Изгоненият от Русия кореспондент на БНР Ангел Григоров: Москва гледа на нас като на зависима, васална и вражеска страна

Изгоненият от Русия кореспондент на БНР Ангел Григоров: Москва гледа на нас като на зависима, васална и вражеска страна

Свързани статии: Явор Дачков във Фейсбук

Почти шест години. Толкова време живее и работи в Русия журналистът и кореспондент на Българското национално радио – Ангел Григоров. Престоят му в Москва е прекъснат след скандала с Александър Гацак – кореспондент на правителствения вестник „Российская газета” в България. Според властите под прикритието на журналист, руснакът е извършвал разузнавателна дейност, която представлява заплаха за националната ни сигурност. 

"За първи път научих за съществуването на Александър Гацак след като в „Росийская газета” в края на октомври се появи статията, в която беше разказана неговата история, неговите проблеми тук, в София. Не съм се интересувал от творчеството му. „Росийская газета” не е предпочитаният вестник за мен. Предпочитам вестник „Коммерсантъ”, за който бях абониран, докато работех в Москва”, разказа Григоров по Nova News.

„Аз не зная с какво точно се е занимавал Александър Гацак в България. Вярвам в презумпцията за невиновност и не ме интересува с какво се е занимавал той в България – това е работа на службите. Ако се е занимавал единствено и само с журналистическа дейност – то да, това е тормоз. Ако се е занимавал и с нещо различно под прикритието на журналистическата си акредитация – то възниква въпросът защо човек, който е заплаха за националната сигурност на България е оставен безпрепятствено да напусне страната”.

Почти веднага след екстрадицията на Гацак, руските власти са привикали Ангел Григоров на разговор. „Бях поканен на разговор от директора на пресцентъра на руското министерство на външните работи и заместника на говорителя на руското външно министерство – Мария Захарова, човекът се казва Максим Бурляй. На срещата присъстваха господин от отдела, който се занимава с акредитирането на чуждестранните журналисти и моят куратор. Кураторите – това са хората, които държат пряка връзка с чуждестранните кореспонденти, които придвижват документите им”, обясни българският кореспондент. 

Господин Бурляй се възмущаваше от действията на българските власти, изразяваше недоумението си от това, което правят по отношение на господин Гацак, спомня си Григоров. „Каза също така: „Те не си ли дават сметка, че това може да рефлектира върху Вас?”Но в началото на разговора каза: „Все още не Ви отнемаме  акредитацията, но работим върху ответните мерки”. Тогава просто слушах какво говори човекът. Слушах го внимателно – той повече говореше, аз повече слушах”, каза нашият журналист. 

В крайна сметка ответните мерки стават факт и властите в Русия дават ултиматум на българския журналист да напусне страната. Новината за отзоваването му го заварва на работното му място. „Гледах и обсъждах с колегите ми новинари, които подготвяха вечерния осведомителен бюлетин на националното радио, какво правим днес. Имаше в този ден среща на руския президент Владимир Путин с обществената палата на Русия и аз слушах дали мога да извадя нещо за новините. В този момент моите колегите ми изпратиха един флаш от „Ройтерс”, на който пишеше, че руското министерство на външните работи гони кореспондента на БНР. Тогава зарязахме Путин и неговата реч и всъщност аз се превърнах в новината”, каза Ангел Григоров. 

„Прочетох съобщението, отворих агенция „Ройтерс”, прочетох това изречение, след това отворих официалния сайт на руското външно министерство, където също имаше официално съобщение, обадих се на кураторката ми. Тя не си вдигна телефона. След това върна обаждането, преди бюлетина, и първият въпрос, който ѝ зададох беше: „Кога трябва да напусна територията на Русия”. Тя ме покани на втора среща в Министерството на външните работи, на която каза, че ще ми дадат срок и трябва да върна акредитацията си”, спомня си отзованият от Москва български кореспондент. 

По думите му срокът е протекъл нормално, спокойно, човешки, колегиално. След това той е върнал акредитацията си. „Заключителните ми думи бяха: „Аз нямам от какво да се срамувам, аз нямам от какво да се страхувам и аз няма какво да крия. Така че си тръгвам от Русия с много високо вдигната глава”, каза Григоров. Според него не е станало нещо драматично, фатално и неочаквано. Той е имал очакване да бъде отзован още от началото на войната на Русия в Украйна по една или друга причина. „Е, този момент настъпи. Нищо страшно няма”, каза Григоров. 

„Аз съм единственият, бях единственият, български кореспондент в Москва. Интересното в случая е, че обикновено тези реципрочни или огледални, както ги наричат руснаците, мерки се прилагат по отношение на дипломатите. Не зная дали не ставаме свидетели на прецедент. Това не е добър прецедент, защото журналистиката става жертва на политиката”, заяви доскорошният кореспондент на БНР в Москва. 

Срокът, отпуснат от руското външно министерство на Ангел Григоров да напусне Москва, е две седмици. „Пътувах дълго, разстоянието 3300 километра, тъй като се заобикаля Украйна. Влязох през Естония, след това Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Сърбия и България. Когато тръгвах, българският посланик в Москва – Атанас Кръстин, беше така добър да ми даде две писма – на английски език за естонските власти, след като се разбра, че ще преминавам през руско-естонската граница, и на руски за руските митнически и гранични власти, в които любезно моли да ми бъде оказано съдействие да премина по най-бързия начин границата. За съжаление никой не обърна внимание на тази молба. В Русия процедурата е доста дълга и неприятна – колата с изпразва, Вие можете да си представите как е изглеждал моят автомобил след 6 години работа, всичко това се вади, колата се оглежда и след това започва едно безкрайно ровене по куфари, пликчета, пакетчета”, обясни Григоров. 

Той разказа, че никой от граничните власти не е обърнал внимание на молбата на българския посланик, което явно е показателно за отношението в момента. „При руснаците разбирам, но и естонската страна, страна от нашия, Европейски съюз, също не се съобрази с това, което за мен беше разочароващо”, каза Григоров.

След завръщането си в България Ангел Григоров прави анализ на случващото се в Русия, както и на непоправимите щети, нанесени от войната в Украйна. „Русия е готова да продължи да воюва толкова, колкото е необходимо. В бюджета за догодина са заложени разходите за отбрана, за война всъщност. Те са 30% от бюджета на държавата, а разходите за сигурност – тоест за поддържане на репресивния апарат са 10%. Русия се е подготвила и смятам, че има ресурса да продължи да воюва”, обясни българският кореспондент в Москва. 

Той е убеден, че има дипломатически път за разрешаване на конфликта. „Въпросът е дали страните в конфликта искат да следват този път или искат да продължат по пътя на войната. Засега позициите на Русия от една страна и на Украйна от друга, изглеждат непримирими. Русия няма никакво намерение да отстъпва от окупираните и анексирани територии.  Украйна от своя страна, доколкото ми е известно, не възнамерява да спира преди да освободи окупираните територии. Това освен Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област е и полуостров Крим. За момента това изглежда нереалистично. Дано не съм прав, но моето усещане е, че не са узрели още страните, за да преговарят за мир”, обобщи ситуацията Ангел Григоров. 

Запитан каква оценка би поставил на свободата на словото и на медиите в руската държава по шестобалната система, той отвърна, че вероятно оценката ще бъде „Слаб – 2”. "За свобода на словото не може да става дума в една воюващата страна, в която е въведена военна цензура. В Русия съществува само една гледна точка и това е гледната точка на държавните медии, които са под контрола на държавната администрация. Всяко едно критично мнение няма място и съответно руските колеги, които искат да се занимават с журналистика или трябва да правят тежки компромиси или трябва да напуснат страната, за да могат да продължат да говорят свободно", заяви журналистът на БНР. 

Ангел Грирогов увери, че никога не му се е налагало да прави компромис в работата си. „Никога не е имало опит за намеса в моята работа от страна на руските власти. За руските власти е важно „вредни” послания да не достигат до руската аудитория. В този смисъл на руските колеги им е много трудно и цензурата там е много жестока”, обясни журналистът. 

По думите му образът на България в руската държава е по-скоро на васална страна. „Официалната позиция на руската е държава... аз много внимателно следя, следях реториката на официалните лица, на министерството на външните работи – те ни смятат за несуверенна държава. Ако проследим последните речи на Владимир Путин, той си представя светът така: има един хегемон, могъщ и много несправедлив и агресивен – това са САЩ и всички други му се подчиняват, а Русия се бори срещу този хегемон „и се борим, както каза преди няколко дни Путин, не само за своята свобода и суверенитет, а за свободата и суверенитета на голяма част от света”, каза Григоров. 

Той призна, че понякога са употребявали и по-обидни квалификации като васали. „Несуверенна държава, васали, зависими -  така изглежда България в очите на официалните руски власти. Не само България, а всички страни от ЕС”, каза Григоров.

Кореспондентът на БНР в Москва е виждал, но не е разговарял лично с руския президент. „Виждал съм го два пъти – единият път беше на финалното световното първенство по футбол през 2018 г. от трибуните го видях, а вторият път – на една от неговите годишни пресконференции го видях от 20 метра. Това са моите срещи, никога не съм имал лична среща с този човек”, заяви журналистът. Запитан кой е първият въпрос, който би му задал, ако води интервю с него, той отвърна: „Спите ли спокойно”.

Ангел Григоров не вярва скоро да има обратен път към Москва, защото желае да прекарва времето си със семейството си. „Но един ден, при определено стечение на обстоятелствата, защо не. Аз няма да се откажа от руския език, от руската култура, които са ме формирали по някакъв начин. През 90-те години имах щастието да уча в една от най-добрите московски гимназии и тогава ни възпитаваха не в дух на патриотизъм и милитаризъм, както в момента, а в дух на хуманизъм”, допълни Ангел Григоров.

Неговите спомени от Русия са много топли. „Освен  тази Русия, за която говорихме до момента, има и една друга Русия, която аз познавам и много обичам. Има Русия на нобеловия лауреат Дмитрий Муратов, на покойната Анна Политковская. И на хиляди, хиляди, може би стотици хиляди хора, които имат куража да застанат с лицето си, да кажат какво мислят, да заявят антивоенна позиция и да носят последиците за това”, каза Григоров.

 

 

Коментари

 • Петър

  03 Дек 2023 7:55ч.

  Ние независима държава ли сме??? 😂😂😂

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  03 Дек 2023 8:16ч.

  На срещата в Скопие Лавров ясно им го каза - „С пудели на разговарям„

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • борба

  03 Дек 2023 8:27ч.

  Попитай някои от управляващите колония ли сме ,кочина или държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  03 Дек 2023 10:50ч.

  донякъде я е карал що годе умерено. накрая, обаче, се е изпуснал, приключил е с дежурните лозУнги. жив и здрав.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  03 Дек 2023 11:35ч.

  той самият каза, че никой не му е пречил да работи там, извикали са го и са му казали, че нямат нищо против него, но трябва да напусне Москва в знак на реципрочност, сега се отмята, че и той семейство храни, а малко са сайтовете като този, ако тръгне по пътя на грозев до края на живота си ще се оглежда от вманиачен страх, ще ходи немил недраг по света, не го приеха в англия, напусна Виена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  03 Дек 2023 12:17ч.

  Аз лично не виждам нещо невярно да има в мнението на руснаците за нас! Ние вече дори и фотмален суверенитет нямаме! Нас директно ни управлява Галя от Посолството и нашите т.н. управляващи сами си го признават. Признават си и за фалшифициране на изборите с американските машини за изборите и признават, че повече от 7-10 % нямат подкрепа в българското общество! ( Изслушайте записите направени от Радостин Василев) Нашата държава фактически вече не съществува, а всички решения, особенно по външната политика сае вземат от американското посолство! Как може да се учудваме, че руснаците ни смятат за вражеска страна, когато не сме пропуснали нито един случай да направим мръсен номер на Русия! То небе гонене на 70 руски дипломати, гонене на руски свещенослужители, изпращане на оръжия и боеприпаси в Покрайна за да се убиват повече руски войници с тях и какво ли още не! Е при това, как да ни имат за приятелска страна?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моите имена

  04 Дек 2023 13:04ч.

  За съжаление Ангел се оказа един прост соросоид, нищо не разбрал от Русия, руската душевност и руската култура, въпреки "елитната" му московска гимназия. Тоест, тя може и наистина да е елитна, стига да имаш акъл и сърце за това! Ангеле, спри с изявленията, моля те, каквото си оцапал досега - стига толкова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • духът на хуманизма

  04 Дек 2023 15:54ч.

  Защо има затворнически вид отвън и бъдещ затворнически вод отвътре? Погледът му, като на негър, сякаш някой му дължи нещо, а устата му крива. Кривата уста е сигурен признак на сородоиден неолиберал фашизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ангел Григоров - баща

  03 Дек 2023 8:11ч.

  Празни мисли на един празен "човек"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  03 Дек 2023 9:25ч.

  Май е това усещането от споделеното. Мнението на Алиса е обективно и не предубедено. И последното написано от Кеворкян е снимка и оценка на тази професия и липсваща тук "четвърта власт". https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/nedovarshenyaci-s-dve-levi-race/122398

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  03 Дек 2023 8:21ч.

  „Има Русия на нобеловия лауреат Дмитрий Муратов, на покойната Анна Политковская. „ Журналистика без граници .Значи всичко е точно. Изчистили са още един плевел в техната градина, и обогатиха нашата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  03 Дек 2023 10:22ч.

  Алиса, много точно го казвате. Изчистили са СОРОСОИДЕН плевел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pierre

  03 Дек 2023 11:36ч.

  Нещастник ..Най накрая те изритаха - да смърдиш и умерисваш българските медии ,,,Боклук

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не се сещам някой да ни смята за независими

  03 Дек 2023 8:27ч.

  Нито руснаците, нито американците, нито европейците, а и самите ние не се държим като независими. Няма нещо което да сме отстояли защото на власт са българомразци, като почнеш от кунева и пасито та се стигне до днешните които са върха на купчинката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  03 Дек 2023 11:25ч.

  дори ни наричат предатели, още от времето на чърчил, сега и руснаците, винаги срещу освободителката Русия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мата на принц хари

  03 Дек 2023 9:05ч.

  Кой е започнал да гони без основания? От думите на тоя излиза, че това е Русия, ала даже и русофобите знаят, че като покорна колония, това беше мокра поръчка на местния американски генерал-губернатор, а северномакедонските служби бяха намесени за цвят, и на фона на последните събития, провели се в СРМ - очевидно за да бъдат злепоставени, разбира се, използвайки лъжа. Цялата екстрадиция на руснаци от службите ни, вързани на сиджимката на Фашингтон, е поредната скалъпена история, основана на лъжа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мен

  03 Дек 2023 9:07ч.

  Съгласен с Алиса. Махнали са плевел, свършили са си работата. Наясно съм че Григоров се мазни на тукашните онбашии, за да му дадат трохи от колониалната трапеза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • GEORGI

  03 Дек 2023 9:10ч.

  ПО ТОЧНО ЗАВИСИМА ПРОДАЖНА КОЧИНА,НЕ НИ ЕБАВАТ НИТО РУСНАЦИТЕ НИ ЕВРОПЕЙЦИТЕ,ТАКА Е С ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ ПРЕДАТЕЛИ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  03 Дек 2023 9:20ч.

  Не разбирам коментара на Григоров?! Съгласен ли е с руското мнение за България или не?! Становището му за цензурата в Русия е извадена от контекста на политиката от страна на Запада спрямо Русия, щото когато Русия се отвори за Запада се почна разграбване на природните й богатства от същия този Запад, чрез олигарсите! Винаги има поне две страни в един конфликт, а в този са много повече! Очаквах по сериозен анализ от Григоров?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моите имена

  04 Дек 2023 13:11ч.

  Грешка! Не очаквайте по-сериозен анализ от страна на А. Григоров, твърде дълго е бил на правилната хранилка, а на всичкото отгоре наследява бившо-партийна номенклатура... Въпросът му към Президента Путин "Спите ли спокойно?" БОЖЕ ГОСПОДИ! С такива въпроси дано поне Ангел спи спокойно в България сега!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  03 Дек 2023 9:23ч.

  Много бързо го промиха и тоя ... мистър клийн почиства всичко 🤣🤣🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  03 Дек 2023 9:46ч.

  "През 90-те години имах щастието да уча в една от най-добрите московски гимназии и тогава ни възпитаваха не в дух на патриотизъм и милитаризъм, както в момента, а в дух на хуманизъм". Начи "патриотизъм" и "хуманизъм" са антагонистични понятия? Сороски засранец. И сега е пълно с такива "хуманисти".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • KitCat

  03 Дек 2023 9:47ч.

  В Русия нямало свобода на словото, но този журналист четял само Комерсант. Че даже вчера по руските медии можеше да се види запис на един украински плешивец, с ясна анти-руска позиция, как се жалва за украинския провал и отправя заплахи за акции "дълбоко" в руска земя. А, и за кримския мост, как ще го взривят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво Ж.

  03 Дек 2023 10:12ч.

  Ангеле, Ангеле, никакъв ангел не си. Щом Муратов и Политовская са ти кумири, дядо Сорос добре те е кормил. Ти си от обслужващите властите журналя, жалко, че си учил в престижна Московска гимназия. От петата колона си бил в Москва, от същата ще бъдеш и в София. Слугински персонал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  03 Дек 2023 11:26ч.

  политковская я помня как донесе храна и вода на терористите в театъра, а на заложниците нищо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъжата Буча

  03 Дек 2023 10:17ч.

  Е как да няма свобода на словото в Русия, ние на този или на сетивата си да вярваме? Нали четем, слушаме и гледаме на руски... и сравняваме тукашното с тамошното. И сравненията съвсем не са в полза на нашенската еврогейщина. Бива ли така грозно да лъже и да манипулира хора, които за съжаление нямат привилегията да се докоснат до руска медия поради неназнайване на езика (при все че това е братски, славянски език). Направо ме е срам от такива личности, лъжата е грях!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Нали четем, слушаме и гледаме на руски... и сравняваме тукашното с тамошното."

  03 Дек 2023 19:35ч.

  аз също...и си спомням, как когато Маша Захарова (Шмарата) си скубеше косите от мъка, че "не им давали имената на загиналите в Буча", в Буча вече имаше паметник и на него имената на тези над 400 нещастника, "освободени" от рашистките гадове. Ама много искали да помогнат в Кремъл за разследването, а не знаят, че когато някой е уличен в престъпление, не го канят да участва в разследване на престъплението (както дебилите в Кремъл искали).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моите имена

  04 Дек 2023 13:16ч.

  Глупако, ти сериозно ли!? Та ти обърна правото на 180 градуса (на 360 според твоята любимка Аналена)!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  04 Дек 2023 15:34ч.

  до "Моите имена 04 Дек 2023 13:16ч."-смотаняк, кажи нещо конкретно, времето на клишетата от "Наръчника на партийния агитатор" вече остана в миналото. Прочети имена, военни части, конкретни действия на рашистки гадове в Буча. И уведоми Маша Захарова(Шмарата), че имената ги има написани на публично место, има паметник в Буча с имената на тези над 400 "освободени" хорица: https://www.youtube.com/watch?v=IrGZ66uKcl0 https://informator.ua/ru/u-buchi-otkryli-pamyatnik-posvyashchennyy-zamuchennym-rossiyanami-gorozhanam

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  04 Дек 2023 15:38ч.

  за мързеливците, които ги мързи да четат, има видео...аман от тъпи мързеливи задунайски недоносчета! https://www.youtube.com/watch?v=IrGZ66uKcl0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  04 Дек 2023 19:05ч.

  чиче, ти как си с нервите? за това доктор требе. а с логиката? да обадиш на аудиторията кой разследва взривовете на газопроводите в балтика? за пълнота на картината. и после пиши за д.ебилизъм, очевидно това състояние ти е познато.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  04 Дек 2023 20:09ч.

  до"бензинджия 04 Дек 2023 19:05ч."-събрали сте се един отбор лайнари, които влизате във форума за да се насерате на публично место. А всеки, който отговори на такъв лайнар, не бил добре с нервите, защото там със Северния поток какво ставало, а? Лайнарска "логика" на безполезни идиоти, това сте...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  05 Дек 2023 15:23ч.

  "русский "освободитель" 04 Дек 2023 20:09ч." -- най-хубавото в цялата работа е, че коментарите не могат да се трият. защото си оставил неопровержимо доказателство какъв е коефициентът ти на интелигентност. за забава на четищите. нито ще ти обяснявам повече, нито ще те обиждам. бегай, у лево!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  03 Дек 2023 10:17ч.

  Всъщност, какво разказва тоя? 1. Никой не му е пречел да работи в леговището на звяра. 2. Не знае за кво е изгонен от Бг колегата му руснак. Но даже той е учуден, че ако е уличен в шпионаж, защо са го пуснали. 3. Отношението към него на неформално ниво е било нормално. 4. Мнението на Русия (държавата) за нашата държава е - вижда се от заглавието. Коментар на засранеца - адекватно ли е, не е ли адекватно това отношение - няма. 5. Имало цензура. По-горе беше споменат "Комерсант", но има още "Ехото на Москва", "РБК" и много други - те подчертано не са прокремълски. Тогава, не е редно представител на държава и на съюз, в които цензурата не е препоръчителна, а официално задължителна, има регламентирани забрани за руски медии, блокиране на достъпа до руски сайтове, раздават се грантове за "противодействие" на всякакво ниво на информация от Русия, да си позволява да оценява цензурирането като явление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имах по-добро мнение за Ангел Григоров

  03 Дек 2023 10:24ч.

  Ама и той, като почти всичките в БНР е на соросова хранилка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  03 Дек 2023 10:26ч.

  С две думи: господинът Ангел Григоров се оказа соросоид и като такъв трябва да бъде запомнен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  03 Дек 2023 10:31ч.

  Политковская беше фронтмен не само на Сорос, а и на Борис Абрамович (Березовский). И двамата бяха много здраво преплетени с откупите за отвлечените от чеченските борци за мир и независимост на чеченския народ, нещастници. Те май по тази линия я гръмнаха. Березовский беше птица высокого полета, тя не можеше да се мери с него. А и се спомина почти като римски сенатор - във ваната си в Лондон. Сетих се за чеченците - някак си ги забравиха. Само Танте (Меркел) преди години, се загрижи за правата на чеченските гейове. Не им давали да се самоизразяват свободно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tyler Durden

  03 Дек 2023 10:34ч.

  Коя дата сме днес? 3-ти декември 23-та или 3-ти април 2022-ра година? Г-н Георгиев, въпроса "спите ли спокойно" май трябва да зададете на "лидерите " на Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво!

  03 Дек 2023 10:40ч.

  Научил си е урока, издекламира си го без запъване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • momo

  03 Дек 2023 10:49ч.

  Репликата "Спите ли спокойно" е на Путин, когато се обърна към Камерън на една пресконференция, по повод войната в Ирак. А Григоров не може да не е соросоид, иначе нямаше да бъде кореспондент в Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дали е соросоид незнам

  03 Дек 2023 11:03ч.

  Но е жалък!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владо

  03 Дек 2023 10:50ч.

  Сигурен съм, че в сравнение с журналета в България Ангел Григоров е наистина Ангел: чист, добър и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре е, че са го изгонили

  03 Дек 2023 11:01ч.

  Той какво, подмазва се за да си намери друго топло местенце? Ще има да реве за Москва с години, такъв стандарт на живот и в НюЙорк не може да си осигури!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  03 Дек 2023 11:23ч.

  ами вражеска сме, изпращаме всичкото оръжие и военна техника, която имаме на украйна да избива руснаци, гоним свещеници, които са помагали на православните свещеници в населения почти изцяло с албанци македонски град Куманово по искане на македонския външен министър, който е албанец, вместо ние да защитим православните църкви там

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  03 Дек 2023 12:11ч.

  Не съм в Русия за да знам има или няма цензура,но едно мога да кажа със сигурност - от руските предавания се научава много повече от изказванията на западни фактори,при това в различни посоки,отколкото от свободните и демократични български медии.И още,смятам че в положението,в което Русия се намира,мерките които е приела,и не само по отношение на цензурата,са твърде меки - а така сериозна и окончателна победа трудно се постига.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  03 Дек 2023 12:16ч.

  Далеч преди 2022 и 2014-та, Тиквата се хвалеше, че прецакал три проекта на руснаците - Нефтопровода, Белене и газопровода. Хвалеше се в Брюксел и търсеше дивиденти от това. Спецялно за Нефтопровода, бяха впрегнати и Зелените ни, които с пяна на уста доказваха, че щяла да се прецака популацията на странджанските мечки, костенурки и смокове. Три проекта, които щяха да дадат съвсем друг облик на икономиката ни. Но Тиквата не гледа икономика, гледа политическия слугинаж и свирки. Това беше, повтарям, далеч преди "агресията".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  03 Дек 2023 12:30ч.

  Сега много хора тук го раздават големи поддръжници на Белене и на атомната енергетика изобщо. А имаше референдум, вече забравих коя година. Вярно, че беше студен денят (Страйкито от оня форум радостно прогнозираше това), но колко от сегашните ентусиасти си вдигнаха задниците и отидоха да гласуват? Не знам точно, но бяха малко за да се зачетат резултатите. Малко хора се впечатлиха тогава, въпреки че Жана (Д'Арк) им обърна внимание, че Тиквата в 18:00, когато сепак отиде да гласува, един час преди края на изборния ден, явно агитира против атомната енергетика. Не мина референдумът. Остана газопровода. Как ли не се кривихме - оттук го искаме, оттам го искаме, руснаците препроектираха подводния маршрут с не малко, ний - не щем. Предложиха ни, освен газопровода, айретен да ни направят и газова ел. централа - ний не щем руски газ. Накрая на Путин му писна, пренасочи го в Турция - ний ревнахме, руснаците ни предадоха! Направиха го в Турция, Путин покани и Тиквата на развъртането на кранчето, даже му даде да го повърти. А междувременно турците бяха почнали атомната си централа по проекта на "Россатом". А сега вече е почти готова. Е, другари и другарки, дами и господа, и други - кой се държи враждебно в отношенията Русия-България (България - Русия)?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  03 Дек 2023 12:27ч.

  Тоталитарна Русия - 1. Ще се проведат президентски избори 2. Ще се проведат парламентарни избори 3. Спокойно можеш да напуснеш страната 4. В армията набират доброволци 5. Има партии, които не одобряват войната 6. Няма преследване по религиозен признак 7. Няма преследване по езиков признак 8. Забранена е дейноста на неонацистки организации 9. Разрешена е дейността на комунистически и социалистически организации Демократична Украйна - 1. Няма да се проведат президентски избори 2. Няма да се проведат парламентарни избори 3. Ловят те на гранцата 4. Ловят хора по улиците и ги пращат на фронта 5. Няма партии , които не одобряват войната 6. Има преследване по религиозен признак 7. Има преследване по езиков признак 8. Разрешена е дейността на неонацистки организации 9. Забранена е дейността на комунистически и социалистически организации

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Москва гледа на нас като на зависима, васална и вражеска страна

  03 Дек 2023 12:29ч.

  Значи от Москва се вижда по-добре това което българчетата не виждат в собствения си двор.Тоя път обаче няма да има освобождение,а тотален разпад,и към....Анадола

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баскет

  04 Дек 2023 0:19ч.

  Да, към Анадола. Това заслужаваме, да отидем там, откъдето ни измъкна Руската империя. "Храни куче да те лай". Всеки получава това, което заслужава. Когато се отричаш от род, родина, език, история, няма какво друго да ти се случи , освен да отидеш в небитието.И всички са виновни за това, защото "не е луд този който яде баницата, а който му я дава". ОО неразумний юроде !!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  03 Дек 2023 12:38ч.

  при 34 процента изб активност успяхме да се скараме със съседите което е фатална грешка за бъдещето ни аз не гласувам защото няма за кого и сега си патим всичките от това че не мислите когато гласувате

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "аз не гласувам защото няма за кого и сега си патим всичките от това че не мислите когато гласувате"

  03 Дек 2023 12:41ч.

  Бабо маро, глей си пенцията и не пиши глупости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  03 Дек 2023 13:06ч.

  "През 90-те години имах щастието да уча в една от най-добрите московски гимназии и тогава ни възпитаваха не в дух на патриотизъм и милитаризъм, както в момента, а в дух на хуманизъм” - По времето на елцин, на разпокъсването на Русия на губернии и подаряването им на еврейските "губернатори", на въвеждането на соросоидните учебници, - отровеното общество се е учил в "дух на хуманизъм"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изгоненият от Русия кореспондент на БНР Ангел Григоров: Москва гледа на нас като на зависима, васална и вражеска страна

  03 Дек 2023 14:26ч.

  А ние сме... ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  03 Дек 2023 15:31ч.

  Ами нещо невярно да са ти казали? И сам ти говориш като верен лакей на едно посолство. В Русия има повече свобода на словото, отколкото в ЕС, за украйна да не говорим. Путин ти не го мисли как спи, гледай си своя сън.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Милев

  03 Дек 2023 15:46ч.

  Ами аз доколкото си спомням коментарите ти по врее на престоят ти там бяха доста "политкоректни"!! Та "свободата на словото" ли те караше да си толкова "коректен" или тази на финикийските знаци??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  03 Дек 2023 16:16ч.

  Достатъчно е да погледне човек зад куклите на конци по локалната "сцена" за да види Свинепасите и ръцете има с конците. А Свинепаси са нужни, където ... има нужда от тях. Не са за радост на плебса, а да го държат във формена кочина и подготвят за Свинска сватба. Какво повече, поне ножовете се точа да са по-остри - по лесно влизат в гръцмуля!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не знам как точно гледа Кремъл на

  03 Дек 2023 17:10ч.

  скапаната ни държавица но че с право са наритали тоя хрантутник ми достави известно удоволствие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коко

  03 Дек 2023 19:27ч.

  Г-н Григоров да отиде да се оплаква на тези които го върнаха от Москва,а това са така наречените "полезни идиоти" които управляват подмандатната територия наречена България от името и с благословията на Посолството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жорко

  03 Дек 2023 20:01ч.

  И преди съм го писал, че синът ми се дипломира в Москва миналия октомври и образованието му беше абсолютно безплатно.Не го третираха като враг , даже напротив - ползваше се с правата на всички руски студенти. Мисля си, че сега нямаше да е така .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жорко

  03 Дек 2023 20:05ч.

  Само ще добавя - в момента синът ми работи за западна фирма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  03 Дек 2023 22:15ч.

  не само Москва, за всички сме такива

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Звезделина

  03 Дек 2023 22:26ч.

  Напълно прав е Путин,Всички ЕДържави се подчиняват на САЩ.А България е поробена от САЩ ПОД американско иго

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  03 Дек 2023 23:16ч.

  чета оплакването на рашистките товаришчи във форума, мъка рубладжийска ги е налегнала, искат си руския ботуш...приличат ми на ей това пале, когато въжето е изпуснато, вместо да се радва, че е свободно, то си иска пак да е контролирано с въжето, не му понася свободата:-) https://www.youtube.com/shorts/REjd1QQpsDI

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • много правилно

  04 Дек 2023 7:08ч.

  че са изритали това нещо от там. Русия се чисти вътрешно, а скоро ще изчисти и останалия свят от либеоралните глобопаразити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  05 Дек 2023 14:12ч.

  " Има Русия на нобеловия лауреат Дмитрий Муратов, на покойната Анна Политковская." Е, правилно са го изгонили, макар за "несуверенността" началото да бе положено от Москва... Войната е цената, която плащат всички руснаци за "прогресивния експеримент" на хора от тестото на Муратов, Политковская( американска гражданка!), Новодворская и пр. и пр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  05 Дек 2023 15:23ч.

  Не е лесно на Кореспондента.. Хем да си не криви душата, хем да не го нагъзят евроценителстите в Софиа...Ама млад е.. да изучи ..чешмеджиство, плочкаджиство и те тогава става независим интелектуалец..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пако

  06 Дек 2023 0:58ч.

  Въпросния Ангел що не даде оценка по същата щестобална система за свобода на словото в българските медии, че ми е интересно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи