"Кръг Квадрат": Елит, интелигенция, интелектуалци

"Кръг Квадрат": Елит, интелигенция, интелектуалци

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В "Кръг Квадрат" разговарят Харалан Александров, Андрей Райчев, Радослав Илиев и Тончо Краевски.

Възможна ли е интелигенция без пряка връзка с властта? Кой е на власт? Кой ни управлява? Как се рекрутират елитите и откъде се появяват? Защо заменихме господарския глас с политкоректния език?

 

 

 

Коментари

 • хамалин

  03 Дек 2023 17:41ч.

  изказване на антропологъ при г.любеновъ въ събота,приблизително но вярно по смисъл:"... руската империя има свойството да се свива до москва и после да иска да отиде до берлин и париж (и този невъзможна мисловна диария е уни преподавател и обикаля като отвързан въ телевизора) (възмутен съм,че днес го наричъмИ Уйййййййкиндъ)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  03 Дек 2023 18:26ч.

  Барем Грамши прочетете. Тетрадките на затворника барем една трета са посветени на що е интелигент и интелектуалец, елити и контраелити(и пропускате-антиелоти).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  03 Дек 2023 18:29ч.

  Текста е базисен. Кратък и ясен. Минава се за един следобед, след това се препрочита цял живот. Парето е факултативен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  03 Дек 2023 18:33ч.

  Кво да ги правиш-интелелтуашци. Живеят от рентата на назначени за "умни". Инак и сервитьорът може да е интелигент(директен цитат от Грамши)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Байрактаров Димитър

  03 Дек 2023 18:50ч.

  Това, което се случи вчера в Дубай показа огромното национално предателство на сглобката. Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия беше официално обявена на събитие в рамките на СОР-28 в Дубай. Това се случи вчера. Какво се случва в България? Сглобката подарява два чисто нови ядрени реактори на Украйна! Дали ще се осъзнае народа, за да потърси отговорност на тези измекяри?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  03 Дек 2023 19:06ч.

  " отслабването без диети" разбирам-,заработва бота, Ма Дубай, атома и темата ми се губят, освен ако някой не плаща за бот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм..

  03 Дек 2023 20:29ч.

  Андрей Р. Няма място в тоя кърож...да кръжом... Младежите са изклютилетно натъкани с информация, клишета и ...просто са ...палета. Палето е вид куче съвсем необучено и неподготвено...негодно за такъв тип разговори....казано извънмрежово...чикиджии

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грухтящи консумеристи

  03 Дек 2023 21:12ч.

  Европа няма елит от харизматични личности имащи вдъхновяваща визия. Има стадо от грухтящи консумеристи самоназначили се за елит,които като прасетата се крепят едни-други. За съжаление и стадото от телета рупа ли рупа. Всъщност това е целта - връщане към посредстеността в условията на технологичността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НЕкои съображения по темата на "Кръг Квадрат"

  03 Дек 2023 22:59ч.

  1/ Образованието не е достатъчно за развитието на интелекта. 2/ Парите и богатството не са резултат от наличието на интелект. 3/ Мрежовите структури на управляващия "елит" са чисто и просто Организирани престъпни групи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  03 Дек 2023 23:35ч.

  Забавляват ме сбирките на този мил философски кръжец. Днешната ми заприлича на трогателна патриархална среща. Строг баща е привикал двамината си сина. Добри момчета са те, още ергенчета. Поизучили са се, на ти вече си хортуват с науките. "Синове мои, заесеня, джибрите кипят. Време е да изпечем ракийката. Затова ви извиках момчета, затова дойде и калеко ви Харалан" - така бащински им говори бай Андрей, радва им се, ръкомаха като ветрена мелница с косматите си ръчища и продължава - Калеко ви Харалан е умна, хабилитира глава, пък и млада булка има. Много книги е прочел, много звезди е преброил, много оки вино и ракия е изпил. Учен човек е калеко ви Харалан, да го слушате, ей! И да знаете, че колкото чиляк е по-учен, толкова по го мързи и толкова по отвътре му иде да си драпа топките. Тъй обичаше да казва баба ви Кира. Та затова калеко ви Харалан е тука - само да си драпа топките - берекет версин. Ние да запрятаме ръкави, пък Харалана ако рачи, нека хвърля по някоя философска цепеница в огъня. Ракия ще печем я, няма Ян Хус на клада да горим". Радва се Харалан на похвалите бай Райчеви. Издува красивите си бузки и едва доловимо, почти шепнешком, bisbigliando, както казват естетите-музиканти, сладичко пръцва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  03 Дек 2023 23:57ч.

  Друг път ми се струва, че над тези мили квадратно-кръгли съзаклятници се надвиснали буреносни облациВисоко над главите им заканънтява строг, гръмовит глас. Кънти и страховито пита: "Баща ти знае ли с какви щуротии се занмаваш?". Така старите българи с мазолести ръце са питали своите потомци, по лош път кривнали. Този укорен глас стряска първом бай Райчев. Негови строги съдници са баща му Венцел и тъст му генерал Недялков. Стига да можеха поне за час-два тези мили покойници да получат гарнизонна отпуска, веднага биха подхванали роднината си. "Андрей, аз теб на това ли съм те учил? Да ме срамиш пред хората, младите с безполезности да развращаваш, по лоши пътища да ги тикаш? Срамота! Ти знаеш ли, че майка ти Кира като се научи, че си захванал от кръга квадрат да правиш, лошо й стана. В болница я приеха клетата, линейка чак от рая дойде. А прадядо ти Джордж Балканеца така се разгневи, че гърмя с пищова в кръчмата. Комити искаше да ти проводи, едва го озаптихме! Добре, че не научи как овесената нива на голф игрище си направил! Как не те бе срам,бе!". Тъй хортува Венцел, а очите му хем гневно блестят, хем с тъжни сълзи се наливат. "Остави го на мен, свате!" - прекъсва го генерал Недялков и посяга да разкопчае кобура "Ти, говедо такова, ме изложи пред цялото ЦК. Аз военното разузнаване съм командвал, шпиони съм ловил, а зет ми се оказа идеологически разложен елемент! С някакъв си Кънчо Галъп си направил, хаймана такава! И мен опозори и дъщеря ми Виза опропасти, от работа са я изгонили милата. Остави това, но развращаваш младите, бъдещето на нацията. Тия двамата непрокопсаници Тончо и Радко виж на какво си ги направил, бе - брадати, космати. Неприлични думи хортуват - конструкт, аскеза, иматимитационни провокации, а тоя дискурс, дето като добъп ден го имате, си е направо х.й, бе! Може ли такива работи! Ами те сигурно вече пушат, псуват и по буржоазни курви ходят! Хаймана си ти, зетко! Да знаеш че страшно ме раочарова! Земляците ми от Алтемир яко те попържат и са ти взели мерника, тъй да знаеш!".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Докторант

  04 Дек 2023 10:16ч.

  Адски сочен дискурс, наистина! Само една забележка! Не са Тончо и Радо, а Бонбончо и Ръбослав.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  04 Дек 2023 13:31ч.

  "няма да ми задаваш дискурса" е интелектуален превод на " няма да ми даваш наклон на кура". Мрежи е познатото" връзкарство". Достъп до кредита като основа на богатството е от времето на Цицерон с " о, темпора!О, морес" , дори в неформалните групи има йерархия-племето следва големият задник на Кардашян, не Кардашян -племето. Но и тук имаш дохотомия-Кардашян е среднопретеглена представа-макар и резепретантивната и роля се налага от "мрежата" и опит за "преврат" ще бъде санкционирано с "канселиране". Отделно модерацията....тъй че коментират познати неща, като уманатари си мислят че технологията променя принципите. А всъщност способства за глобална стратификация на племена и кланове, в които различието се наказва с изключване. Царя, избол очите си в царството на слепите не е приказка от вчера. Да пратиш отличника при Тангра пък си е запазено в родовата памет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  04 Дек 2023 13:35ч.

  Триста на Леонид удържат Термопили не заради масов героизъм, а заради страхът да побегнеш първи и целият ти род , предци и наследници, да бъде клеймени като страхливци. Обществен натиск преодоляваш инстинкти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорът на въпроса "Що е интелектуалец" е лаконичен, защото си има модел -

  05 Дек 2023 3:37ч.

  Жан Пол Сартър. Само дето по тукашните земи в момента са кът. Ако въобще ги има, не текат по медиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи