Харалан Александров: Пеевски взе евроатлантическия бизнес на ПП-ДБ и няма спиране. Те са ошашавени, а той е добър мениджър и ще го управлява по-добре от тях

Харалан Александров: Пеевски взе евроатлантическия бизнес на ПП-ДБ и няма спиране. Те са ошашавени, а той е добър мениджър и ще го управлява по-добре от тях

"Лукойл" целенасочено и систематично прецакваше българската държава в продължение на десетилетия, като просто не плащаше данъци. Това коментира пред БНР социалният антрополог Харалан Александров.

"Това, което на повърхността не трябва да бъде взимано на доверие, очевидно има друга причина за това рязко сприятеляване на ПП с "Лукойл", смята той. И посочи една от тезите, изразена от Делян Добрев от ГЕРБ, е, че "те въртят бизнес и прибират дебели комисионни от "Лукойл"". 

Според Александров това звучи правдоподобно. 

"Надяваме се - ако обичат, да започнат да плащат някакви данъци в България и ако обичат, да допуснат да демонополизират цените на горивата, което е безобразие. Надявам се новите собственици да са по-читави. Политическите играчи в най-добрия случай могат да се надяват да са миноритарни съдружници на големите геополитически играчи. Най-вероятно ще е някаква голяма международна корпорация, надявам се да имат по-добри бизнес практики отколкото "Лукойл" поне по отношение на България", коментира социалният антрополог. 

"Напълно напуснахме класическото разделение между пазар и политика, между държавата и икономиката. Всичко се управлява в огромна степен политически. Трябва да разглеждаме икономиката като политика и политиката като бизнес", изказа мнението си още той в интервю за предаването "12+3".

По думите му в условия на дълбока криза политическите фактори не могат да си позволят да оставят икономиката да се развива от само себе си. Фикцията за свободния пазар временно поне е изоставена, смята той. Според него от момента, когато решихме да създаваме пазарна икономика, тя седи като недостижим копнеж

 

Щастливата за някои икономическа глобализация в момента е в агония, отбеляза Харалан Александров, като добави, че въпросът е какво ще произтече геополитически за България. 

 

За поредния сблъсък между президента и управляващото мнозинство след наложеното от държавния глава вето върху предоставянето на бронетранспортьори на Украйна, Александров коментира:  

"Този, който успее да мобилизира тази енергия, зад която стои един все по-мощен наратив за глобализацията като грандиозен провал, създаване на нарастващи неравенства, като отнемане на суверенитет и т.н. - този, който успее да го овладее и да поеме тези настроения, ще се радва на сериозна политическа подкрепа. По всичко си личи, че президентът е изключително добре позициониран. /.../ Едно такова вето ясно подчертава и закрепва неговата популярност и подкрепа в тази група, то се приема с овации от голяма част от населението. Те чакат такова нещо, те искат да видят българския Орбан и много вероятно е Радев да влезе в тази роля, когато мандатът му приключи. Всеки, който бие глобалистите, печели". 

Според него промените в Конституцията изглежда все по-лоша идея. Една променена Конституция от тези хора, с тази свиваща се подкрепа, би било страшно нелегитимно, изказа мнението си социалният антрополог. 

"Докато те сътрудничат по сглобяването на рамката, постоянно се лашкат вътре, критикуват се, тормозят се и се саботират. Всичко е театър. Истински важните решения са взети или предстои да бъдат взети и че те се консултират с други фактори. Веселата игра, на която сме свидетели, има за цел да омерзи едните повече от другите. Те в момента се потапят взаимно. /.../ Цялото това нещо стремително губи легитимност и не виждам как този процес може да бъде спряно, освен с някакъв голям успех, например ако ни пуснат в Шенген и ние се възрадваме на това", коментира той за отношенията в сглобката. Той добави, че същата радост ще предизвика и еврозоната. 

"Пеевски е доказано добър мениджър и със сигурност ще менажира по-добре евроатлантическите дела, отколкото ПП. Съвсем друг е въпросът дали ще се справи с лидерската задача", каза Александров.

И продължи:

"Основното обвинение от другата група, от другата олигархична клика, към Пеевски е, че той краде на хората бизнесите. Писна му от тези обвинения, а и пострада през "Магнитски", и е решил наистина да им вземе нацяло истинският бизнес, а той е евроатлантизмът. Той нахлу там и няма спиране. Те са много ошашавени, защото той буквално ги маргинализира. Изведнъж се оказва, че досега другото е било балон и претенции, че  било просто разказът, който няма управленска реалност".

В този смисъл Харалан Александров каза, че Пеевски е феномен. По думите му "този човек е смел и успява да си защити интересите".

"Пеевски не прави грешката да бърка картата с територията, да бърка наратива с реалността. Той много дълго беше в реалността и мълчеше, но участваше в наратива. Сега изведнъж проговори и се оказа, че овладява и разказа". 

 

 

Коментари

 • Хм,

  05 Дек 2023 15:29ч.

  Този словоплетец умишлено, че дори и с някакво хилаво удоволствие ни се подиграва. За какъв, по дяволите, се взема!?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За владетел на модния наратив ("наратив за глобализацията като грандиозен провал"),

  05 Дек 2023 15:47ч.

  Без очевидно хабер да има какво е това наратив, поради което го бърка със също тъй модния дискурс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Харалан, известен като анално-садистичен психолог на третата младост и сублимациите й

  05 Дек 2023 21:20ч.

  къде се изтъпани да анализира петролния бизнес...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  06 Дек 2023 18:03ч.

  Не вярвам на нито един от тези политици. По време на ковид измамата плащаха разликата на тока, като спокойно можеха да компенсират предварително . Сметката е загуба на България от това компенсиране на милиардерите !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  05 Дек 2023 15:43ч.

  Набеденият антрополог отново ръси мозък ..... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lafka

  05 Дек 2023 15:50ч.

  Делян Магнитнски провали и ограби всичко до което се докопа. Не е забравено КТБ, Булгартабак. Той не може курник да управлява ще изяде кокошките с перушината. Смел? Не безпардонен е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От тази гледна точка

  05 Дек 2023 19:23ч.

  е добре да му дадем и атлантизЪма, не ли? Той и без това е посегнал да го гушка с мазните си кунки...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а той е добър мениджър

  05 Дек 2023 19:52ч.

  И аз се канех да пиша за "добрия мемиджер Шиши Беевски

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помнещ

  05 Дек 2023 15:58ч.

  Харалане, кой играеше белот с бившия шеф на рафинерията, бе? Ако си забравил, бегай си дома на дивана и замълчи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сашо

  05 Дек 2023 16:12ч.

  Пеевски е едно голямо НИЩО. Такива като този, Веселина Томова и сие му правят непрекъснато пиар колко е велик, именно защото е НУЛА. Няма да му е добро бъдещето на ДЕБЕЛянчо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой

  05 Дек 2023 16:16ч.

  всичко е превърнато в сделки, схеми-далавери

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шарлатан Александров

  05 Дек 2023 17:16ч.

  Какво ти разбира от тия неща ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  05 Дек 2023 20:30ч.

  Харалан Александров е баш интелектуалец. На лизинг. Не казвам че е тъп, но като си отвори устата се огледай кой плаща. В случая от на Боце е засмукал на на Мамин. Свирките му не миришат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много е забавно

  05 Дек 2023 21:12ч.

  Харалан и другите като него, правят невероятни лупинги, за да хванат посоката на вятъра. А, то духа от всякъде и става мнооооого духовито. Друго беше, когато ги отвяваше банкянският вятър - спокойствие, изобилие, заслон. Днес Шиши е "феномен", а утре, а утре...!!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВИК

  05 Дек 2023 21:44ч.

  Приликите не са случайни. Телесно и поведенчески. "Феноменът" и неговите почитатели- самовлюбени, претенциозни, ръсещи умности, назидаващи, безпомощни и т.н и т.н. А, Хараланчо се преметна кат идола си Бибитко. Голямо съешаване с ДеюПе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моите имена

  05 Дек 2023 22:36ч.

  Слушах го внимателно Хараланчо по БНР, докато се чудех за какъв дявол Волгин го е поканил в предаването си, та само заема ефирно време! И без това Хараланчо не излиза от БТВ и Нова, та не е като да му липса ефир. Направи ми голямо впечатление не толкова налудничавите му размишления и тези, колкото изключително нервния, забързан и на места дори сякаш истеричен изказ и говор. Чак се чуваше задъхването му в микрофона. Очевидно Хараланчо прави рязък завой, превзема нови висоти и не му достига въздух....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обидно ест

  05 Дек 2023 23:46ч.

  Че Беевски е феномен,феномен е. Цялото му образование е феноменално, тоест купено от най-продажния университет. Не му ли е обидно на Харалан да подгъзува на това келеме, изтумбеняк на ДС?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  06 Дек 2023 12:52ч.

  Интересно този мазен псевдоинтелектуалец защо пак започнаха да го канят по медиите, по едно време бяха спрели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моите имена

  06 Дек 2023 13:51ч.

  Ма как да са спирали, Петре, през ден е в нечий сутрешен блок, през петък е при другото недоразумение в Панорама, всяка втора неделя е при онова - светльото в БТВ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  06 Дек 2023 14:45ч.

  араланчо, араланчо, подлого недоклатена... Яж там обилно и се изхождай редовно и не се занимавай с неща, от които не отбираш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Квадратния триъгълник

  06 Дек 2023 20:55ч.

  Ако откарат Пеевски и майка му с платформа на фронта, и те се изпърдят там с вещата хараланска коректировка, Москва пада за 24 часа, а Путин бяга в Пекин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Иван

  07 Дек 2023 17:04ч.

  както управлявахме булгартабак, лафки и тем подобни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живо Тописов

  08 Дек 2023 19:27ч.

  Султан Доган избра Домуз Пача за лице на ДПС.Сигурно знае какво прави с този екзестенциален избор.Но при всички случаи ще бере дертове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи