Андрей Макин: Никога не забравяйте, че без 25-те млн. руснаци, убити от Хитлер, днес щяхме да говорим на езика на г-жа Урсула Фон дер Лайен

Андрей Макин: Никога не забравяйте, че без 25-те млн. руснаци, убити от Хитлер, днес щяхме да говорим на езика на г-жа Урсула Фон дер Лайен

С цялото си сърце се надявам моите украински приятели и техните деца да имат по-обещаващо бъдеще от това, което преживяват други народи (в Ирак, Либия, Афганистан…), вкусили военно-икономическия чар на американския модел, казва френско-руският писател Андрей Макин пред "Фигаро". Той е член на Френската академия, носител на наградата “Гонкур” през 1995 г. Въпреки че е написан преди войната, новият му роман, L’Ancien Calendrier d’un amour (Старият календар на една любов), е отзвук от конфликта между Русия и Украйна.

- Вашият роман, който ни връща към сътресенията  на ХХ век, е написан преди началото на войната в Украйна, но паралелите между двете епохи са поразителни. Повтаря ли се историята?

- Книгата обхваща целия ХХ век, изживян според човешката мяра, а днешната украинска драма със сигурност се появява в живота на главния герой, Валдас Батаев, който е преживял руската революция, падането на империята и гражданската война - нейната ужасна последица.

Впечатлението за “предричане” или дори за “пророчество” идва обаче не от желанието да предсказвам, а от самото естество на литературното творчество: противно на злободневните коментари, писателят изследва дълбоките исторически основи и константите на човешкия дух - най-здравите, ако не и неосезаеми явления, които навяват усещането за повторение на същото. Да, историята се повтаря, първо като трагедия, казваше Маркс, след това като фарс. Но кой би посмял в наши дни да говори за фарс при толкова загинали и страдания?

- След “Арменския приятел”, за втори път ли сте застигнат от историята?

- Добре виждате, че най-добрият начин да се “предскаже” историята, е да не се придържате към капризния ѝ ход. Така съдбата на малка арменска общност, която пристига в Сибир в средата на 70-те години на ХХ век, звучи като болезнено и страшно актуално ехо на фона на конфликта в Нагорни Карабах, бедствие, което почти е затулено от това, което днес се случва в Донбас.

- Забрави ли Западът, че историята е трагична? Насилието на историята ли е съдбата на Русия?

- За Запада това е по-скоро отказът да се идентифицира с другия, да разбере неговите намерения, страховете, рефлексите му. Този друг може да бъде вашият съперник или враг (както вече наричат Русия), но това прави още по-важна необходимостта да изследва своя начин на живот и мислене.

В “Кръстоносните походи през погледа на арабите” Амин Маалуф използва такова обръщане на перспективата и западните политици би трябвало да се вдъхновят от него, за да разберат как и защо Русия реагира пред тази или онази ситуация. Не за да я реабилитират, а за да не правят фатални грешки като онези по време на истински лъжливите преговори в Минск, чиято безчестност причини толкова злини.

- В своя текст “Упадъкът на смелостта” Александър Солженицин обяснява, че насилието, преживено от народите на Велика Русия е изковало там изключителни характери, които вече не се срещат на Запад. И обратно, допринесло ли е това насилие за брутализиране на руското общество?

- Не омаловажавайте способността на хората на Запад, и най-вече на французите, за героични дела. Един от тези французи, Жан-Клод Серван-Шрайбер, ми разказа дългия си живот, който ще припомня в книга: истински модерен герой, който, борейки се смело от 1939 г., никога не се е самоизтъквал, докато говореи за своите другари, загинали за Франция. Този “обикновен” герой е срещнал между две битки човека, на когото историята “изкова изключителен характер”, както казвате. Дьо Гол.

Що се отнася до прочутата руска “бруталност”, никога не забравяйте, че ако не бяха двадесет и петте милиона руснаци, убити (нима без бруталност?) от Хитлер, вие и аз щяхме да разговаряме днес на езика на госпожа Урсула фон дер Лайен, красив език между другото, но в който все по-често чуваме акценти, които напомнят на руснаците за много лоши спомени от времето на Втората световна война.

От двадесет години заявявам, че бих предпочел един ден да видя в Кремъл красив княз Андрей, а ла Толстой, изискан човек с бели ръкавици и безупречни маниери. Но нека не бъдем лицемерни, този красив княз бързо ще бъде приземен от нашите американски “партньори” като злодей в уестърн. Русия е населена от няколкостотин народа и за да се овладее това културно и религиозно многообразие, трябва да излезем от салоните на ХIХ век.

Помислете за трудностите, които Европа среща със собственото си “многообразие”… За миг си спомнете за намушканите или обезглавени свещеници и учители, за малките ученици в Тулуза, убити от упор, или пък за изнасилените жени в Кьолн или Телфорд. Но би било абсурдно и нечестно да се приписва тази бруталност на всички онези, интегрирани и кротки хора, които дошли от това многообразие. И никой не трябва да прехвърля на всички американци бруталността на войните, които техните лидери започват по света.

- Бъркаме ли руснаците с личността на Владимир Путин? Какво е да бъдеш днес писател от руски произход в Европа?

- Това объркване е много жалък медиен рефлекс на Павлов. Един писател трябва да продължи да прокарва твърдо и търпеливо своята бразда, без да обръща внимание на мимолетните моди и на диктата на позволената мисъл.

- Поставяте началото на книгата си в Крим, по времето, когато той е част от Руската империя. Крим и империята, която описвате, приличат на земен рай. Не е ли носталгията по изгубения и може би въображаем рай драмата на Русия? За по-малко от век Русия преживя рухването на два свята (този на империята, после този на СССР), трябва ли да приеме изчезването на тези светове?

- За Валдас Батаеф този рай, за който говорите, не трае дълго. Съвсем млад Валдас разбира, че светът не се свежда до малкото общество на привилегированите и че трябва да открие “низините” на народния живот, изследване, което ще го бележи за цял живот, повече дори от войнствените и революционни вълнения, които ще преживее.

Що се отнася до уникалността на Крим в руското въображение, винаги трябва да помним дългата борба, която противопоставя Русия на татарските ханства: от Крим хановете предприемали военни експедиции, които опустошавали всичко по пътя си и дори успели да опожарят Москва. Да не забравяме и Кримската война (1853-1856), национална травма в Русия, но преди всичко георичната защита на Крим срещу нацистите, когато руските и украинските войници се бият рамо до рамо срещу този общ враг.

Паметта на всеки народ е съставена от хиляди исторически фрагмента, които не извиняват нищо, но които винаги трябва да бъдат взети предвид, ако искаме да предвидим реакциите и на едните, и на другите. Що се отнася до изчезналата руска Атлантида, имперска и съветска, нека правим разлика между “пяната на дните”, актуалността и непредсказуемия ход на историята: кой в края на 70-те години на ХХ век би могъл разумно да си представи рухването на СССР? Най-много няколко ерудирани и прозорливи изследователи, чиито тези тогава изглеждаха утопични.

- Носталгията към съветския период е трудно разбираема за западния човек…

- Ако сред руснаците има някакво носталгично завръщане към съветската епоха, то се дължи преди всичко на споделянето на наранена памет за Втората световна война и на миналото, твърде въображаемо според мен, на приятелството между народите и колективистичните ценности, които изглеждат много привлекателни в сравнение с мафиотския капитализъм, който цареше в Русия през 90-те години на ХХ век. Десетилетие, когато руснаците имаха чувството, че лидерите им са продали душите си за търговските химери и са деформирали самата природа на нацията.

- Вашият герой Валдас казва, че няма нищо по-ужасно от гражданска война. Означава ли това, че смятате войната в Украйна за форма на гражданска война?

- Преживявам този конфликт като непоносимо разкъсване - твърде много приятелски връзки ме свързват с Русия и Украйна и това важи за огромното мнозинство руснаци и украинци. За добро или за лошо, ние сме много свързани, това е факт. В този конфликт виждам нещо повече от гражданска война или братоубийствена борба, защото често вътре в семейството жестокостта е по-свирепа и ни изненадва повече, отколкото сблъсъците между културно и географски отдалечени противници.

- Разбира се, но не пренебергвате ли инвазията на руските войски в Украйна и стремежа към суверенитет и независимост на украинците?

- Украйна наброява над тридесет народа. Нека си спомним, че през 1991 г., когато бе придобита независимостта (без капка кръв), възвикна въпросът: каква страна да се изгради? Просперираща Украйна (каквато беше), братски отворена към своите съседи? Или съдба, подчинена на стратегията на САЩ?

За съжаление, с подкрепата на грабителската олигархия (същата като в Русия, уви), надделя втората опция. За моите украински приятели винаги съм мечтаел за държава, свободна от всякакво подчинение, уважаваща всички етноси, които я съставляват, да, великолепна цивилизационна връзка между Изтока и Запада. С цялото си сърце се надявам за тях и техните деца на по-обещаващо бъдеще от това, което преживяват други народи (в Ирак, Либия, Афганистан…), вкусили военно-икономическия чар на американския модел.

- На “кървавия хаос в света” във вашата книга противопоставяте силата на любовта. Миналата година се надявахте на бърз мир, още ли вярвате в него?

- Преди година казвах, че Европа трябва да се превърне в огромно светилище на мира, без военни бази или агресивни съюзи. Нито един друг избор не е възможен. Нито една държава не трябва да търпи вмешателство. Демилитаризацията трябва да засегне всички страни без изключение. Утопия, бихте казали? В такъв случай продължавайте, изберете ескалацията на оръжията и не толкова фантастичната перспектива за ядрен конфликт. Изискването за мир трябва да бъде не опция, а задължително условие за всяко управление. Да, мир, нищо друго.

Свързани статии: Андрей Макин: Плюенето по Русия няма да помогне на Украйна

Андрей Макин: Изявленията на някои западни лидери граничат с лудостта

Превод от френски: Галя Дачкова

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • forsvaret

  24 Фев 2023 19:12ч.

  Причината да не говорим днес немски се нарича Ленд-Лийз!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А причината

  24 Фев 2023 19:25ч.

  Днес да тролиш на български език, а не на турски, се нарича Русия !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  24 Фев 2023 20:20ч.

  Аз съм румелиец, ти какъв си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дейвид Хюм и Лудвиг Витгенщайн

  24 Фев 2023 20:21ч.

  Няма причинност извън езиково изказване. Една от задачите на трола е да си измисля и преекспонира фалшиви причини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алеко Богориди

  24 Фев 2023 20:25ч.

  Кажи си го - че направо си ром, какво го увърташ с разния му там рум-миллиет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алеко,

  24 Фев 2023 20:44ч.

  не обиждай ромите с подобни сравнения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз съм ром,

  24 Фев 2023 20:47ч.

  и много добре разбирам (затова напълно приемам) казаното от този голям писател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • форчо, баце????

  24 Фев 2023 21:27ч.

  То си идиот! И ти беше казано, че не си за тука! Бегай у пиг и подобни! И козяк, незачет! Опорките днес много нефелни, бе! И, форчо, и днес козяшки лебец нема да има за тебе! Анадънму?😀

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rum

  24 Фев 2023 21:30ч.

  Оная набедена социоложка това ли пак изтропа по въпроса? Един ден ще й подарим една бутилка с припомняне...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИЛ

  24 Фев 2023 23:55ч.

  За Румелийците ,Турският език е предпочитания пред Българския.Грешката се нарича анексирането на Източна Румелия от Княжево България.Трябваше да останете в Турско.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Huey

  27 Фев 2023 14:54ч.

  Гей порнушка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Богдана Тотева 2

  24 Фев 2023 19:38ч.

  Sin, акълът ти е колкото белергамин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  24 Фев 2023 19:52ч.

  От тези 25 млн поне 20 са убити или от Сталин/НКВД или от глупостта на последните. Иначе “Страховитите Леопарди са вече е Украйна”. Честито ! Сега историята ще се изчисти от подобни лъжи като горната !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • безсмъртен полк

  24 Фев 2023 20:24ч.

  И кое е лъжа бе, рептилоид надрусан, разрушенията и останките от експанзията още си стоят? Но няма нищо по-страшно за такива като тебе от неразрушимата руска памет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ZELEN

  25 Фев 2023 0:01ч.

  Украинците вече точат лиги как да приберат наградата от 5 млн.рубли ,която се дава за унищожен Леопърд.Те и без това ползват Западната техника еднократно.Или са унищожени заедно с нея ,или я захвърлят в полето ,след което се предават в плен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С.А.М.

  24 Фев 2023 20:16ч.

  Този е голям наивник. Целта на Германия тогава е била единствено завладяване на територии и ресурси, а съдбата на местните аборигени като по-нисша раса е била тотално изтребване, като проекта за все още неизтребените е бил робски труд за по-висшата раса, медицински опити и човешка биомаса. Никой е нямал дори намерение да хаби средстава за глезотии като училища и учене на немски език.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  24 Фев 2023 20:27ч.

  Човешката неблагодарност и отричане на стореното ни добро и е най-големия грях, но сатаната няма почивен ден в борбата за човешките души и продажниците се радват на дрънкулките и мизерните сребърници, които им подхвърлят господарите от ФАЩ! Успех Русия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • kudran

  28 Фев 2023 16:05ч.

  Много добре казано, браво! (не уау, както се произнасят нашите ибрикчии).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руска наглост е да се твърди,

  24 Фев 2023 20:41ч.

  че всички избити от Хитлер съветски граждани са били руснаци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  24 Фев 2023 20:49ч.

  Те са руски племена. Има и швейцарци, и австрийци, които говорят немски като майчин. Защо да си затваряме очите и запушваме ушите конюнктурно, пренебрегвайки очевидното и чутовното?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И още нещо

  24 Фев 2023 20:54ч.

  Не всички руснаци са избити от Хитлер. ЕС-ЕС-овците са били добродушни овчици пред Бандеровци. Днешните фанатизирани бандеровци не отстъпват на своите идоли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значи американците могат да бъдат бели, черни, сини ,жълти, ама американци

  24 Фев 2023 21:38ч.

  А народите населяващи руската земя, задължително трябва да са други. Та те се знаят, а това, че ние не ги знаем, даже не е проблем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  24 Фев 2023 20:59ч.

  Щяхме да говорим езика на г-жа Урсула Фон дер Лайен, ако бяме останали живи, унтерменшите славяни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  24 Фев 2023 21:24ч.

  Човека се опитва да ви каже,че колкото и да се пънете,резултатът ще е като през 45.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Искрен Николов

  24 Фев 2023 21:40ч.

  Мчи тя Фюр Ден Лайнян си бърбори на силно повреден рептилски язьйк ве, пич:))))) Тоест - словото което ги води и направлява таман към Геената:) Да си еб......ът тъпите безродни майки, сволочи гнъсни:))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руски "освободител"

  24 Фев 2023 21:45ч.

  за мосю Макин справедливост заради 25 млн убити руснаци щеше да има само ако сега съседите му във Франция говореха гладко по руски...а то какво стана, дошли лошите американци и не допуснаха руснаците в Западна Европа. Мъка рускоимперска...а обяснението за жестокостта на руснаците заради германската жестокост е най-меко казано наивна-пропуснал ли е мосюто, че всъщност Сталин на Изток е действал както Хитлер на Запад-нападнал Полша от изток "заради безредието там след като Хитлер я нападнал от запад"(т.е. с чисто "благородна" цел, а не защото преди месец са я разделили с Хитлер с договор), след това идва ред на Финландия, която не се съгласила на замяна на финландската Карелия с руски земи, идва ред на Литва, Латвия и Естония, след това Буковина и Бесарабия...и т.н. все неща, които се губят в избирателната памет на мосю Макин. И сигурно пак германците са виновни за "руския бунт-жесток и безсмислен"(Пушкин)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "дошли лошите американци"

  24 Фев 2023 21:53ч.

  Ами нанизаха се на Западна Европа като натрапници, без да имат решаващи приносни победи над хитлерофашизма. А днес си присвоиха и Източна Европа, само защото Съветите бяха великодушни и глупави да се откажат от военно присъствие в ГДР, Полша и Чехословакия. Същото го повториха и 80 г. по-късно - та не беше ли Тръмп, който веднага побърза да си присвои руската победа над ИДИЛ в Сирия, при условие че тъкмо Западът създаде ИД и ги подкрепяше като "сирийска опозиция" срещу законното светско правителство на Асад?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  24 Фев 2023 21:54ч.

  Тия селски номера с фашизма и вървят вече само в някое сибирско село.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кога те изписаха?

  24 Фев 2023 22:05ч.

  или драсна през оградата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 25 милиона

  25 Фев 2023 18:06ч.

  Със или без съдействието на Сталин? Друго - да говориш френски е по-добре, но пак не е руски!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гюро

  26 Фев 2023 12:50ч.

  А "светецът" Солженицин, най-честният и почтен слуга на наглосаксиите, твърдеше, че Сталин е изтрепал 63 милиона души. Лъже, явно лъже. Според мен са не по-малко от 630 милиона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  27 Фев 2023 16:46ч.

  А ако не бяха други 200000 други техни жертви щяхме да ходим с потури и фесове .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи