МВФ: Дигиталните пари ще бъдат програмирани от правителствата за какво и от кого да се харчат

МВФ: Дигиталните пари ще бъдат програмирани от правителствата за какво и от кого да се харчат

Автор: obektivno.bg

Международният валутен фонд (МВФ) продължава да промотира идеята за въвеждане на дигитални пари, които да заменят парите кеш – т.нар. дигитална валута на централната банка – CBDC.

Заместник-директорът на Международния валутен фонд Бо Ли заяви на семинар на МВФ, че дигиталната валута на централната банка (CBDC) ще може да бъде програмирана по начин, който ще позволи на правителствени агенции и „играчи в частния сектор“ да решават какви хора могат да я използват и за какво. По думите му, така правителствата ще решават кои хора за какво да харчат дигиталните пари, отпускани например за социални помощи и купони за храна.

Кристалина Георгиева, директор на МВФ, е сред най-ревностните привърженици всяка държава да въведе своя дигитална валута и парите кеш да изчезнат.

„CBDC биха предложили безопасна и евтина алтернатива [на паричните средства]. Те също биха предложили мост между частните пари и критерий за измерване на тяхната стойност, точно като пари в брой днес, които можем да изтеглим от нашите банки“, заяви Кристалина Георгиева по време на Сингапурския финтех фестивал миналия месец.

Според данни, публикувани от МВФ, повече от 100 държави проучват CBDC – или приблизително 60% от страните в света.

„Нивото на глобален интерес към CBDC е безпрецедентно. Няколко централни банки вече стартираха пилотни проекти или дори издадоха CBDC“, каза МВФ в доклад от септември.

Според проучване от 2022 г., проведено от Банката за международни разплащания, от анкетираните 86 централни банки, 93% са казали, че проучват CBDC, докато 58% са казали, че е вероятно да издадат или е възможно да издадат CBDC на дребно в краткосрочен или средносрочен план.

До момента 11 държави са приели CBDC, други 54 са в напреднали етапи на планиране и 46 проучват темата.

 

 

Коментари

 • Хехехе...

  03 Дек 2023 8:37ч.

  ...и какво се оказà?!? Теориите на конспирацията се оказаха практики на елита!?!? Както е казал Берия: Със Сталин е трудно, а без него е катастрофа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • диктатура на моше-тата

  03 Дек 2023 8:47ч.

  Даже и хайванчетата видяха в какво се превърна демокрацията им в условията на небутната финансова диктатура. В най-примитивно робство, при което робовладелци се оказват технократите и най-вече чиновниците. Властта на безличните пари (чистите) количества винаги е била нелегитимна власт. Това е властта на ония, които имат парите и са внушили на народите, че те са универсална мярка на стойността. Това обаче е фикция. И всяка неправедна власт се крепи на фикции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Платон

  03 Дек 2023 10:12ч.

  "Демокрацията винаги води към тирания". Платон, "Държавата", Книга VІІІ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • демокрацията

  03 Дек 2023 11:42ч.

  не е променила много същността си от античните времена, когато воините са гласували как да си разделят плячката от грабежите, а всичко друго е камуфлаж и демагогия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Честито!

  03 Дек 2023 13:07ч.

  Демокрацията е декорация, зад която се крие деградацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  03 Дек 2023 9:32ч.

  Единствената проблемна държава за глобалистите остана ... ЕС, Китай, Русия вече са "ротшийлдовски". Само в "меката на свободния свят" се дърпат.Там барон Ротшийлд и Билдербергите от Римския клуб засега нямат шанс.Все пак 300 милиона дула не са шега работа.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Запиши се доброволец в някоя армия да послужиш годинка-две и ги

  03 Дек 2023 9:44ч.

  Белким пораснеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  03 Дек 2023 9:37ч.

  Остана САЩ. Или по-точно едни 25-26 червени щата.Поне докато младите лъвчета при демократите не бият шута на бандата на Клинтън, Обама и компания... :) https://m.youtube.com/watch?v=x0RauMZPb9g&pp

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • когато устата спре да мълчи, завързана от магията й

  03 Дек 2023 9:54ч.

  Самите глобалисти са под наблюдение на Третото око. Накрая пешката ще извади царица и и от ротшийлд ще се премине към рот-суърд. И това, разбира се, ще е разсичащият меч на руския богатир.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • счига, ла

  03 Дек 2023 9:55ч.

  Пак раздуваш конспиративни теории, жъ съ пляскаме май.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  03 Дек 2023 9:56ч.

  И пак, както при зелените сертификати, никой няма да пита хората дали искат. В Канада провели проучване, като повечето хора не желаели дигитален долар. Пак същото проучване показва, че повечето хора са запознати с идеята. Но както винаги, това е просто статистика. През 20ти век имало референдум в Швеция дали да минат от ляво в дясно движение на пътя. Референдумът показал, че повечето не желаят. Няколко години по-късно правителството решило да минат към дясно движение. Така, че и да ни питат, нашето мнение няма никаква тежест.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  03 Дек 2023 10:13ч.

  По описанието на т.нар. "дигитална валута" разбирам, че това не са пари, а дигитални ваучери или купони.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Правилно!

  03 Дек 2023 11:29ч.

  И то само за “слушкащите”… за останалите “0”!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Янус

  03 Дек 2023 10:03ч.

  Вижте, народите винаги намират цаката на всевъзможните мракобесни намерения и мерки (каквато е и тази). Просто няма да им се получи на "елитите".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Платон

  03 Дек 2023 10:14ч.

  "Демокрацията винаги води към тирания". Платон, "Държавата", Книга VІІІ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъжата Буча

  03 Дек 2023 10:15ч.

  Е как да няма свобода на словото в Русия, ние на този или на сетивата си да вярваме? Нали четем, слушаме и гледаме на руски... и сравняваме тукашното с тамошното. И сравненията съвсем не са в полза на нашенската еврогейщина. Бива ли така грозно да лъже и да манипулира хора, които за съжаление нямат привилегията да се докоснат до руска медия поради неназнайване на езика (при все че това е братски, славянски език). Направо ме е срам от такива личности, лъжата е грях!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • извинявам се, този пост бе за другата тема

  03 Дек 2023 10:16ч.

  Сори!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MAGA

  03 Дек 2023 10:22ч.

  Рядък случай да се съглася със ЗИП. Регионализацията напредва и ще се форсира все повече с цел контрол върху двукраките. Изтокът /Китайската зона/ е безпроблемен. Населенията там са с робска психика, покорни, социален рейтинг вече се внедрява и ще обхване цялото огромно пространство. Индия с нейните над милиард население също е в кърпа вързана на сатанюгите. Кастовата социална система просто ще се потвърди в цифров вариант. Русия е много зле. В БГ все още се ширят наивните заблуди че "Русия е светлата страна и ще спаси Света" - наивни са вярващите. Елитът в Русия е напълно подвластен на Глобалистите, Цифроваците, Трансхуманистите... Зловещата Набиулина е несменяема като Шеф на Руските финанси, преизбират я отново и отново , всеки път "Путин" бърза да я поздрави с избора и да й благодари... Цифровите пари са в напреднал стадий в Русия. Не се заблуждавайте. ЕС е ясен, в Брюксел са сложени сатанистки уроди и терорът е неизбежен... Единствената по-светла щриха са САЩ и американските страни, които са плътно с тях /Аржентина отскоро, Еквадор, Парагвай, Коста Рика.../. Защо прогнозата е по-добра за САЩ, за долара ? По много простата причина - САЩ са над 300 000 000 ВЪОРЪЖЕНО НАСЕЛЕНИЕ ! Няма аналог на САЩ по света, народът да е 100 % въоръжен. Всеки опит да се премахнат парите в САЩ би довел не просто до вълнения и безредици, каквито ще са неизбежни навсякъде по света, а до ВЪОРЪЖЕНА СЪПРОТИВА ! Колкото и да не ви се иска - но единствената надежда в обикновените хора по света за запазване на някакви останки от лична свобода е в ... белият въоръжен гражданин на САЩ. Тъпият ред нек с трите карабини, едната помпа-пушка, пищовите за всеки член от фамилията - това ви е надеждата ! Палете свещи и се молете всеки ден за здравето на ред-неците, за връщане на Доналд Тръмп и Америка грейт агейн.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  03 Дек 2023 10:24ч.

  В България ще е много интересно с дигиталните пари, еле па при циганите ще е голям майтап.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  03 Дек 2023 10:48ч.

  Ами българите винаги намират начин. В магазина луканка няма, а хладилникът - пълен. Българинът знае и две и двеста. Минаваме на услуги и бартерна търговия и пак ще оцелеем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да !

  03 Дек 2023 10:57ч.

  Бартер в невиждани обеми. Паралелни пари /неформални пари/, ценности, ценни метали... Ще ни върнат в пред-финикийската епоха, но няма да ни надхитрят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дигиталин

  03 Дек 2023 10:25ч.

  На практика, по решение на Асен, след няколко месеца ваучерите за храна стават "дигитални" в България, не си мислете, че това е нещо далечно и не трябва да ни вълнува. Никой не говори и за другият проблем с "дигиталните пари" - срокът на годност. В бъдеще не само ще си получавате заплатите "по пера", толкова за храна, толкова за комунални услуги и наеми, толкова за дрехи, обувки, здраве,техника,развлечение и комуникации ... Но и това са пари които няма да можете да спестявате, харчите до 3-6 месеца или изчезват - щом не са похарчени, не сте имали нужда от тях ... Дигитален комунизъм по брюкселски. Никой няма полза Ганя да притежава. Ганя ще е щастлив и без да има нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  03 Дек 2023 10:37ч.

  Просто казано - не харесваш правителство от шарлатани и мутри - ще гладуваш и мизерстваш. Харесваш правителство от шарлатани и мутри - ще има трохи и за теб, за да си плащаш 30-годишната ипотеката и кредитите. Или ще имаш две опции - напълно мизерно робство или полумизерно робство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маркс: "В основата на всички човешки свободи стои икономическата свобода!"

  03 Дек 2023 10:50ч.

  Дигиталните пари са примка на шията, белезници на ръцете и пранги на краката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълт котарак

  03 Дек 2023 11:18ч.

  Купувайте цигари на едро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юдомасон

  03 Дек 2023 11:28ч.

  Това е игра за върховна власт. Няма да ви бъде позволено да купувате или продавате без CBDC и без разрешение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мари

  03 Дек 2023 11:56ч.

  Край на селските пазари на плодове, зеленчуци. Само ГМО храна от големите хранит. вериги, протеини от буболечки и синтетично месо срущу програмируемите цифрови пари. Редовна ваксинация . Впоследствие-безплодие, бум на ракови и имунни болести и много смърт. Всичко това представено като едно благородно дело за опазване на планетата от прегряване. Абе , преди време не беше ли това конспирация? Ако кажеш това на зомбитата, ще ти кажат че си луд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Визията 2030

  03 Дек 2023 12:03ч.

  Начало на дехуманизация на планетата, необратимо е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самозабравиха се

  03 Дек 2023 13:02ч.

  Защо, ние сме милиарди, онези колко са?Ще стане КАТ на места в Щатите-влизат и си взимат кой каквото иска без д мислят и да плащат. Като настане тотален бартер, какво ще стане с приходите в бюджета от данъчни постъпления?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CBDC

  03 Дек 2023 11:57ч.

  CBDC са монетарен инструмент за контрол в реално време. Тъй като парите засягат всяка дейност от човешката дейност, то и контролът чрез CBDC е контрол на всяка дейност. Който управлява CBDC той ще бъде полубожество, защото ще управлява ценностите. На това кое е добро и кое зло. Това е същината на дигитален тоталитаризъм. Хора, мислете с главите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хехе

  03 Дек 2023 12:48ч.

  Честит ви цифров (дигитален демек) концлагер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  03 Дек 2023 13:02ч.

  Знаем ги и купоните и джобните, само не се знае кой дявол ще ги програмира и за какво...но няма да е за добро!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  03 Дек 2023 13:06ч.

  Най наглата инверсия на глобалните сатанисти е че превръщат възрастните в деца, а децата във възрастни, опитват се всичко да завъртят на опаки, за да упражнят тоталният контрол! Чакам само да се официялизира и манипулирането на климата(с пръскането), и ще река, че сме го построили комунизмът...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "правителствата ще решават кои хора за какво да харчат дигиталните пари, отпускани например за социални помощи и купони за храна"

  03 Дек 2023 13:35ч.

  Г-н зам.-директор на МВФ уважаемият Бо Ли, ЗАЩО трябва да има "социални помощи и купони, купони за храна"? Защо унижавате човечеството със социални помощи и купони, ъм?! Въвеждането на "дигитални пари и програмиране на разпределянето им" РАЗКРИВА ВАШАТА НЕКАДЪРНОСТ НЕЗНАНИЕ И НЕМОЖЕНЕ ДА УПРАВЛЯВАТЕ ЧОВЕЧЕСТВОТО! Измислянето на какъвто и да е контрол е примитивизъм, първосигнално първобитно упадъчно робовладелчество, което не води към никъде! Ще унижавате човечеството и ще го унищожавате, докато и вие не самоликвидирате, такава ви е измислената визия. Безпомощна мисъл на някакъв скрит тъмен световен "елит", ай сиктир и на егоцентриците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдаа...

  03 Дек 2023 13:55ч.

  Страхът лесно склонява към подчинение и за това е постоянното бълване на мрачни сценарии за бъдещето. Очевидно се чака пристигането на баш господарите и ако пастирите (елита) не докажат, че могат да контролират огромното стадо... е, да кажем, че пастирите няма да са в много завидно положение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „Всичко е в това какво искаш да си утре. Свободна воля. Или баркод в цифровия концлагер на един безсмислен свят“

  03 Дек 2023 13:49ч.

  БЪЛГАРСКИЯТ ПИСАТЕЛ НЕДЯЛКО СЛАВОВ Е ОТКРИТИЕТО ФАКЕЛ ЗА НОВИЯТ БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ИДЕАЛ! ... Новият му роман представен в Панорама БНТ - се казва ХАБИТАТ, уникално произведение на българската природно и високоинтелигентна мисъл! Недялко Славов е българският автор, който с право може да номинираме като - носител на най-високото българско отличие за отстояване на Българския дух и култура, за отстояване на Свободата и Свободната Воля, така както Висшият разум Господ Бог е дал на човеците! Награда по-високо от всички световни награди на фалшиви писатели пишещи под диктовка на чужди интереси. .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свободата и дигиталният затвор – писателят Недялко Славов

  03 Дек 2023 13:52ч.

  БНТ1 Панорама ..... https://bnt.bg/news/svobodata-i-digitalniyat-zatvor-pisatelyat-nedyalko-slavov-v356099-323577news.html ...... и тук също ..... БНР Пловдив .... https://bnr.bg/plovdiv/post/101906243

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крайната цел на CBDC

  03 Дек 2023 14:10ч.

  Тоталният контрол. Е невъзможен. И това е предизвестен провал на сатанистите. И то не заради Божията Намеса, а защото самият проект е в противоречие със самия себе си. Значи за да има пълен контрол върху всички 8,8 милиарда /или там колкото са през 2030, но няма да са много по-малко/ той трябва да е приложен върху 100 % от човечеството. Ако е приложен на 90 % , а в другите 10% зони остане свободата на парите, ще се получат неудържими турболенции и преселения на хора. Примерно към ... Аржентина ! Или дори към ... Иран ! Преселения между отделни щати в САЩ или изселване на Канада на юг ! И други такива, да не търсим предсказания... Ако тези потоци от хора бъдат спирани със сила, насилието, гражданските войни , войните между доскоро добри съседи ... са неизбежни. При опит да се достигне 100 % CBDC над цялото човечство, ще има глобален катаклизъм от насилие, вместо контрол - сатанистите ще получат НЕУПРАВЛЯЕМ хаос. Те нямат друго решение освен да предизвикат термоядрена война за да намалят драматично населението. Но термоядрена война не е в техните пълномощия. Сатанистите са слуги на други по-висши сили, които са истинските собственици на Резервата "Земя". Няма собственик на резерват който да му драсне клечката заради прищевките на някои от обитаващите го животни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  03 Дек 2023 17:11ч.

  Като нЕма ток, ще видите дигитално през макарон. Ще царува този, който има най-много ресурси. ЕС и САЩ опоскаха своите вече. Русия, Китай, Близкия Изток и Африка. Борбата в момента е в Африка. И докато заспалите западняци лениво блеят, руснаците и китайците завземат държава след държава там. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CBDC

  03 Дек 2023 17:42ч.

  Това не е вярно. Само помисли как се изпълнява картовата търговия в самолетите без интернет. Принципа е същия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CBDC ще бъде като при комунизма

  03 Дек 2023 22:36ч.

  Всички са равни, но някои са по-равни от другите. Всички ще са на дигитални пари, но някои ще са и на нормални пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • диктатура

  04 Дек 2023 8:42ч.

  Тоя заместник директор казва нещата само колкото му е изгодно. Не казва, че ИИ ще контролира не дали ще си харчиш за купона за храна, а за какво изобщо и дали да си харчиш парите, които не са пари , а цифри на екран в зависимост от това доколко си лоялен на глобалистикте/ сатанистки/ по своята същност идеи. Значи ще работиш, но нямаш право да решаваш как ще си харчиш изработеното. Това е чисто робство-цифрово. Много амбициозна задача са си поставили, но понеже е отново изначално сбъркана и мизантропска, би трябвало да се провали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи