговите съветници от Демократичната партия и военните. А с когото се съветват, съветниците не носят пряка отговорност. Нея я носи този, който последно дава заповедите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отново Маги

  05 Юни 2022 9:38ч.

  Съжалявам за вземането на думата отново, но защо ли Путин и Русия предпочитаха за президент на САЩ Тръмп?!? Явно е имало някаква разлика между двамата, за да предпочитат следващият американски президент да е ТРЪМП?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тръмп не е по-добър, но той подхожда чрез парите, като бизнесмен

  05 Юни 2022 17:36ч.

  А демократите понеже са свързани с Военно-промишлия комплекс на Америка, те искат войни, това е техния бизнес, войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не е съвсем така

  05 Юни 2022 9:49ч.

  При американците има задкулисна власт, която предпочита да не си показва лицето. Байдън, макар и главен на публичния пласт, е само пионка в ръцете на сили, отдавна изгубили човешкия си облик.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А дали го разбират родители като Дмитрий Шкребец, бащата на моряка Егор Шкребц, загинал (УЖ безследно изчезнал) на крайцера "Москва"?!

  05 Юни 2022 12:18ч.

  Бащата имал посетители "от сериозна агенция", които са му отнели лаптопа "за преглед от експерти", защото го обвиняват, че е изпращал "е-мейл съобщения със заплахи за бомби до определени организации".--> https://theins.ru/en/news/251840

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чичо

  05 Юни 2022 14:37ч.

  Глупости .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "...от 1992 г., когато Владимир Путин все още е заместник-кмет на Санкт Петербург..."

  05 Юни 2022 16:36ч.

  По онези времена Путин е развивал бандитските връзки, които по-късно е използвал да създаде лоялен олигархически "елит" и/или да отстранява неудобните. През 1990 г. при неизяснени обстоятелства неизвестен подполковник от КГБ, Путин, става член на екипа на председателя на Ленинградския градски съвет, а по-късно и кмет на Санкт Петербург Собчак.--> https://www.svoboda.org/a/29278219.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  05 Юни 2022 18:41ч.

  Този е добър човек, но е сляп и глух! Не вижда по далеч от носа си, не чува по далеч от официалните медий! Той даже не знае истината за нпълно фашизираната държава която по недоразумение е наричат Украйна, а всъщност е част от Русия! Дано не е напълно зомбиран!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  05 Юни 2022 21:57ч.

  Как ще спре войната, като му е "наредено" до почне войната / пардон-сециалната военна операция/.......КОЙ му нареди на путин да провежда локдауни и да произвежда 3 вида ваксини и да си боде населението? За справка Лукашенко отказа локдауни и "ваксини" пък е съюзник на путин.....Само питам де и отговор не чакам......Защото няКОЙ му нареди за вируса и същият му нареди за СВО-пардон войната....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи